به گزارش راهبرد معاصر تاخیر واریز وجه فروش سهام عدالت همچنان ادامه دارد و اختلالات موجود در سازئکار و فروش سهام عدالت نارضایتی ها را به اوج رسانده است. سهام ارنی که حالا علاوه بر 30 درصد اول می توانند 30 درصد دوم را هم به فروش برسانند قابل پذیرش نیست که پول فروش سهام عدالت آنها حداقل مبلغی بین 4 تا 6 میلیون تومان است با تاخیر یک یا دو ماهه پرداخت شود و حتی شرایط طوری شود که برای تعداد بسیار از سهام داران مبلغی بسیار ناچیز در حد 10 هزار تومان واریز شود.
موضوعی که البته وزیر اقتصاد نسبت به آن واکنش نشان داده و گفته هیچ بانکی اجازه ندارد کمتر از ارزش بازار بورس سهام عدالت را خریداری کند. به گفته دژپسند کسانی که در دریافت وجه سهام عدالت خود با تاخیر غیر معمول مواجه شدند با مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت اقتصاد آن را پیگیری کنند.
حالا حجت الله صیدی مدیرعامل بانک صادارت اعلام کرده بانک ها دخالتی در فروش سهام ندارند و تنها به عنوان یک واسط عمل می کنند. او با اشاره به این که روزانه 1.5 تا 2 میلیارد تومان تقاضا برای فروش سهام عدالت توسط مشتیان این بانک وجود دارد افزود: متقاضی فروش سهام عدالت از طریق سپردهگذاری مرکزی اعلام میکند که یک سوم سهام خود را میخواهد بفروشد، سپس شرکت سپردهگذاری مرکزی به بانک میگوید که به عنوان مثال یک میلیون تومان از سهام را بفروشد. در مرحله بعدی بانک مبلغ فروخته شده به این سازمان اعلام میکند و شرکت سپردهگذاری مرکزی میگوید که بانک چه مبلغی از فروش را به حساب متقاضی واریز کند.
وی با بیان اینکه بانکها دخالتی در فروش سهام عدالت ندارند، گفت: متقاضیان با مراجعه به بانک و پس از اعلام مشخصات خود و پر کردن فرم مرتبطه، اطلاعات آنها به کارگزاری و سپردهگذاری مرکزی منتقل و تقاضای فروش آنها بررسی میشود.
صیدی درباره اینکه برخی از مردم درخواست فروش سهام عدالت خود را به بانکها دادهاند اما پاسخی دریافت نکردهاند یا وجه کمتری برای آنها واریز شده است، توضیح داد: علت این امر مربوط به شرکت سپردهگذاری مرکزی بوده که اعلامی در این زمینه نداشته است زیرا بانکها اطلاعاتی از میزان سهام و جزئیات آن ندارند و تنها واسطهای بین مردم، کارگزاری و سپردهگذاری مرکزی هستند.
احسان همتی، کارشناس بورس گفت: مشکلات مردم در فروش سهام عدالت پنج مشکل اصلی است که برخی از آنها به مرور رو به بهبود است اما برخی از آنها کماکان حل نشده است. مشکل اول عدم امکان ثبت نام برخی سهامداران در سامانه سهم عدالت کارگزاری هاست. این سهامداران هنگام ثبت نام با پیغام «شماره نامعتبر است» رو به رو میشوند در صورتی که شماره دقیقاً به نام فرد است. این افراد متأسفانه با وجود گذشت بیش از ۲ ماه از آزادسازی سهام عدالت هنوز امکان فروش سهام عدالت خود را ندارد.
وی ادامه داد: دسته دوم مشکلات مربوط به کدتایید کارگزاری برای فروش سهام عدالت است. این مشکل زمانی به وجود میآید که سهامدار سفارش فروش خود را ثبت کرده است اما برای تأیید نهایی باید برای وی کدی ارسال شود. این کد برخی مواقع یا ارسال نمیشود و یا کد ارسال شده را سیستم تأیید نمیکند. البته با اصلاحاتی که صورت گرفته است روز گذشته مشکل کمتری در این باره گزارش شد.
همتی افزود: مشکل سوم نیز عدم شفافیت مبالغ واریزی است. به عنوان نمونه فردی دو ماه پیش سهامش را فروخته است اما مبالغ بسیار کمی برایش واریز شده است و در این زمینه نیز شفافیت کمی وجود دارد و در سایت کارگزاری مشخص نیست که کدام سهام، به چه اندازه فروخته شده است. این معضل درباره کسانی که سهام خودشان را در بانک فروختهاند بیشتر است.
این کارشناس بورس با اشاره به سایر مشکلات فروش سهام عدالت، اضافه کرد: مشکل چهارم درباره سهامدارانی است که شماره شبایشان مشکلی داشته و در سامانه sahamedalat.ir شماره شبایشان را اصلاح کردهاند. این عزیزان به دلیل اینکه باید در انتظار تأیید بانک مرکزی بنشینند بعضاً مدتی از تغییر شماره شبایشان میگذرد اما هنوز بانک مرکزی این شماره را تأیید نکرده است. معضل پنجم نیز عدم پاسخگویی بانکها و کارگزاریهای مربوطه است. درگاه پاسخ به مشتریان کارگزاریها عمدتاً به دلیل مراجعه بسیار زیاد فعالان بازار سرمایه شلوغ است و عملاً امکان پاسخگویی وجود ندارد و مردم دستاویزی برای حل معضلات فروش خود ندارند.
وی خاطر نشان کرد: در حالت کلی روند اصلاحات رو به جلو است اما کافی نیست و باید سازمان بورس و شرکت سپرده گذاری مرکزی همت خود را برای این اصلاحات بیشتر کنند. پیشنهادی که در این زمینه مطرح میشود نیز این است که سهام عدالت به پرتفو ی مردم وارد شود تا مردم بتوانند خودشان با توجه به شرایط بازار سهامشان را بفروشند اما برای ضربه نخوردن به شاخص بورس، محدودیتهایی برای فروش ایجاد شود.