ماساژ درمانی
وی افزود: یکی از زیر مجموعههای اعمال یداوی بحث جالب "ماساژ درمانی" است؛
ماساژ امروزه جایگاه خاصی در درمان بیماریها در جهان دارد و در تمام کشورها از جمله کشورهای آسیای جنوب شرقی، ماساژ سوئدی برای ریلکسیشن بسیار پر طرفدار است؛ در طب سنتی ایران نیز اصطلاحی وجود دارد به نام "دلک و غمز" که همان ماساژ درمانی محسوب میشود.
افراسیابی تصریح کرد: دلک همان مالیدن است و برای جلوگیری از تجمع مواد زائد، مورد استفاده قرار میگیرد؛ بعدها به اشتباه در حمامها استفاده شد؛ دلک در واقع یک نوع ماساژ بر روی عضلات است اما غمز، ماساژی است که بر روی نقاط خاصی از سیستم عصبی انجام میشود و آن نقطه را تحت تاثیر قرار میدهد؛ غمز در لغت به معنای فشار دادن است و در طب ایرانی بسیار حائز اهمیت است تا آنجا که در کتاب قانون در 137 مورد کلمه غمز به کار رفته است و در حال حاضر یک سیستم ماساژ درمانی خاص محسوب میشود.
وی تصریح کرد: در بدن ما، دو حلقه عصبی وجود دارد؛ یک حلقه از مغز و دیگری از ستون فقرات به اندامهای بدن میآیند که حلقه بزرگ و کوچک نام دارند؛ زمانی که جریان عصبی در این حلقهها کند یا دچار اختلال شود با غمز در آن نقاط خاص میتوانیم جریان عصبی را دوباره برقرار کنیم.
این متخصص طب ایرانی متذکر شد: غمز در نقاط ماشهای، یک سیکل عصبی در تمام بدن بهوجود میآورد؛ وقتی عصبی را تحریک میکنیم و با انگشت آن را لمس میکنیم در واقع عصب را تحت تاثیر قرار میدهیم، در نتیجه آن آرامش، شل شدگی و افزایش جریان خون در اندامها به وجود میآید.
استفاده از غمز و دلک برای درمان بیماریهای مختلف
وی خاطرنشان کرد: در بیشتر کشورهای صنعتی، بیماریهایی مانند درد مفاصل و درد کمر شایع است؛ غمز یک سیستم ماساژی پزشکی است که بر روی نقاط عصبی خاصی در اندام تحتانی یا فوقانی بدن اعمال میشود؛
غمز در بیماریهایی که امروزه در بین مردم به نام دیسک و سیاتیک مشهور است یا بیماریهای مفاصل به غیر از آرتوروز که گاهی غیرقابل بازگشت است، استفاده میشود و با فشارهایی که بر روی نقاط اعصاب میآورد باعث نوعی ریلکسیشن و شلشدگی در عضلات خصوصاً عضلاتی که به ستون فقرات وصل هستند، میشود.
افراسیابی ادامه داد: از غمز برای درمان بیماریهای قسمت فوقانی بدن مانند انواع خاصی از سردردها که ناشی از گرفتگی عضلانی است، گرفتگی عضلات پشت و گردن، دیسکهای ناحیه گردن، گرفتگی ناحیه شانه، شانه یخزده، محدودیتهای حرکت شانه، درد و التهاب در ناحیه آرنج، دردهای ناحیه انگشتان و مچ دست همچنین در قسمت تحتانی بدن مانند گرفتگیها یا اسپاسمهای ناحیه کمر، دیسکهای ناحیه کمر، محدودیت حرکت مفاصل لگن، درد مفاصل لگن، محدودیت حرکات زانوها، درد زانوها، مچ پا و انگشتان استفاده میکنیم.
افراسیابی در پاسخ به این سؤال که خونگیری چگونه به فرایند درمان بیماریها کمک میکند،
گفت: در خونگیری، ماده بیماریزا یا اضافی در خون از بدن خارج میشود و فصد که یکی از روشهای خونگیری محسوب میشود به معنای باز کردن رگهای وریدی یا شریانی است که معمولاً انجام آن به دو منظور صورت می گیرد؛
اول گرفتن حجم خون اضافی است که در افرادی که دموی هستند و خون غلیظی دارند، انجام میشود؛ دوم در درمان بیماری خاص و برای خارج کردن خلط آن بیماری صورت میگیرد.
سابقه 2500 ساله اعمال یداوی در ایران
وی خاطرنشان کرد: سه سیستم پزشکی طب سنتی در دنیا داریم که شامل سیستم پزشکی هند، چین و ایران است؛ هر کدام دارای اعمال یداوی مخصوص بهخود هستند مثلا طب سوزنی بخشی از اعمال یداوی مخصوص چین است؛ حجامت یا کاپینگ که در دنیا بسیار مشهور است، قسمتی از اعمال یداوی ایران و هند محسوب میشود و در حال حاضر در دنیا بسیار پرکاربرد است.
افراسیابی افزود: ایران در اعمال یداوی دارای سابقه ای بسیار طولانی است و میتوان گفت در ایران اعمال یداوی از 2 هزار و 500 سال قبل مطرح بوده و بعد از آمدن تمدن اسلامی، افرادی مانند ابن سینا و رازی، سیستم پزشکی طب سنتی را گسترش دادند و به یک دانشگاه بزرگ تبدیل کردند؛ در آن دوره اعمال یداوی شکل تازه و دقیقی به خود گرفت و به یک سیستم درمانی خیلی گسترده تبدیل شد.
در زمان حاضر فصل سوم "انارستان" روزهای زوج ساعت 19 از شبکه افق در حال پخش است؛ این برنامه در حوزه سلامت مسائل را از منظر طب سنتی به بحث و گفتوگو مینشیند./ تسنیم