به گزارش راهبرد معاصر پایگاه خبری «المعلومه» در یادداشتی به قلم «ماجد الشویلی»، کارنامهای از دخالتها و توطئههای آمریکا برای سرنگونی آن دسته از دولتهای عراقی که عملکرد آنها به مذاق واشنگتن خوش نمیآمده، ارائه کرد.
در مقدمه این یادداشت آمده است: با بررسی موشکافانه و سریع نقش توطئهآمیز و شوم آمریکا در سرنگونی دولتهای مختلف عراق با گرایشها و ایدئولوژیهای متمایز از منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی، این امر برای ما میسر میشود که _صرفنظر از موضع ما در قبال این دولتها_ به مهمترین نقاط عطف در این سرنگونیها و میزان نقش شوم آمریکا در اینباره، پیبریم و از خطرات دخالتهای مستمر آن تا به امروز آگاه شویم.
نویسنده در ادامه فهرستی از دولتهای عراق که تاکنون به دلیل آنکه باب طبع مقامات واشنگتن عمل نکردند و سرنگون شدهاند، ارائه میکند.
۱- توطئه برای سرنگونی دولت «عبدالکریم قاسم» با همکاری حزب بعث و برخی طرفهای عربی و منطقهای؛ کسی که میخواهد در جریان جزئیات و اطلاعات بیشتری درباره این توطئه قرار گیرد میتواند به خلاصه تحقیق «ویلیام زیمان» دانشجوی آمریکایی از رساله کارشناسی ارشد تحت عنوان «دخالت سری ایالات متحده آمریکا در عراق طی سالهای (۱۹۵۸ -۱۹۶۳) که ترجمه شده است مراجعه کند. این رساله متعلق به دانشگاه پلیتکنیک کالیفرنیا است.
وی در این تحقیق مینویسد که از جمله دلایل توطئه آمریکا برای براندازی دولت عبدالکریم قاسم، صدور ماده ۸۰ از قانون این کشوربود که به موجب آن کلیه امتیازات مربوط به اکتشاف نفت در اراضی عراق از شرکتهای خارجی و در مقدمه آن بریتانیا گرفته میشد. دلیل دیگر، هراس انگلیسیها از اقدام عبدالکریم برای الحاق کویت به عراق بود.
۲- توطئه برای سرنگونی دولت «عبدالرحمن عارف»؛ «حنا بطاطو» روزنامهنگار معروف میگوید که با عبدالرحمن در استانبول دیدار داشت و وی گفته که آمریکا دولتش را با توطئه حزب بعث سرنگون کرد زیرا وی شرکتهای آمریکایی را از سرمایهگذاری بر روی گوگرد در عراق محروم کرد و اقدام به امضای قرارداد برای خرید ۵۲ فروند هواپیمای میراژ کرد و به ایالات متحده اتکا نکرد.
۳- نقش شوم آمریکا در ناکام گذاشتن انتفاضه شعبانیه که نزدیک بود از دل آن یک دولت اسلامی- انقلابی در عراق متولد شود.نقشی که برای همه روشن است اما شاید برخی از ابعاد و جزئیات آن برای همه روشن نباشد. ژنرال شوارتسکف فرمانده سابق ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا(سِنتکام) و فرمانده نیروهای ائتلاف بینالمللی برای اخراج عراق از کویت در خاطرات خود مینویسد: روسیه برای آتشبس دخالت کرد و طارقعزیز اعلام کرد که عراق شروط عراق را میپذیرد اما آنچه جالب بود این بود که ما دستور گرفتیم جنگ را به مدت ۲۴ ساعت دیگر تمدید کنیم تا مانع پیوستن نیروهای عراقی در حال عقبنشینی از کویت به انتفاضه شعبانیه شویم و اینچنین شد که آنها در بزرگراه منتهی به بصره (آنچنان که بعدها به نام بزرگراه مرگ معروف شد) به خاک و خون کشیده شدند.
نویسنده در این بخش به شب ۲۷ فوریه سال ۱۹۹۱ اشاره دارد که هزاران عراقی بعد از آن که آتش بس اعلام شد در حال عقب نشینی از کویت بودند اما به دستور جرج بوش پدر، رییس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا، قتل عام شدند.
۴- اقدام مستقیم برای سرنگونی رژیم صدام که آمریکا خود در بر روی کار آمدن آن نقش داشت و از آن برای جنگ مقابل جمهوری اسلامی ایران حمایت میکرد. سرنگونی این رژیم وحشی همانطور که هر کوچک و بزرگی میداند، با تخریب عراق و اشغال آن میسر شد.
۵- سرنگونی دولت «نوری المالکی»(مقصود نویسنده از سرنگونی دولت نوری المالکی، ممانعت واشنگتن از نخستوزیری مجدد او پس از دو دوره نخستوزیری است)؛ این اقدام به دلایل مختلف صورت گرفت که مهمترین آن نقش مهم او در جلوگیری از فروپاشی نظامی سوریه به دست داعش و تشکیل یک دولت تروریستی در آن با همکاری جمهوری اسلامی ایران و حزبالله لبنان بود. به همین دلیل آمریکاییها داعش را وارد عراق کردند و شد آنچه که نباید میشد و دولت المالکی نیز در نهایت کنار رفت.
۶- سرنگونی دولت «عادل عبدالمهدی»؛ که تلاش کرد به سوی شرق چرخش داشته باشد و از طریق در هم آمیختن منافع عراق با ایران، روسیه و چین، جایگاه استراتژیکی در راه ابریشم برای کشورش ایجاد کند. چیزی که موجب شد سفیر آمریکا در عراق به صراحت به او بگوید: «رفتن شما به چین به جا نیست.» در این میان نباید مخالفت عبدالمهدی با اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران و سایر مواضع او را نادیده گرفت.
فارس