پایان دادگاه نتانیاهو بعد از ۹۸ جلسه سخنگوی هیئت مذاکره کننده در واکنش به ادعا‌های روبیو: صلح واقعی با پایان مداخلات آمریکا و خاتمه اشغالگری محقق می‌شود روبیو: یادداشت تفاهم با ایران ظرف ۶۰ روز اجرا خواهد شد قالیباف: کشور‌های غرب آسیا و اسلامی باید نظم جدیدی را متکی بر ظرفیت‌ها، منابع و مردم خود بنا کنند عراقچی همتای عربستانی خود را در جریان آخرین روند مذاکرات، پیشرفت‌های حاصل‌شده در اجرای تفاهمات قرار داد آمریکا فعالیت سفارت خود در کویت را از سر گرفت قالیباف با علی‌اف دیدار کرد ترامپ: ایران خبر داد که از تنگه هرمز عوارض نمی‌گیرد ادعای وزیر جنگ اسرائیل درباره ادامه حضور در لبنان: آمریکا هم بخواهد عقب‌نشینی نمی‌کنیم المیادین به نقل از مقام کاخ سفید: قطعنامه اختیارات جنگی ترامپ به رئیس‌جمهور ارائه نمی‌شوند و قدرت قانونی ندارند پاکستان: مذاکرات فنی بین ایران و آمریکا با وجود استراحت‌های طرفین، همچنان ادامه دارد و قرار است طی روز‌های آتی از سر گرفته شود قالیباف: تفاهم اسلام‌آباد نه نتیجه فشار و اجبار، بلکه حاصل اقتدار ملت ایران بود/ در میانه جنگ بر اساس نظر رهبر انقلاب اعلام کردم که ایران آماده توافق‌های امنیتی با کشور‌های منطقه است وزیر جنگ آمریکا: اولین آزمایش سامانه پدافندی جدید «گنبد طلایی» ایالات متحده، با موفقیت انجام شد/ این رویداد در چارچوب تصویب «لایحه بزرگ زیبا» میسر شد سخنگوی وزارت خارجه پاکستان: خط ارتباط مستقیم میان ایران و آمریکا برقرار می‌شود ترامپ نتانیاهو را به قطع رابطه تهدید کرد سنای آمریکا هم به محدودیت اختیارات جنگی ترامپ رای داد
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

غنی‌سازی ایران، روایت حداقلی از اختلاف حداکثری

استمرار غنی‌سازی صنعتی در خاک مقدس کشورمان اختلافی کوچک نیست که بتوان بر سر آن مصالحه کرد، به ویژه زمانی که آمریکا آن را به عنوان پیش شرط مذاکرات عمان در مسقط و رم پذیرفته است.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۵:۴۹ - ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 June 10
کد خبر: ۲۸۰۳۴۳

غنی‌سازی ایران، روایت حداقلی از اختلاف حداکثری

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا گفت‌وگوی تلفنی ۷۵ دقیقه‌ای با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه دربار برنامه هسته‌ای ایران و جنگ اوکراین داشت. ترامپ در شبکه اجتماعی "تروث سوشال" نوشت، نظر مشترک خودش و پوتین درباره برنامه هسته‌ای ایران این است، ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند.

روایتگری حداقلی نوعی تاکتیک فریبکارانه و مزورانه با هدف انداختن توپ در زمین تهران است

 

این ادعای ترامپ در حالی مطرح می شود که از ابتدا جمهوری اسلامی ایران بارها بر مواضع صریح خود در خصوص عدم دستیابی به سلاح هسته ای (مطابق فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی) تأکید کرده است. فراتر از آن، اکنون اختلاف در روند مذاکرات عمان بر سر بی تعهدی مطلق آمریکا در خصوص پذیرش اولیه پیش شرط مهم و غیرقابل عدول "غنی سازی صنعتی در خاک ایران"است. به عبارت بهتر، اصل منازعه بر سر حق مسلمی است که اتفاقا مقام های روسی نیز در مواضع خود بارها بر لزوم پذیرش آن تأکید کرده اند.

 

روایتگری حداقلی از مذاکرات هسته ای رویکرد مشترک همه سیاستمداران آمریکایی اعم از ترامپ، استیو ویتکاف و مارک روبیوست. مقام های آمریکایی صراحتا در روند مخالفت های کنونی خود با حق ذاتی و اجتناب ناپذیر غنی سازی صنعتی در خاک ایران، اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی و ان پی تی را نقض کرده اند؛ اما زمانی که از آنها در خصوص مانع اصلی انعقاد توافق هسته ای با ایران سوال می شود، می گویند، «مسئله ساده است. نمی خواهیم ایران به سلاح هسته ای دست پیدا کند».

 

این روایتگری حداقلی نوعی تاکتیک فریبکارانه و مزورانه با هدف انداختن توپ در زمین تهران است. در همان دور نخست مذاکرات مسقط ، جمهوری اسلامی ایران دو پیش شرط مهم را برای آغاز هرگونه مذاکره ای برای طرف آمریکایی تعیین کرد:

  • تمرکز بر موضوع هسته ای و وارد نشدن به دیگرحوزه ها و مباحث ادعایی و اختلافی

  • پذیرش حقوق ایران به عنوان عضو ان پی تی که مهم ترین آن، حق ذاتی (و نه حتی اکتسابی) غنی سازی اورانیوم در خاک کشورمان است.

 

دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان تلاش زیادی در خصوص ابطال روایتگری ناقص و مخدوش طرف آمریکایی از صحنه مذاکرات مسقط و رم کرده است، اما این تلاشها هنوز کافی نیست. باید توجه داشت که اصلی ترین مسئولیت وزارت امور خارجه در برهه کنونی تنظیم همزمان ابعاد فرامتنی و متنی مذاکرات است. در بعد فرامتنی، ترامپ تاکتیک دستکاری افکار عمومی را دردستور کار مستقیم و مطلق خود قرار داده و ابایی از انکار عهدشکنی مطلق خود در پنج دور مذاکرات غیرمستقیم برگزار شده میان دو طرف ندارد.

 

اکنون زمان آن رسیده است مصادیق عینی نقض عهد آمریکا در مذاکرات مسقط و رم که به بن بست در استمرار این روند منجر شده، با روایتی جامع و به زبانی ساده برای افکار عمومی ایران و دنیا تشریح شود. در این صورت ترامپ نمی تواند روایتگری مجعول و دروغین خود را از چرایی این مسئله جایگزین واقعیت های جاری پشت میز مذاکره سازد. استمرار غنی سازی صنعتی در خاک مقدس کشورمان اختلافی حداقلی و کوچک نیست که بتوان بر سر آن مصالحه کرد؛ به ویژه زمانی که آمریکا آن را به عنوان پیش شرط برگزاری مذاکرات مسقط و رم پذیرفته است. 

 

ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار