چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به واریس هستند؟

یک متخصص قلب و عروق گفت: عوامل خطر شناخته شده ابتلا به واریس، ایستادن طولانی مدت، اضافه وزن، بارداری، ورزش‌های سنگین مثل وزنه برداری و عامل بسیار مهم و شایع ژنتیک و سوابق خانوادگی است.
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۶ - ۲۱ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 12
کد خبر: ۲۸۳۱۹۳

به گزارش راهبرد معاصر، دکتر فاطمه صحتی با اشاره به اینکه ژنتیک عامل مهمی در ابتلا به واریس است، گفت: واریس اختلال در عملکرد و گشادشدگی سیاهرگ‌ها بوده و در اندام تحتانی و بیشتر در پا‌ها رخ می‌دهد. همچنین احتمال بروز واریس به علت ایستادن‌های طولانی در برخی مشاغل مثل معلم‌ها، پرستار‌ها و فروشندگان نسبت به سایر مشاغل دیگر بالاتر است.

وی افزود: واریس ابتلا به یک بیماری با طیف بسیار گسترده از لحاظ شکل و ظاهر است. در موارد خفیف واریس ممکن است فقط عروق عنکبوتی به رنگ قرمز بنفش یا آبی در پا رویت شود، ولی با پیشرفت آن عروق واریسی شکل بسیار بزرگ، برجسته و حالت طنابی پیدا می‌کند.

صحتی ادامه داد: عدم درمان واریس و پیشرفت آن باعث می‌شود که عضو مبتلا به واریس، مستعد تغییر رنگ، اختلال در حس و در فرم‌های شدید منجر به زخم شود؛ بنابراین طیف وسیعی از لحاظ شکل برای واریس وجود دارد و بر اساس آن علامت‌های واریس هم می‌تواند در هر فرد متفاوت باشد.

نقش ایستادن‌های طولانی مدت در ابتلا به واریس

وی بیان کرد: در برخی از طیف‌های واریس ممکن است فرد هیچ‌گونه علامتی از واریس نداشته باشد و یا شکل‌های پنجه کلاغی و عنکبوتی روی پای فرد دیده شود. در مراحل پیشرفته‌تر فرد احساس سنگینی و گزگز پا دارد، به طوری که در انتهای شب پس از یک روز طولانی ایستادن، این علائم تشدید می‌شود. این علائم هر چه شدت واریس در فرد بیشتر باشد، پررنگ‌تر خواهد بود.

وی در ادامه گفت: در حالت شدیدتر واریس ممکن است به اِدم یا ورم و گاهی زخم در پا‌ها منجر شود. این زخم‌ها مقاوم به درمان هستند و لزوم تشخیص و درمان به موقع آن مهم است تا فرد دچار علائم شدید واریس نشود. هر چقدر شدت واریس بیشتر شود، درمان سخت‌تری هم خواهد داشت.

پیاده‌روی روزانه را جدی بگیرید

صحتی با تاکید بر اینکه مهمترین موضوع برای درمان واریس پیشگیری است، مطرح کرد: یکی از توصیه‌های مهم برای پیشگیری از واریس کاهش وزن و پیاده‌روی منظم به مدت نیم ساعت در روز است که می‌تواند تاثیر مثبتی روی پروسه پیشگیری و درمان اولیه واریس داشته باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت: به افرادی که مجبور به ایستادن طولانی مدت هستند توصیه می‌کنیم در زمان ایستادن حرکت کنند و راه بروند. این کار تا حدی می‌تواند کمک کننده باشد و در مواردی که در فواصل ایستادن، فرد امکان نشستن داشته باشد، توصیه می‌کنیم، فرایند‌های متناوب ایستادن و نشستن را رعایت کند.

وی افزود: در مواردی که فرد امکان تغییر شرایط ایستادن ندارد و یا اینکه واریس شکل گرفته و در مرحله‌ای است که باید از پیشرفت آن جلوگیری کرد، استفاده از جوراب واریس‌ها به شدت توصیه می‌شود.

این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: بیشتر واریس‌ها در مقایسه با نوع پیشرفته آن نیاز به درمان فوق تخصصی ندارد و ما با همان جوراب واریس، درد، ورم و نارحتی‌های آخر شب پا را می‌توانیم کنترل کنیم، به علاوه اینکه بیماری هم پیشرفت نمی‌کند و فرد به فرم شدید آن مبتلا نمی‌شوند.

وی ادامه داد: در مواردی که فرد از نظر ظاهری و زیبایی دچار مشکل با عروق عنکبوتی پا است، از طریق تزریق‌های خاصی عروق عنکبوتی را پاک می‌کنیم. قطعا بعد از آن اقدامات پیشگیرانه باید انجام شود و گرنه احتمال عود مجدد واریس قطعا وجود دارد.

صحتی افزود: در مواردی که نارسایی ورید‌های لانه کبوتری در قسمت فوقانی پا اتفاق افتاده باشد، قطعا درمان با روش‌هایی مثل لیزر و اشعه و در موارد شدیدتر گاهی جراحی هم ممکن است به این افراد توصیه شود. نارسایی ورید‌ها یا سیاهرگ‌ها در قسمت فوقانی پا قطعا نیاز به درمان دارد، چون باعث پیشرفت عارضه شده و در مورد عروق زیر پا ممکن است شدت بیشتری پیدا کند؛ بنابراین در مواردی که دریچه‌های لانه کبوتری در قسمت بالا سالم باشد، عمده درمان شامل زیبایی خواهد بود.

جوراب واریس می‌تواند از پیشرفت بیماری پیشگیری کند

وی خاطرنشان کرد: همانطور که گفته شد یک بخش مهم درمان واریس پیشگیری است که در این مورد جوراب واریس نقش مهمی دارد. در نظر داشته باشیم که جوراب باعث درمان واریس نمی‌شود ولی از پیشرفت آن جلوگیری می‌کند.

این متخصص قلب و عروق ادامه داد: زمانی که ابتلا فقط در حد عروق عنکبوتی باشد، بیانگر این است که واریس در مراحل اولیه بوده و دریچه‌های لانه کبوتری سالم است. بنابرین کسی که از نظر زیبایی مشکلی ندارد، اقدام درمانی برای او انجام نمی‌دهیم، اما وقتی این عروق ایجاد شد و شرایط به گونه‌ای است که احتمال پیشرفت واریس وجود دارد؛ جوراب واریس را برای جلوگیری از این پیشرفت توصیه می‌کنیم که قطعا موثر بوده و یک درمان تخصصی است.

وی تصریح کرد: در مورد جوراب واریس فرد نباید برای تهیه آن خودسرانه به داروخانه مراجعه کند. معمولا پزشک با دریافت شرح حال و معاینه بالینی سایز و طول جوراب مناسب بیمار را مشخص می‌کند. جوراب واریس بسته به اینکه نارسایی در چه قسمتی اتفاق افتاده باشد، سایز و طول متفاوتی دارد و برای هر فرد به صورت اختصاصی باید جوراب اندازه گیری شده و سایز مناسب او نسخه شود.

صحتی ادامه داد: برای اینکه درمان‌ها نتیجه خوب داشته باشد؛ فرد باید از این جوراب استفاده کند. این جوراب‌ها در تغییر درمان اولیه نقشی ندارد و رنگ و حالت عنکبوتی را از بین نمی‌برد، اما در جلوگیری از پیشرفت آن بسیار موثر است.

وی درباره نحوه استفاده از جوراب واریس گفت: استفاده از جوراب واریس برای ساعت‌هایی است که فرد مجبور به ایستادن‌های طولانی است، پس زمانی که فرد در منزل بوده و فرصت استراحت دارد و همین طور در زمان خواب نیاز به پوشیدن جوراب واریس نیست. البته این فرایند شامل لیزر درمانی نیست، چون در این روش پوشیدن جوراب واریس طی چند شبانه روز به فرد توصیه می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز با اشاره به تبلیغات مجازی مبنی بر درمان قطعی واریس گفت: دارو‌ها و پماد‌های زیادی برای پیشگیری یا درمان واریس در قالب تبلیغات معرفی می‌شود که اثر ثابت شده علمی در مورد آنها وجود ندارد.

وی در مورد شیوع این بیماری گفت: واریس شیوع بیشتری در زنان داشته و معمولا ابتلا به این عارضه از سنین میان‌سالی به بعد بیشتر دیده می‌شود. با بالا رفتن سن، شیوع واریس افزایش پیدا می‌کند، اما عوامل خطر گفته شده مثل اضافه وزن و سوابق خانوادگی باعث می‌شود که در سنین پایین‌تر هم با شیوع بیشتری اتفاق بیافتد./ ایسنا 

کلمات کلیدی: واریس زنان
مطالب مرتبط
ارسال نظر
پرطرفدارترین اخبار