دولت لبنان بار دیگر از پارلمان رأی اعتماد گرفت اعلام ورود صد‌ها دروزی از مناطق اشغالی به داخل سوریه زلنسکی: اگر تسلیحات دوربرد دریافت کنیم آماده اقدام هستیم ادعای دادستانی فرانسه علیه بشار اسد و ۲۰ مقام سابق سوریه اخراج مهاجران از خاک آمریکا به یک کشور آفریقایی واکنش وزارت خارجه به بازداشت اتباع ایرانی مقیم آمریکا رایزنی وزیران امور خارجه ایران و چین نشنال‌اینترست: الجولانی برای حفظ حکومت خود تروریست‌ها را جذب ارتش سوریه می‌کند سرپرست جدید سرکنسولگری افغانستان در مشهد کار خود را آغاز کرد موج گرمای شدید در اسپانیا جان بیش از ۱۰۰۰ نفر را گرفت درخواست عراقچی از شانگهای برای حمایت از ایران در برابر تجاوز آمریکایی-صهیونیستی ادامه بارش‌های سیل‌آسا در پاکستان؛ ۱۱۱ کشته و صد‌ها زخمی تاکنون سفارت ایران در لبنان: شایعات درباره ناامنی در کشور، جنگ روانی اسرائیل است السودانی: ایران کشوری مهم در منطقه است و روابط راهبردی عمیقی میان ماست لاوروف در دیدار با عراقچی: زمان گفت‌و‌گو با ایران درباره تحولات فرارسیده است

محکومیت حمله آمریکا به ایران توسط گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد

ماموریت داران ویژه حقوق بشری سازمان ملل متحد، روز پنج شنبه ۵ تیرماه ۱۴۰۴ با انتشار بیانیه ای، حمله نظامی اخیر ایالات متحده به سه تأسیسات هسته‌ای در ایران را به‌طور قاطع محکوم کردند.
تاریخ انتشار: ۱۸:۱۱ - ۰۶ تير ۱۴۰۴ - 2025 June 27
کد خبر: ۲۸۱۹۱۳

به گزارش راهبرد معاصر؛ در این بیانیه بیان شده است: «این حملات ناقض اساسی‌ترین اصول نظم جهانی از سال 1945 تاکنون، از جمله ممنوعیت استفاده تهاجمی از زور نظامی، لزوم احترام به حاکمیت کشورها و خودداری از مداخله اجباری در امور داخلی کشور دیگر هستند. رهبران سیاسی و نظامی مسئول در ایالات متحده ممکن است بابت ارتکاب جنایت بین‌المللی تجاوز نیز پاسخگو باشند.»

این بیانیه می‌افزاید: «این حملات همچنین تهدیدی جدی علیه حقوق بشر، از جمله حق حیات، امنیت فردی، سلامت، محیط‌زیست سالم و حق تعیین سرنوشت مردم ایران بوده اند.»

بیانیه توصیف کرده است که در این حمله، ایالات متحده 75 مهمات از طریق هوا و دریا به تأسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان شلیک کرد که موجب خسارات گسترده شد. ایران نیز در پاسخ به یک پایگاه آمریکایی در قطر حمله کرد که تلفاتی در پی نداشت. اکنون به نظر می‌رسد آتش‌بسی شکننده برقرار شده است.

گزارشگران در این بیانیه با استناد به بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد تاکید کردند که استفاده از زور یا تهدید علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری، حتی در صورت ادعای دفاع پیش‌دستانه در برابر تهدیدات احتمالی ممنوع است. 

در این بیانیه همچنین تصریح شده است: «ایران نه به ایالات متحده و نه به اسرائیل با سلاح هسته‌ای حمله نکرده است. هیچ مدرکی نیز وجود ندارد که ایران قصد داشته باشد به زودی با سلاح هسته‌ای به آمریکا یا اسرائیل حمله کند.»


  
در بخش دیگری از بیانیه، گزارشگران مستقل بین المللی یادآور شدند که پذیرفتن دفاع پیش‌دستانه، عصری فاجعه‌بار از "حق با قدرت است" را ا آغاز خواهد کرد؛ جایی که کشورهای قدرتمند می‌توانند برای تأمین امنیت یا منافع سیاست خارجی خود دیگران را بمباران کنند. این امر باعث افزایش بی‌اعتمادی، مسابقه تسلیحاتی و ائتلاف‌های ناپایدار قدرت خواهد شد. این روند بی‌ثباتی بیشتری در منطقه خاورمیانه ایجاد کرده و خطر نقض حقوق بشر در سراسر جهان را افزایش خواهد داد.

گزارشگران همچنین با اشاره به نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) مبنی بر اینکه تأسیسات هسته‌ای نباید مورد حمله قرار گیرند، تاکید کردند چنین حملاتی می‌توانند منجر به انتشار مواد رادیواکتیو با پیامدهای فاجعه‌بار برای محیط‌زیست و حقوق بشر شوند. حقوق بشردوستانه بین‌المللی نیز به‌طور کلی حمله به تأسیسات هسته‌ای را ممنوع می‌داند. 

این بیانیه هشدار می دهد: این حملات از سوی ایالات متحده – که عضو دائم شورای امنیت و مسئول حفظ صلح و امنیت بین‌المللی است – موجب عادی‌سازی تجاوز خشونت‌آمیز و تخریب دیپلماسی به عنوان ابزار حکمرانی شده و حاکمیت قانون بین‌المللی را به‌شدت تضعیف می کند.

در پایان بیانیه تأکید شده است: «در شرایط بحرانی کنونی برای چندجانبه‌گرایی، همه کشورها باید با چنین بی‌قانونی مخالفت کرده و ایالات متحده و اسرائیل را تحت فشار قرار دهند تا به قوانین جهانی بشریت احترام بگذارند.»/تسنیم

مطالب مرتبط
ارسال نظر