۳ گام طرح ضدایرانی جان بولتون چیست؟-راهبرد معاصر

۳ گام طرح ضدایرانی جان بولتون چیست؟

جان بولتون با ترسیم سه گام؛ خروج آمریکا از برجام، تشدید فشارهای اقتصادی در قالب تحریم و پیشنهاد مذاکره که ترکیبی از اقدامات سخت و نرم در قبال ایران است تلاش می کند راهبرد نهایی طرح خود - البته به زعم خود – در قبال ایران را در قالب تغییر نظام ایران دنبال نماید.
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۵ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ - 2018 August 07
کد خبر: ۴۹۸
تعداد نظرات: ۱ نظر

به گزارش راهبرد معاصر؛ فروردین 1397 بود که دونالد ترامپ، «هربرت ریموند مک‌ مستر» را از سمتش به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید برکنار و «جان بولتون»، سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل را به عنوان جانشین او منصوب کرد. با توجه به سوابق جنجالی بولتون در دو دهه گذشته در عرصه سیاست خارجی آمریکا، که از وی به عنوان فردی جنگ طلب و تندور نام می برند، این انتصاب به نوعی مشی سیاست خارجی دولت آمریکا را روشن تر از گذشته کرد.

 

 

مرور اظهارات جان بولتون در یک دهه گذشته به روشنی این پیام را منتقل می کند که ایران یکی از موضوعات در دستور کار این سیاستمدار جمهوری خواه تندور آمریکاست و انتصاب وی در دولت ترامپ حکایت از تمرکز کاخ سفید بر روی موضوع ایران را دارد.

 

 

انتقادات تند بولتون به دولت اوباما و به چالش کشیدن نحوه مذاکره آمریکا بر سر موضوع هسته ای ایران، پیشنهاد حمله رژیم صهیونیستی به تاسیسات هسته ای ایران، حمایت از گروه های تروریستی معاند ضدایرانی همچون منافقین حمایت از خارج کردن گروه تروریستی منافقین از لیست سازمان های تروریستی در سال 2011 و تاکید بر ضرورت اقدام واشنگتن برای تغییر نظام ایران از جمله محورهای اقدامی ضدایرانی مشاور امنیت ملی فعلی کاخ سفید است که بنا بر شواهد و قرائن موجود، پرونده چگونگی رویارویی واشنگتن با تهران رو میز وی است که در چند گام تلاش می کند اهداف ضدایرانی خود را دنبال نماید.

 

 

برای پی بردن به راهبرد مدنظر دولت ترامپ در قبال ایران توجه به این اظهارنظر جان بولتون در وال استریت ژورنال از اهمیت ویژه ای برخوردار است: "باید با حمایت مادی و معنوی از مخالفان داخل برای براندازی جمهوری اسلامی قبل از فرا رسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اقدام نماییم" این عبارت را می توان به تصویر کشیدن استراتژی جنگ طلبانه و تهاجمی واشنگتن در قبال تهران، که گویا با انتصاب بولتون به یک دستورکار ویژه با سه گام اصلی تبدیل شده است، دانست. در ادامه به بررسی این گام ها و سپس ارزیابی آن ها می پردازیم:

 

 

گام اول - خروج از برجام

جان بولتون یکی از بارزترین طرفداران لغو برجام به شمار می‌رود. او در تصمیم عدم صدور تاییدیه برجام توسط ترامپ و نیز طرح‌ریزی استراتژی سختگیرانه در قبال ایران نقش داشت. بولتون کسی بود که به ترامپ پیشنهاد داد تا در متن سخنرانی‌اش بگوید که حق لغو کامل برجام را برای خود محفوظ می‌داند. انتقادات تند از رویکرد دولت اوباما در قبال برجام گواهی بر تلاش های بولتون در جهت عدم پایبندی واشنگتن در قبال توافق هسته ای است. از همین روست که با گذشت یک ماه از انتصاب وی به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا، ترامپ در 23 اردیبهشت ماه برخلاف تعهدات پذیرفته شده از سوی این کشور در قبال برجام، اعلام می کند که از آن خارج می شود. به جرات می توان "خروج آمریکا از برجام" را گام اول طرح ضدایرانی بولتون دانست.

 

 

گام دوم - تشدید فشار اقتصادی در قالب تحریم

مرور اظهارنظرهای این سیاستمدار تندروی آمریکایی نشان می دهد که یکی از استراتژی های وی، تحدید قدرت بازدارندگی کشور هدف است. اعمال تحریم های سنگین به عنوان گام دوم، جهت رسیدن به گام بعدی نشاندن کشور هدف در میز مذاکره از اقداماتی است که در راستای رسیدن به اهداف ترسیم شده انجام می گیرد. در همین راستا، جان بولتون در مصاحبه با فاکس نیوز می گوید: " فشار حداکثری اقتصادی بر ایران برای پذیرفتن پیشنهاد مذاکره است با هدف تسلیم کامل برنامه هسته ای و موشکی این کشور." اظهارنظر ترامپ و همچنین پمپئو وزیر خارجه آمریکا پس از خروج این کشور از برجام درباره تلاش واشنگتن برای تشدید فشارهای اقتصادی و اعمال تحریم های بی سابقه را در این راستا می توان ارزیابی کرد.

 

 

گام سوم - پیشنهاد مذاکره به ایران

بولتون معتقدست تشدید فشار اقتصادی بر ایران، زمینه پذیرش مذاکره از سوی مقامات تهران را براساس قواعد مدنظر مقامات کاخ سفید فراهم می کند. اعلام آمادگی برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران از سوی ترامپ بخشی از طرح جان بولتون است که با هدف جنگ روانی و ایجاد دوقطبی در ایران درباره موضوع مذاکره با آمریکا، به زعم سیاستمداران کاخ سفید تا حصول نتیجه مدنظر آنها ادامه پیدا خواهد کرد. تلاش برای تغییر رفتار ایران براساس مدل پیشنهادی واشنگتن هدف اصلی این مذاکره است که به کرات در اظهارات مقامات آمریکایی به آن اشاره می شود.

 

 

 

راهبرد نهایی طرح بولتون در قبال ایران

جان بولتون با ترسیم سه گام؛ خروج آمریکا از برجام، تشدید فشارهای اقتصادی در قالب تحریم و پیشنهاد مذاکره که ترکیبی از اقدامات سخت و نرم در قبال ایران است تلاش می کند راهبرد نهایی طرح خود - البته به زعم خود در قبال ایران را در قالب "تغییر نظام ایران" دنبال نماید. بررسی اظهارات بولتون نشان می دهد در صورت تحقق سه گام مذکور، به همراه تشدید نارضایتی ها در ایران، حمایت از عناصر اپوزیسیون و اقدامات خرابکارانه می توان به راهبرد مدنظر واشنگتن در قبال ایران که 4 دهه برای آن هزینه های هنگفتی کرده است، جامه عمل پوشاند.

 

 

سرانجام طرح ضدایرانی بولتون چه خواهد شد؟

ارزیابی اظهارت چندماهه گذشته جان بولتون و مقایسه آن با اقدامات اخیر آمریکا در قبال ایران به روشنی ابعاد و زوایای طرح ضدایرانی منتشرنشده مشاور امنیت ملی کاخ سفید را نمایان می کند. آنچه در طرح بولتون است، شامل مجموعه ای از اقدامات آمریکا در 4 دهه گذشته در قبال جمهوری اسلامی ایران است که اکنون در قالب یک طرح 3 گامی در دستورکار دولت فعلی آمریکا قرار گرفته است. طرح بولتون در دولت های پیشین آمریکا هم اجرا و به بن بست خورده است. به یک معنا این طرح تازگی ندارد. آنچه مهم است سرمایه گذاری بر عناصر مخالف داخلی ایران جهت انجام اقدامات آشوب گرایانه با سوء استفاده از وضعیت اقتصادی فعلی و سوء مدیریت هاست که می تواند آسیب اصلی قلمداد شود. به جرات می توان گفت طرح ضدایرانی بولتون که امروز در دستورکار کابینه ترامپ است، نمی تواند نیات موردنظر واشنگتن را محقق کند به شرطی که برخی سوء مدیریت ها و برخوردهای منفعلانه با مطالبات به حق مردم در مسائل اقتصادی با تدبیر و ارائه راهکارهای منطقی و عملیاتی با مدیریت جهادی و انقلابی به روش درست و صحیح مرتفع گردند.

 
ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۷
0
0
تردید نکنید که غربگرایان در همه جهان ستون پنجم هستند

دشمن جنگ اقتصادی و سیاسی تمام عیاری را علیه کشور عزیزمان به راه انداخته و هیچ ابایی از گفتن کلمه «براندازی» هم ندارد. در این بین لیبرال‌های وطنی به رغم تجربه تلخ برجام، همچنان از مذاکره با ترامپ و نزدیکی به غرب می‌گویند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، از آنجایی که مشکل غرب با جمهوری اسلامی ایران، فراتر از مسائلی مثل هسته‌ای و منطقه‌ای است و آنها اصولا با ماهیت این کشور مشکل دارند، مذاکره بر سر چنین موضوعاتی به جایی نخواهد رسید مگر ایران، از اصول و ارمان‌های خود عقب بکشد. این عده از کارشناسان در مقابل چرخش به سمت کشورهایی غیر از چند کشور قلدر اروپایی و آمریکایی را پیشنهاد می‌کنند. برای بررسی این موضوع، با «پيتر کوئينگ»، کارمند سابق بانک جهاني و کارشناس حوزه اقتصادي از کشور سوئيس گفت‌و‌گو کرده‌ایم. وی ضمن اعلام اینکه «جریان‌های غربگرا در ایران معمولا کار همان ستون پنجم را می‌کنند» راه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی را برخی اصلاحات داخلی اقتصادی و چرخش به سمت کشورهای عضو شانگهای معرفی می‌کند. متن مصاحبه ایمیلی کیهان با این کارشناس سوئیسی را در ادامه می‌بینید:
1) چگونه تحریم‌های آمریکا به اولین ابزار جنگی آمریکا برای مقابله با کشورهای مخالف تبدیل شده است؟
بسیار واضح است که تحریم‌های آمریکا نه تنها غیرقانونی‌اند بلکه ابزاری کاملا جنگی هستند که قصد دارند اقتصاد کشورهایی را که در برابر امیال واشنگتن مطیع نیستند را کور کنند. درباره ایران این شرایط در حالی موفق خواهد شد که تهران همچنان به تجارت با غرب امیدوار باشد و به آن تکیه کند، تنها در صورتی تحریم‌های واشنگتن از تاثیر خواهد افتاد که ایران تجارت با غرب را قطع کند و از همه مهم‌تر به تجارت‌هایی که بر اساس تبادل واحد ارزی دلار انجام می‌شود تن ندهد.
2)ایران چگونه می‌تواند از چالش تحریم‌های غرب رها شود؟
سیاست جمهوری اسلامی تاکنون این بوده که دلار را از مناسبات تجاری خود خارج کند. سیاست ایران باید گسترده کردن مناسبات تجاری با کشورهای عضو شانگهای باشد. کشورهای عضو شانگهای 50 درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده و حدود یک سوم از تولید ناخالص ملی جهان از همین کشورهاست. آینده اقتصادی جهان در شرق رقم خواهد خورد. غرب در حال خودکشی است، خودکشی‌ای که به واسطه حرص و جنگ رخ داده و تمام رفتارهای غیرانسانی آنها به این نابودی دامن زده است. این یک فرضیه نیست اتفاق قطعی‌ای است که رخ خواهد داد، نابودی اقتصادی غرب اتفاق حتمی است. بنابراین هرچه زودتر ایران این واقعیت را متوجه شود که غرب منافع تهران را تامین نمی‌کند، آینده بهتری در انتظار ایران خواهد بود و آن یعنی خارج شدن از مدار غرب. فراموش نکرده‌ام، هنگامی که پوتین رئیس‌جمهور روسیه به تهران آمد و با رهبر انقلاب دیدار کرد خطاب به ایشان گفت که «تحریم‌ها» بهترین اتفاقی بود که برای روسیه پس از فروپاشی شوروی رخ داده است. چراکه اتکای کامل روسیه به اجناس غربی را کمتر و مسکو را مستقل‌تر از گذشته کرد. تحریم‌ها روسیه را مجبور کرد که در حوزه صنعت و کشاورزی بازنگری کند و خود را مستقل نماید. آنها امروز به خاطر آنکه فهمیدند تحریم‌های غرب چقدر می‌تواند برای اقتصاد روسیه مضر باشد در حوزه‌های مختلفی همچون مواد غذایی استقلال یافتند. آنها در این مدت از شر ذخایر دلاری خود خلاص شدند تا تحریم‌ها دیگر به اقتصاد آنها آسیب نزند. معتقدم ایران می‌تواند در زمینه مبارزه با تحریم‌ها همچون روسیه عمل کند، جمهوری اسلامی این را می‌داند و در همین مسیر گام بر می‌دارد. این بهترین راه مبارزه با تحریم‌های آمریکاست.
3) اقتصاد ایران در هفته‌های گذشته دچار نوساناتی شد، علت شوک‌های اخیر اقتصادی در ایران را چه می‌دانید ؟
همچنان گروه‌هایی در ایران حضور دارند که این امر مهم را در نیافته و همچنان بر مناسبات اقتصادی با غرب اصرار دارند. این‌ها بدون تردید همان ستون پنجم‌هایی هستند که در همه کشورها حضور دارند و از مقابله با کشورهای استکباری بیم دارند و حاضر به مقابله با آنها نیستند. تا وقتی که حرف این افراد در جامعه خریدار داشته باشد ایران همچنان در برابر این تحریم‌ها شکننده است. بنابراین تنها راه کار موجود برای خروج از این برون رفت و معمای سیاسی، عزم جدی سیاسی داخلی در کشور است.


روزنامه کيهان
97/5/11
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار