به گزارش راهبرد معاصر؛ سپرده ریالی مبتنی بر ارز، به زودی با ابلاغ دستورالعمل مرتبط با آن از سوی بانک مرکزی، در نظام بانکی اجرایی خواهد شد. سپردهای که یک فرد برای گشایش آن اگرچه ریال به باجه بانک تحویل میدهد، اما معادل نرخ ارزی که در آن روز وجود دارد، تعداد ارز خریداری شده را برای خود در گواهی سپرده به ثبت خواهد رساند.
پیش از این البته بانک مرکزی سپرده ارزی را هم اجرایی و عملیاتی کرده بود. بر اساس آنچه که بانک مرکزی در سپردههای ارزی به مردم سود میداد، نرخ سود سپردهگذاری سالانه برای یورو، درهم امارات و دلار به ترتیب ۳، ۲ و ۴ درصد از سوی بانک مرکزی تعیین شده بود؛ اما اکنون طرح جدیدی روی میز بانک مرکزی قرار گرفته است که بر مبنای آن، قرار است که افراد، سپرده ریالی ارزپایه را هم در نظام بانکی ایران تجربه کنند.
در این میان، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی چندی پیش گفته بود که حساب سپرده های ریالی مبتنی بر ارزدر مرحله تصویب بوده و هنوز اجرایی نشده است.
وی گفته بود مردم با اجرای این طرح میتوانند به جای خرید اسکناس ارز، یک حساب ریالی مبتنی بر ارز افتتاح کنند؛ اما باید توجه داشته باشند که ریسک سود و زیان این سپرده با خود مردم است. به این معنا که اگر نرخ ارز بالا رود، آنها سود خواهند کرد، اما اگر نرخ ارز پایین بیاید، آنها نیز باید در ضرر آن شریک باشند و ریسک آن را متحمل شوند.
سپرده ارزی چه شرایطی دارد؟
بر اساس آنچه که در بخشنامه بانک مرکزی آمده است و قرار است بزودی ابلاغ شود، : ۱- بانک مجاز است نسبت به سپرده گیری ارزی به صورت اسکناس به ارزهای یورو، درهم امارات و دلار از اشخاص حقیقی و حقوقی بخش غیر دولتی با تضمین بانک مرکزی در قالب فرم پیوست اقدام و با انجام هماهنگی لازم با اداره بینالملل این بانک، نزد بانک مرکزی سپردهگذاری کند.
۲- بازپرداخت اصل و سود وجوه ارزی سپردهگذاری شده توسط بانک مرکزی تضمین میگردد.
۳- دوره سپردهگذاری ارزی یک ساله بوده و در صورت ارائه درخواست تمدید (قبل از سررسید) و موافقت این بانک، دوره مذکور برای دوره یک ساله دیگر قابل تمدید خواهد بود.
۴- نرخ سود سپردهگذاری سالیانه برای اسعار یورو، درهم امارات و دلار به ترتیب ۳، ۲ و ۴ درصد می باشد.
۵- کارمزد عاملیت آن بانک ۰.۳ درصد نسبت به حجم سپرده دریافتی در پایان دوره سپردهگذاری ارزی یک ساله پرداخت می گردد.
۶- در صورت درخواست متقاضی مبنی بر ابطال و یا دریافت سود، به منظور تسریع و تسهیل در ارائه خدمات به سپرده گذاران، آن بانک نسبت به پرداخت اسکناس از محل منابع خود اقدام و مراتب را مطابق جدول پیوست (پیوست ۲) به اداره بینالملل این بانک جهت دریافت اصل و سود سپرده پرداختی منعکس کند.
۷- بازپرداخت اصل و پرداخت سود سپردهگذاری به صورت اسکناس نزد این بانک، به همان نوع ارز تودیعی و به صورت اسکناس خواهد بود.
تبصره: پرداخت سود به سپرده گذار به صورت ماهانه خواهد بود.
۸- درصورت درخواست ابطال سپرده ارزی تودیعی قبل از سررسید، نرخ سود سالیانه مورد عمل برای سپرده یورویی، درهمی و دلاری به ترتیب ۱، ۰.۵ و ۱.۵ درصد خواهد بود. به سپردههای ارزی کمتر از یک ماه سودی تعلق نمیگیرد.
نکات مهمی که باید در سپرده گذاری ارزی به آن دقت کنید
۱- سپردههای ارزی پساز گذشت یکماه مشمول سود میشوند.
-۲حداقل مبلغ لازم برای افتتاح سپردههای کوتاهمدت ویژه ارزی (شامل یکماهه، دوماهه، سهماهه، ششماهه، نُهماهه و یکساله) به یورو ۸۰۰ واحد، پوند ۶۰۰ واحد، درهم ۴هزار واحد و دلار ۱۰۰۰ واحد است.
-۳ درصورت بستن تمام یا بخشی از یک سپرده مدتدار ارزی پیشاز پایان دوره سپردهگذاری، سود این بخش از سپرده، با نرخ سود سپرده متناظر و کاهش ۰/۱ درصد بهعنوان جریمه فسخ قرارداد محاسبه شده و به شما پرداخت میشود.
-۴ افتتاح سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت ویژه به ارز دلار آمریکا، صرفاً با دریافت اسکناس دلار آمریکا امکانپذیر است.
منبع: مهر