به گزارش راهبرد معاصر قیمت خرید خانه در تهران تغییر چندانی نداشته است. اگرچه روند افزایش قیمت های پیشنهادی از سوی مالکان تا حدودی متوقف شده اما این افزایش قیمت همچنان در مورد آپارتمان های نوساز ادامه دارد و قیمت ها روزانه در حال تغییر است. این در حالی است که قیمت های بالا باعث شده است که خریدان رغبت چندانی برای خرید آپارتمان های نوساز نداشته باشند و آپارتمان ها یا خانه ها غیر نوساز بیشتر مورد معامله قرار می گیرد.
تعداد متقاضیان مصرفی مسکن که اکنون با وجود تلاطم قیمتی در بازار حضور دارند و در حال جستوجو هستند، بسیار اندک است و از سوی دیگر اغلب آنها در گروه متقاضیان تبدیل به احسن قرار دارند.
در این بین متقاضیان تبدیل آپارتمانهای نقلی به واحدهای دوخوابه یکی از اصلیترین گروههای متقاضی تبدیل به احسن در بازار مسکن بهشمار میآیند که اغلب در دامنه متراژی ۷۰ تا ۱۰۰ مترمربع در جستوجوی واحد متناسب با بودجه و سلیقه خود هستند.
بررسی قیمتهای پیشنهادی فروش آپارتمان در این گروه متراژی در تازهترین فایلهای موجود نزد واسطههای ملکی نشان میدهد در بیش از نیمی از محلههای مصرفی شهر تهران، روند افزایش قیمت پیشنهادی متوقف شده و قیمتها تفاوت چندانی با آنچه از ۲۰ روز گذشته اعلام شده، ندارند.
با این حال همچنان در گروه واحدهای نوساز و کلیدنخورده از سوی برخی از سازندهها و فروشندهها، اصرار برای تداوم افزایش قیمت به چشم میخورد.
از آنجا که روند صعودی قیمت ارز در روزهای اخیر متوقف شد و خبری از اثرپذیری بازار مسکن از جو روانی بازار ارز نیست، بهنظر میرسد این گروه از فروشندهها آخرین زور خود را برای بالا نگه داشتن تب قیمت در بازار مسکن بهکار گرفتهاند.
مختصات بازار اجاره در منطقه یک تهران به ویژه در محلههای غیرمصرفی و لوکس همواره با سایر نقاط بازار اجاره متفاوت است، چراکه استطاعت مستاجران نقش چندانی در تعیین ارزش اجاری املاک این منطقه ایفا نمیکند.
با این حال این تفاوت در تابستان امسال به شکل متفاوتی منعکس شده است، طوری که قیمت پیشنهادی اجاره برخی از آپارتمانهای لوکس توسط موجران، به دلار تعیین و اعلام شده است.
بهعنوان مثال اجاره پیشنهادی آپارتمان ۱۵۰ مترمربعی ۱۵ ساله اما فول امکانات و مبله از سوی موجری در محله ولنجک، ساسان معادل اجاره ماهانه ۱۵۰۰ دلار بدون پرداخت ودیعه است.
آپارتمان ۲۰۰ مترمربعی دیگری واقع در بلوار کاوه جنوبی با سن بنای ۱۱ سال که بهصورت مبله برای اجاره فایل شده است، با ارزش دلاری اجارهبها معادل ۱۴۰۰ دلار ماهانه توسط موجر اعلام قیمت شده است.
به گفته واسطهها، این فایلها مشتریان خاصی دارد که عمدتا خارجی هستند یا ایرانیان مقیم خارج از کشور که برای مقطعی به تهران سفر میکنند، مشتریان اجاره این واحدها به شمار میآیند.
در عین حال تعداد آپارتمانهایی که اجاره پیشنهادی آنها ارزی است، بسیار کمتر از آپارتمانهایی است که اجاره آنها ریالی تعیین شده است.
میانگین ارزش رهنی هر مترمربع آپارتمان در محلههای مختلف منطقه یک حدود ۵ تا ۶ میلیون تومان است که البته ارقام پایینتر از این در محلههای مصرفی و آپارتمانهای بدون امکانات نیز پرتعداد است و در عین حال ارقام بالاتر از این محدوده هم در مورد املاک لوکس رایج است.
آخرین آمار رسمی از تحولات بازار مسکن از قرارگرفتن میانگین قیمت در کانال ۱۹ میلیون تومان خبر میدهد. با این حال فعالان بازار مسکن عنوان میکنند معدود متقاضیان مصرفی باقی مانده در بازار به دلیل کاهش شدید قدرت خرید، به معامله آپارتمانهای کمتر از این کانال اقدام میکنند. گزارش رسمی بانک مرکزی نیز این موضوع را تایید میکند.
توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده بر حسب قیمت یک مترمربع زیربنا در ماه پایانی فصل بهار نشان میدهد واحدهای مسکونی در دامنه قیمتی ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان به ازای هر مترمربع با سهم ۴/ ۱۰ درصد، بیشترین سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص دادهاند و دامنه قیمتی ۱۲ تا ۱۴ میلیون تومان، با سهم ۱/ ۱۰ درصد در رتبه بعدی قرار گرفته است.
در این ماه، توزیع حجم معاملات به گونهای بوده که ۷/ ۵۵ درصد واحدهای مسکونی با قیمتی کمتر از متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان مسکونی شهر تهران معامله شدهاند.
این در حالی است که به گفته مشاوران املاک بخشی از فروشندگان با در نظر گرفتن تورم احتمالی در ماههای آتی، قیمت پیشنهادی خود را بسیار متفاوت از وضعیت کنونی بازار مسکن ارائه کردهاند.
همین موضوع نیز سبب شده علاوه بر متقاضیان مصرفی، بخش زیادی از متقاضیان سرمایهای، دارایی خود را از این بازار به سمت سایر بازارهای سرمایهای سوق دهند.