یادداشت اختصاصی رحمان سعادت، کارشناس مسائل اقتصادی؛

به وقت سازندگی

اکنون که دشمنان در میدان نظامی ناکام ماندند، قصد دارند با توسل به فعال‌سازی مکانیزم ماشه به اقتصاد ایران حمله کنند. بنابراین وظیفه دولت در عرصه اقتصادی سنگین و حساس است. دولت چهاردهم به وقت سازندگی است، نباید این فرصت را به راحتی از دست بدهد.
رحمان سعادت؛ کارشناس مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۲۹ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 20
کد خبر: ۲۸۴۰۰۳

به وقت سازندگی

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ بعد از هر جنگی دولت ها وظیفه سازندگی دارند؛ سازندگی نیز نوعی جنگ است، جنگ علیه خرابی و کمبودها. برخلاف نبرد نظامی که فرماندهان در پیشران و خط مقدم هستند، در دوره سازندگی فرماندهان اقتصادی و فنی باید آزمون پس بدهند. به نظر می رسد با توجه به آسیب هایی که منازل و حوزه حمل نقل دیده بایستی فرماندهی سازندگی برعهده وزیر راه و شهرسازی باشد؛ وزارتخانه ای که اکنون بانویی هدایتش را برعهده دارد.

بهتر است بسته های مناسب و جامعی با عنوان سازندگی و بازسازی ارائه شود

این شرایط فرصتی است وزیر راه و شهرسازی نشان دهد کم از وزیران مرد ندارد و شایستگی هدایت دوره سازندگی نیز می تواند داشته باشد. اوایل سال سفر خانوادگی وی به کیش حاشیه های به دنبال داشت تا جایی که عده ای نمایندگان مجلس شورای اسلامی قصد استیضاحش داشتند. اکنون وقت آزمون دیگری برای تنها بانوی وزیر دولت چهاردهم است. صد البته رئیس جمهور نیز مسئولیت خطیر هماهنگی وزیران را برعهده دارد و در این میان، وزیران اقتصادی همراهی لازم باید داشته باشند‌. گرمای شدید هوا سبب شده قطعی های مستمر آب و برق شرایط را دشوار کند و وزارت نیرو باید کشور را با حداقل سختی از تابستان ۱۴۰۴ عبور دهد.

به هر حال اقدامات پراکنده ای که در خصوص بازسازی و ترمیم مشاهده می شود، مانند اعطای سهمیه در کنکور امسال برای خانواده های آسیب دیده توسط وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یا پرداخت خسارت و کمک از طرف معاون فناوری رئیس جمهور به شرکت های دانش بنیان، بازدید میدانی وی از منازل خانواده هایی که آسیب دیده اند و رسیدگی به مشکلات اقتصادی و روحی آنها. همه این موارد اقداماتی خوب ولی پراکنده و غیر منسجم هستند.

بهتر است بسته های مناسب و جامعی با عنوان سازندگی و بازسازی ارائه شود. به هر حال آسیب به زیر ساخت های کشور اثرات سوئی دارد و تبعات اقتصادی آن با وقفه چند ماهه خود را نشان می دهد و عمدتاً روی قیمت نهایی و تمام شده اثر دارد. به عنوان نمونه انفجار بندر شهید رجایی به نوعی روی برخی کالاهای اساسی اثر گذاشته و قیمت خرما نسبت به اول سال دو برابر شده است. حتی در خصوص پنل های خورشیدی که قرار بود سال جاری در نقاط مختلف کشور ایجاد شود (با هدف رفع ناترازی برق) به نظر می آید بخشی از پنل ها و تجهیزات مرتبط در انفجار از بین رفته است و اکنون آثارش در کمبود برق تولیدی مشاهده می شود.

دولت باید در میدان دیپلماسی، میدان جنگ و میدان اقتصاد هوشیار عمل کند تا شرایط برای مردم مطلوب شود

هر چقدر بازسازی زود انجام شود، اثرات منفی اش کم خواهد شد. یکی دیگر از افت ها و موانع بازسازی کاغذ بازی و اکتفا به مصاحبه های تلویزیونی است. نباید به بازسازی کلامی اکتفا کرد و باید بازسازی در زندگی مردم احساس شود. به هرحال برخی مسئولان در توجیه و مصاحبه حرفه ای عمل می کنند، ولی در عمل خبری نمی شود. این مسئولان دشمن سرمایه اجتماعی هستند، زیرا فاصله بین وعده ها و عملشان سبب شکاف و تخریب سرمایه اجتماعی می شود. باید وعده ها مانند توان نظامی کشور هم افزا و صادق باشد.

گرچه رئیس جمهور بارها اعلام کرده دروغ نمی گوید و نخواهد گفت و وعده نشدنی نمی دهد، باید مدیرانش نیز چنین کنند. رئیس جمهور نشان داده است با مدیران غیر مردمی حتی اگر رفیق چندین ساله اش باشد مماشات نمی کند؛ اقدام وی در برخورد با معاون پارلمانی به دلیل سفر نامتعارف به قطب جنوب نشان داد رئیس جمهور بر رویه مردمی است.

امروز وی در آزمون سازندگی قرار دارد و تا پایان این امتحان یک ماه فرصت بیش نیست. کابینه دولت چهاردهم تابستان بایستی شبانه روز برای ترمیم و بازسازی اقدام کنند. در میان جنگ 12 روز وزیر امور اقتصادی و دارایی که معقول نشان می دهد نیز به کابینه پیوست، داستان جنجالی این وزارتخانه پایان یافت و کابینه ترمیم شد. وزیر جدید فارغ التحصیل دانشگاه های معتبر جهان و شاغل در یکی از بهترین دانشگاهای کشور است و به نظر می آید فردی جنجالی و حاشیه ای نیست و آرامش را بر هیاهو ترجیح می دهد. وی می داند راه توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری آرامش، خرد و تدبیر است. دولت چهاردهم سه سال برای رفع ناترازی ها و تحقق اهداف برنامه هفتم زمان دارد.

دولت باید در میدان دیپلماسی، میدان جنگ و میدان اقتصاد هوشیار عمل کند تا شرایط برای مردم مطلوب شود. اکنون که دشمنان در میدان نظامی ناکام ماندند، قصد دارند با توسل به فعال سازی «مکانیزم ماشه» به اقتصاد ایران حمله کنند. بنابراین وظیفه دولت در عرصه اقتصادی سنگین و حساس است. دولت چهاردهم به وقت سازندگی است، نباید این فرصت را به راحتی از دست بدهد.

ارسال نظر
آخرین اخبار