به گزارش راهبرد معاصر؛ منیره حقانیفر اظهار کرد: پنیر از جمله مواد لبنی است که در ساختار خود اسید آمینه تریپتوفان دارد که این اسید آمینه با تولید ملاتونین و سروتونین در تنظیم عملکرد بدن نقش دارد.
این روانپزشک افزود: سروتونین باعث شادی و کاهش اضطراب و ملاتونین باعث تنظیم خواب میشود، بنابراین خوردن پنیر پیش از خواب باعث میشود فرد استرس کمتری داشته باشد و راحتتر به خواب برود.
حقانیفر بیان کرد: شیر یکی دیگر از مواد لبنی است که دارای کلسیم بوده و کلسیم باعث بهبود خلق و خوی، کاهش استرس و اضطراب میشود. مصرف شیر قبل از خواب میتواند به بهبود خواب کمک کند که دلیل این موضوع همان اسیدآمینه تریپتوفان است.
وی در ادامه گفت: نمیتوان بستنی را جایگزین شیر دانست، زیرا بستنی یک دسر یا میان وعده پرکالری است و میتواند اثراتی معکوس داشت، اما بستنی با داشتن محتویاتی همچون شیر و شکر باعث میشود در مغز دوپامین آزاد شود و وجود دوپامین در مغز، احساس سرخوشی را به ما میدهد.
این روانپزشک و رواندرمانگر با بیان اینکه خواب دیدن و رژیم غذایی یک رابطه بسیار پیچیده دارند، گفت: افرادی که با کم خوابی دست و پنجه نرم میکنند تمایل به خوردن غذاهای پر کالری بیشتری دارند که دلیل این موضوع افزایش هورمون اشتها و کاهش ترشح هورمون سیری در بدن است و این مساله میتواند تمایل افراد را به خوردن غذاهای ناسالم بالا ببرد.
وی در ادامه گفت: رژیم غذایی و زمان خوردن غذا بر خواب تاثیرگذار است، همچنین غذاهای پرچرب و پر ادویه، نوشیدنیهای شیرین، الکل و کافئین میتوانند خواب را دچار اختلال کنند و باعث کابوس در خواب شود.
حقانیفر در رابطه با غذاهایی که باعث بهبود خواب میشوند، تصریح کرد: غذاهایی که حاوی اسیدآمینه تریپتوفان و پیشساز سروتونین هستند مانند شیر و گوشت بوقلمون مفید بهحساب میآیند، همچنین غذاهایی که پیشساز ملاتونین هستند مانند گیلاس، گردو و یا غذاهایی که منیزیم دارند مانند اسفناج، کیفیت خواب را بهتر میکنند.
این روانپزشک در رابطه با علت خواب و رویاهایی که میبینیم، توضیح داد: رویا همانند یک جنگ و گریز است گویی میخواهیم با یک تهدیدی مقابله کنیم، درواقع رویا افکار شخصی، فعالیتهای اخیر و مکالمههای روزانه است که در خواب وارد میشود و، چون فرد عواطف و احساسات را در بیداری نمیتواند بیان کند در خواب تصویرسازی میکند و یک جنگ و گریزی در مقابله با تهدیدهای بیرونی به راه میافتاد.
وی افزود: خوابدیدن فوایدی دارد و یکی از آنها این است که میتوان عواطف را تنظیم کرد، زیرا فرد خواب را دنیایی امن میداند و یکسری عواطف، احساسات و هیجانات را که در دنیای بیرونی توان مقابله با آنها را ندارد در خواب میآورد تا در این دنیای امن بتواند با آنها رو به رو شود، بنابراین خوابیدن و خوابدیدن باعث تنظیم عواطف میشود. همچنین رویا باعث خلاقیت و تقویت حافظه میشود.
حقانیفر در رابطه با اثر عادت غذایی بد با کابوسشبانه، بیان کرد: وقتی خوردنغذا در زمانی نامناسب (آخرشب) اتفاق بیفتد باعث میشود کیفیت خواب بهم ریخته و کابوسهای شبانه رخ دهد.
وی گفت: دسرها و خوراکیهای شیرین قند خون را بالا میبرند بهطوری که کیفیت و تنظیم خواب را بهم میریزند، همچنین گوشتگاو، غذاهای سرخشده و شکلات بهدلیل کافئین موجب اختلال خواب میشوند.
این روانپزشک در پایان خاطرنشان کرد: توصیه میشود شبها شام سبک مصرف شود و خوردن شام از زمان خواب فاصله مناسب داشتهباشد، همچنین لازم است کافئین و شکر را در شب به کمترینحد برسانیم، چه بسا میوهها، سبزیجات تازه و برخی از دمنوشهای گیاهی بر کیفیت و بهبود خواب تاثیر دارند. / ایسنا