به گزارش راهبرد معاصر؛ جنگ یمن و نبرد الحدیده، امروزه توجه عمده رسانه های بین المللی را به خود جلب کرده است. از همین رو، برای شناخت بهتر اوضاع میدانی این کشور به ویژه در جبهه ساحلی نزدیک به الحدیده، با حسین البخیتی، تحلیلگر یمنی که با "الجزیره"، "راشاتودی"، "یورو نیوز" و "دویچه وله"، همکاری دارد، گفتگویی داشتیم از او در مورد اوضاع جنگ بپرسیم.
آقای البخیتی، از اوضاع الحدیده برایمان بگویید.
بندر الحدیده، اکنون در کنترل کامل انصارالله و ارتش یمن است. من 5 روز در این بندر بودم و 2 روز پیش به صنعا باز گشتم. همه چیز در این شهر رو به راه است و تنها تهدید برای شهروندان الحدیده، از ناحیه حملات هوایی ائتلاف سعودی است. فرودگاه و اسکله، همگی تحت کنترل انصارالله است.
نیروهای وابسته به عربستان اکنون در جنوب فرودگاه، در تقریبا 20 کیلومتری مرکز شهر الحدیده هستند. آن چه که رسانه های عربستانی می گویند، اغراق است. آن ها می گویند مردم الحدیده را ترک کردند و این شهر متروکه شده در حالیکه تنها محله هایی تخلیه شده اند که جنگنده های سعودی، مغازه ها، ساختمان ها و ما یملک مردم را هدف قرار داده اند. البته چنین صحنه ای را می توانید در جای جای یمن ببینید. هر محله ای که بیشتر از سوی جنگنده های سعودی مورد حمله قرار می گیرد، توسط مردم تخلیه می شود.
من تصاویر زندگی روزمره و عادی در الحدیده را منتشر کرده ام. البته تعداد اندکی از مردم، رفته اند. در میان مشاغل هم، بیشتر طلا فروشان و صرافان مغازه های خود را بسته اند زیرا بیم دستبرد به این مغازه ها وجود دارد.
موقعیت جبهه ساحلی نزدیک به فرودگاه چگونه است؟
همانطور که گفتم، آن ها در ساحل جنوبی فرودگاه هستند و اکنون، روز به روز، از سوی انصارالله، مورد هجوم قرار می گیرند. آن ها به شدت در حال ضربه دیدن هستند. فکر نمی کنم بتوانند نیروهای خود را برای تلاش مجددی جهت اشغال الحدیده، سازماندهی کنند. شاید هفته ها و یا حتی ماه ها زمان نیاز باشد تا تجدید قوای لازم برای اشغال الحدیده انجام گیرد به این خاطر، که حجم تلفات آن ها بسیار بالاست.
در مورد خود شهر چطور؟ آیا نا امنی های داخلی وجود ندارد؟
همانطور که گفتم، شهر در کنترل کامل انصارالله است و مناطق تحت کنترل حوثی ها، امنیت کاملی دارند. هیچ داعش و القاعده ای در این نواحی وجود ندارد.
از صنعا برایمان بگویید. اوضاع در آن جا چطور است؟ آیا شهر میان طرفداران انصارالله و عبدالله صالح، تقسیم شده است؟
اوضاع صنعا خوب است و حوثی ها کنترل کامل را در اختیار دارند. البته به لحاظ امنیتی می توان انتظار داشت که شرایط بهتر شود. تنها منطقی ای میان مآرب و استان صنعا، در کنترل انصارالله نیست. این منطقه، در استان صنعاست نه شهر و چندان بزرگ نیست. بعد مسافت باعث شده که پایتخت از این ناحیه، دچار نا امنی نشود. این ناحیه را مزدوران عربستان اداره می کنند.
طرفداران صالح در شهر، منطقه ای را تحت کنترل ندارند. پیروان عبدالله صالح غیرنظامی هستند و گروه های شبه نظامی طرفدار وی، به کلی در صنعا تار و مار شدند. طارق صالح، جانشین علی عبدالله صالح هم در صنعا جایی را ندارد. او به محض کشته شدن عمویش، از پایتخت گریخت و اکنون طبق گزارشات، یا در امارات است یا در جبهه ساحلی. البته به عقیده من، قدرت اعمال تهدید علیه یمن را ندارد. زمانی که رهبر او در صنعا بود و بیشتر ارتش، تحت کنترل آن ها هدایت می شد، نتوانستند صنعا را اشغال کنند. اکنون که به مراتب توان پایین تری دارند، مسلما کاری از دست آن ها ساخته نیست.
اقبال مردمی از طارق محمد صالح چطور است؟
او وجهه علی عبدالله صالح را خراب کرد. نشان داد که همچون یک مزدور برای امارات است.
یمن با پیشنهاد سازمان ملل برای تحویل الحدیده چه می کند؟
ممکن است که پیشنهاد نظارت بین المللی بر بندر الحدیده پذیرفته شود. احتمالا این پذیرش در عوض تضمین اعطای حقوق اهالی یمن از سوی سازمان ملل صورت می پذیرد. واقعیت این است که با شرایط مالی موجود، شرایط برای یمنی ها بسیار سخت شده است. سوخت و مواد غذایی نزدیک به 300% افزایش قیمت داشته اند. تخریب زیر ساخت ها، کمبود آب و برق، همگی در نتیجه حصر تحمیلی ائتلاف سعودی به وجود آمده است. تنها در آمد مردم برای خرید مایحتاج از حقوقی بوده که با هجمه عربستان قطع شده است. بنابراین، پیشنهاد سازمان ملل اگر به درستی اجرا شود و حقوق اهالی یمن پرداخت گردد، می تواند مفید و سازنده باشد.
چگونه شریان حقوق یمنی ها قطع شده است؟
بانک مرکزی ابتدا در صنعا بود ولی به عدن منتقل شد. انصارالله آن زمان که بانک مرکزی را اداره می کرد، حقوق ها را می پرداخت. حقوق کارمندانی که در مناطق تحت کنترل داعش و القاعده مثل المکلا در جنوب و عدن، هم زندگی می کردند، تماما پرداخت می شد. این روند 18 ماه ادامه داشته است. اما از زمانی که بانک مرکزی به عدن منتقل شده، نه تنها حقوق مردم ساکن در مناطق تحت کنترل حوثی ها پرداخت نمی شود، بلکه گاه حقوق شهروندانی که در مناطق تحت کنترل وابستگان عربستان هم زندگی می کنند، پرداخت نمی گردد.
به الحدیده بازگردیم آقای البخیتی. بر خلاف اظهارات شما، انور قرقاش، وزیر مشاور امور خارجه امارات ادعا کرده که "آزادی" الحدیده، دیر یا زود دارد اما سوخت و سوز ندارد. نظر شما در این مورد چیست؟
این تنها یک ادعاست. شاید در روزهای اولیه تجاوز آن ها به الحدیده، می توانستند چنین ادعایی کنند ولی در شرایط فعلی، ماه ها با اشغال این بندر فاصله دارند. محور تحت حمایت سعودی ها در جبهه ساحل غربی، نمی تواند حمله گسترده ای را حداقل تا ماه ها ترتیب دهد. نیروهای انصارالله تا کنون بیش از 400 تن از نیروهای تحت حمایت سعودی را از پای در آورند. البته آن ها به عملیات های کوچک تر ادامه خواهند داد تا رسانه های آن ها بتوانند دروغ پراکنی را ادامه دهند.
فراموش نکنید که جنگ با عربستان و متحدانش تنها در الحدیده نیست بلکه در هر گوشه یمن جریان دارد. حداقل 15 جبهه میان مردم یمن و محور ریاض وجود دارد. نزدیک به 2000 کلیومتر طول جبهه های درگیری است.
فرض کنیم الحدیده سقوط کند. آن گاه چه می شود؟
اگر چنین امری به وقوع بپیوندد، مسلما باعث شکست انصارالله نخواهد شد ولی فشار بر غیرنظامیان یمنی را افزایش می دهد. تصور کنید که همین مقدار ناچیز کمک های انساندوستانه هم به مردم یمن نرسد. آنگاه شرایط بسیار ناگوار تر خواهد بود. اگر سعودی ها این بندر را اشغال کنند، همانطور که در تعز و عدن دیده شد، نیروهای القاعده و داعش را که تاکنون، دوشادوش آن ها جنگیده اند، به کار خواهند گرفت.
اکثر جنگجویان جنوب که اکنون در جبهه ساحلی مشغول نبرد علیه انصارالله هستند، از نیروهای سلفی مسلکند. تفکر آن ها درست مانند داعش و القاعده است. اگر به الحدیده دست یابند، همانگونه که در تعز دیده شد، دست به قتل عام و تخریب می زنند. الحدیده را مثل موصل عراق می کنند. اصولا ائتلاف عربستان به دنبال زمین سوخته در یمن است. به همین خاطر است که هزاران تن از شهروندان الحدیده، دوشادوش انصارالله برای دفاع از استان خود می جنگند زیرا نمی خواهند مانند تعز و عدن، جولانگاه القاعده بشوند.
حوثی ها در تامین امنیت، بسیار موفق عمل می کنند و این مزیت آن هاست. به همین دلیل مردم ترجیح می دهند که با حوثی ها زندگی کنند تا با سایرین.
در مورد متحدان انصارلله بگویید؟ کدام گروه ها در اتحاد با آن ها هستند؟
خب حزب کنگره مردمی علی عبدالله صالح، بزرگترین متحد انصارالله بود ولی به هر حال اکنون او کشته شده است. البته اکثریت حزب کنگره مردمی، هنوز با انصارالله و دولت فعلی مستقر در صنعا هستند.
آیا متحد سنی برای انصارالله در یمن هست؟
برخلاف تبلیغات رسانه ای، در یمن، بحث شکاف شیعه و سنی وجود ندارد. در واقع، جبهه بندی ها بر اساس مذهب نیست. بیش از همه رسانه های وابسته به امارات و عربستان بر این موضوع دامن می زنند زیرا می خواهند جبهه های داخل یمن را از "متجاوز و ضد متجاوز"، به "سنی و ضد سنی" تغییر دهند. درست همین کار را در عراق و سوریه کردند ولی در یمن، چنین چیزی وجود ندارد. دوشادوش پیکارجویان انصارالله، زیدی، دوازده امامی و سنی، می جنگند و هیچ سوالی از مذهب یکدیگر نمی پرسند. از این منظر، متحدان زیادی برای انصارالله وجود دارد. یک چیز در میان تمام مردم یمن مشترک است و آن، نفرت از سعودی هاست. آن ها که برای عربستان می جنگند، به خاطر پول است نه چیز دیگر. فقر باعث این موضوع شده است. به همین خاطر در میدان نبرد، حوثی ها که با اعتقاد می جنگند، در برابر نیروهای پر امکانات تحت حمایت ریاض، پیروز می شوند. اینجا نبرد برای زمین نیست بلکه نبرد برای شان و ارزش خودت است.