به گزارش راهبرد معاصر؛ در مورد ترور شهید سپهبد سلیمانی، خبرنگار راهبرد معاصر گفتگویی داشته است با آقای رضا حجت شمامی تحلیلگر مسائل آمریکا. وی بر این باور است که تنش ها بین ایران و امریکا تا به حدی افزایش پیدا می کند که حتی تا مرزهای رویارویی با هم پیش می روند. مگر اینکه جهان و خاورمیانه این مسائل را کنترل کند. آمریکا می داند رویارویی مستقیم با ایران یعنی درگیری در کل منطقه و من گمان نمی کنم چنین بی خردی در آمریکا شکل بگیرد هرچند ترور سردار سلیمانی خود یک بی خردی تمام بود. بعد از این همه فشار آمریکا نیازمند یک واکنش بر علیه ایران بود ولی این واکنش به اندازه ای نابخردانه بود که فضای منطقه را بدتر خواهد کرد.
بر اساس واقعیت های موجود بین حضور آمریکا و ایران در منطقه و تحولاتی که در دهه اخیر شکل گرفته است یاران و سربازان به معنای میلیشیا و گروههای تروریستی پرورش داده شده توسط آمریکا از جانب گروههای مقاومت آسیب زیادی دیده اند. یکی از مهمترین یاران آمریکا داعش بود که سالها برای این گروه سرمایه گذاری شده بود. در حال حاضر رهبر تروریست های جهان آمریکا و شخص ترامپ است. ایران به همراه ائتلافی که با شرکت کشورهای محور مقاومت و روسیه تشکیل داد توانست داعش را شکست دهد و این گروه تا ۹۰% از هم پاشید.
امروز تمرکز جنگ در کجاست؟ طیفی وجود دارد که تروریست پرورش می دهد و طیفی داریم که با تروریست می جنگد. طبیعی است که یکی از قدرتمندترین افراد و نیروهای طیفی که در جنگ با تروریست است مورد حمله قرار بگیرد. شهادت سردار سلیمانی دیر یا زود محقق می شد و اگر نمی شد می بایست شک می کردیم. این ترور نشان می دهد ما وارد فضای امنیتی جدیدی در منطقه شده ایم. و در کل منطقه و فرا منطقه و بین الملل شاهد فضایی جدید خواهیم بود. بسیار سخت است که بپذیریم اتفاقی در منطقه رخ داده است و همه چیز سر جای خودش است و زندگی جاری است. فضای امنیتی در منطقه وجود داشت ولی شدیدتر خواهد شد. و اتفاقات پیش رو می تواند خطرناک باشد.
آمریکا در چند سطح با ایران می جنگد. این مساله جدید نیست یکی در سطح اقتصادی و دیگری در سطح تکنولوژی و فنی است. مثل حملاتی که به مراکز نظامی و هسته ای و موشکی ایران می شود. سطح سوم، جنگ نیابتی که در منطقه شکل گرفته است. آمریکا تمام راهها را می بندد و سپس ادعا دارد که چرا ما با این کشور مذاکره نمی کنیم؟ طبیعی است که بستن تمام راهها پایان دیپلماسی و آغاز جنگ خواهد بود. من هنوز هم عقیده دارم که جنگ مستقیمی بین ایران و آمریکا صورت نمی گیرد. هر خطای استراتژیک از جانب نیروهای آمریکایی می تواند خطر ساز باشد مثل آنچه که میبینیم و به نیروی رسمی نظامی ایران حمله می شود.
شاید آمریکا عنوان کند سپاه در لیست تروریستی این کشور قرار گرفته است این درحالی است که نیروهای آمریکایی نیز در لیست تروریستی ایران قرار گرفته اند. به نظر می رسد آمریکا حتی برای رفت و آمد های شبانه رییس جمهور های خود نیز باید مراقب باشد. آمریکا باید مراقب سفرهای مخفیانه و شبگردی های خود در منطقه باشد.
بخشی از عراق مخالف این گونه روابط و نگاه امتی بودند ولی در کنار مساله ملی و رعایت مباحث دولت ملتی نگاهی امتی و ضد رفتارهای ناعادلانه در کل خاورمیانه داریم. روابط بین ایران و عراق به سمت تنش نخواهد رفت ولی همانطور که علمای عراق موضع گرفته اند مردم این کشور نیز سعی در دور کردن آمریکا از این کشور دارند چون حضور آمریکا نه حضوری فرهنگی است و نه حضوری اقتصادی و حامی کشور ها است بلکه فقط حضوری منفعت محور و به نفع خودش است. و به نظر می رسد چون امریکا بخشی از تنش را وارد عراق می کند عراق متضرر می شود.
من عقیده دارم ما کمتر می توانیم منتظر بحث مذاکره باشیم امکان مذاکره به نهایت خود رسیده است از این لحاظ نمی توان انتظاری داشت باید دید ایران چه پاسخی به این شهادت دارد. به نظر من، تنش ها تا به حدی افزایش پیدا می کند که حتی تا مرزهای رویارویی با هم پیش می روند. مگر اینکه جهان و خاورمیانه این مسائل را کنترل کند. آمریکا می داند رویارویی مستقیم با ایران یعنی درگیری در کل منطقه و من گمان نمی کنم چنین بی خردی در آمریکا شکل بگیرد هرچند ترور سردار سلیمانی خود یک بی خردی تمام بود. بعد از این همه فشار آمریکا نیازمند یک واکنش بر علیه ایران بود ولی این واکنش به اندازه ای نابخردانه بود که فضای منطقه را بدتر خواهد کرد.
ترامپ متوجه نشد وقتی انگلیس در میانه هند بود و کل کمپانی هند شرقی منطقه را گرفته بود نادر رفت و سلسله گورکانی را گرفت و منابع زیادی را وارد ایران کرد. وقتی امپراطوری عثمانی و امپراطوری روسیه نیم نگاهی به مناطق قفقاز داشتند آقا محمد خان قاجار نقطه صفر مرزهای روسیه را به آنها برگرداند. ما در جنگهای دیگری شکست خورده ایم ولی آمریکا این پیروزی ها را ندیده است. آمریکا تنها در جنگهایی پیروز شده است که پیروزی هایی غیر اخلاقی داشت. بمب اتم به ژاپن، آمریکا اگر می خواهد پیروزی های خود را جشن بگیرد باید به ویتنام نگاه کند کشوری کوچک و نصف شده که بدون سرباز های آموزش دیده آمریکا را بعد از چند سال با خفت شکست داد.