به گزارش راهبرد معاصر؛ سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
ظریف به پاکستان میرود
خطیبزاده در ابتدای سخنانش با اشاره به سفر وزیر خارجه ایران به آمریکای لاتین گفت: آقای ظریف سفری را به سه کشور آمریکای لاتین داشتند و در مسیر برگشت هستند. ایشان در مراسم تحلیف رئیس جمهور بولیوی شرکت کردند. با وزیر خارجه شیلی و نیکاراگوئه هم گفتگو کردند.
دکتر ظریف در سفر کوبا با وزیر خارجه و معاون نخست وزیر دیدار کرد. سفری را هم به ونزوئلا داشتند و با مقامات آن کشور دیدار کردند.
فردا وزیر خارجه عازم پاکستان خواهد بود و سفر دو روزهای را به دعوت همتای پاکستانی خواهد داشت. این سفر در راس یک هیات سیاسی و اقتصادی خواهد و در آن علاوه بر مقامات سیاسی با فرمانده ارتش پاکستان هم دیدار خواهند کرد.
برجام قابل بررسی مجدد نیست
وی در خصوص واکنش ایران به شروط فرابرجامی تیم بایدن، گفت: درباره انتخابات آمریکا این چند روز صحبتهایی شده است. ابتدا اینکه کدام مشاور و اینکه چه میگوید مهم نیست. ما اینها را شرط نمیدانیم و اینها و مطالبی که اندیشکدهها اعلام میکنند، مبنای قضاوت نیست. آنچه من و وزیر خارجه و ایران اعلام کرده این است که برجام ماحصل گفتگوهای ایران و کشورهای دیگر است. این حرفها نشانه ساده اندیشی است که کسی فکر کند میتوان درباره برجام صحبت کرد و اینکه این توافق انجام و مهر و موم شده است.
ایران بارها اعلام کرده که برجام مربوط به گذشته است و قابل باز شدن و بررسی مجدد نیست. خسارتهای زیادی را آمریکا وارد کرده است که نقض قطعنامه شورای امنیت است. طبیعی است که ایران در مقام خواهان قرار دارد.
یک دولت یاغی از یک تعهد قطعی خارج شده. از قطعنامه و از برجام هم خارج شده است. طبیعی است که خسارتهای بسیار جدی به ملت ایران وارد شده است. هر دولتی که بخواهند تغییر مسیر دهد باید به واقعیتها توجه کند. ما در برجام، تعهدات مختلفی را طرفها دارند که مهمترین آن تعهد رفع تحریمها بوده است. متاسفانه علاوه بر خروج آمریکا، طرفهای دیگر هم در رفع تحریم ناموفق بوده است.
تمام انرژی ما صرف این خواهد بود که منافع ملی ما تامین شود. ما در این چند سال سوکهای زیادی را رد کردهایم و به ابعاد بسیار خوبی در تولید و نوآوری رسیدهایم و حتما تنوع سازی در تجارت خارجی را هم دنبال خواهیم کرد.
مسببین ترور شهید سلیمانی تحت پیگیر قرار خواهند داشت
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: پیام در واشنگتن صادر شده و مردم آمریکا و دنیا نظرشان را اعلام کردهاند. یک دولتی در آمریکا آمد و تمامی نُرمهای بینالمللی را از بین برد و گردنکشی کرد و در آن بسیار بی پرده بود و واقعا رفتارهای عجیب این دولت ایالات متحده مثالهایی را برای مطالعه در مراکز فکری ایجاد کرده است. آنچه در آمریکا اتفاق افتاد، پیام مهمی برای منطقه دارد.
وی افزود: ایران از روز اول میدانست و به تمامی همسایگان خود گفت. متاسفانه تعداد معدودی از کشورهای همسایه هستند که به جای تکیه بر مردم خود به دنبال خرید سلاح هستند و سعی میکنند قدرت خود را از طریق لابی در پایتختهای دیگر تامین کنند.
درباره روابط ایران و آمریکا، باید بگویم که دولت ترامپ در چند سال گذشته مسیر بسیار غلطی را رفته است... پیام این برای هر کسی این است که تنها صلح و تنها زبان عزت مداری برای مردم ایران جواب میدهد. هنوز فرصت هست که واشنگتن از شارلاتان و ورشکستههایی که به دولت آمریکا مشورت میدهد فاصله بگیرد؛ شارلاتانهایی که به زبالهدان تاریخ خواهند رفت.
سه تغییر مهمی هست که تا محقق نشود، اتفاقی نمیافتاد. اول تغییر در اندیشه و ذهنیت تصمیم گیران و تصمیم سازان؛ تغییر در نوع گفتار با مردم بزرگ ایران و سوم انجام اقدامات لازم، بازگشت از مسیر غلط و جبران اقدامات غلط است. اما تاکید میکنم که ما تنها و تنها باید بر داخل متکی باشیم. خطرناکترین چیز این است که نگاه جناحی داشته باشیم.
ما اساسا مصونیت ریاست جمهوری برای آمرین و مسببین در ترور مذبوحانه، بزدلانه و کور شهید سلیمانی قائل نیستیم و آنها تحت پیگیرد قرار خواهند داشت و آنها باید به پیشگاه عدالت بیایند و باید پاسخگوی این ترور باشند. ما با عراق هم همکاری نزدیکی در این زمینه داشتیم. این ترور در عراق اتفاق افتاده و برخی از مقامات ارشد عراقی هم در ان به شهادت رسیدند. این در صدر پیگیری های ایران خواهد بود.
هیچ ارتباطی با تیم بایدن نداشتهایم
وی در خصوص اینکه آیا ایران با تیم بایدن ارتباطی داشته است، یا نه، گفت: جواب شما خیر است، ما اساسا با کسی خارج از مسائل کاملا مرتبط با برجام، در ارتباط نیستیم. به ویژه اینکه هنوز دولتی در آمریکا سرکار نیامده است، و بعد از اینکه سرکار آمد ما بر اساس شرایط جدید تصمیم میگیریم. این اقدامات هستند که مهم هستند، حرفها، نظرها و گمانه زنیها مهم نیستند.
ایران با رفتن و آمدن کسی فکر نمیکند که سیاستش تغییر کند. رفتن توهمی تحت عنوان ترامپ شاید همسایگان ما را به این برداشت برساند که نمیتوانند لابی کنند، سلاح بخرند و امنیت بخرند. هر چه زودتر به این عقلانیت برسند که باید برای یک ساز و کار بومی برسیم بهتر است. ایران همواره آمادگی دارد که همسایگانمان را تا آنجایی که ممکن است کمک کنیم تا به این واقعیتها زودتر برسند.
رژیم صهیونیستی به دنبال ایران هراسی است
وی درباره اظهارات وزیر اسرائیلی مبنی بر وقوع جنگ با ایران گفت: مقامات اسرائیلی خیلی جنگ دوست هستند ولی میخواهند همیشه این را با خون سربازان آمریکا آن را انجام دهند. آنها میدانند که درباره امنیت ملی، ایران هیچگونه شوخی با کسی ندارد. رژیم اشغالگر قدس تمامی حیات و ممات خود را در بحران آفرینی داشته است و طبیعی است که دنبال بحران آفرینی است. البته نکتهای که آنها دنبال هستند ایران هراسی است. هر زمان لازم بوده جواب قاطع را گرفته و به لانههای خود پناه بردهاند.
درباره امنیت مرزها با کسی مسامحه نخواهیم کرد
خطیب زاده در خصوص تحولات قره باغ گفت: ما انتظار نداریم که یک بحران چند دههای با یک طرح حل شود. کمکی را ارائه کردیم و بازخوردهایی خوبی را هم دریافت کردهایم. ما درباره امنیت مرزها و حضور تکفیریها با کسی مسامحه نخواهیم کرد و برخورد ما جدی خواهد بود... انشالله با رفتاری که میبینیم متوجه شدهاند که ما در این خصوص مسامحه نمیکنیم.
وی در خصوص اتفاق پیش آمده برای دیپلمات ایرانی در بلژیک نیز گفت: اتفاقی که افتاده است را یک نقض کامل کنوانسیونهای بینالمللی و یک بدعت بسیار خطرناک میدانیم که بانیان آن خود قربانی آن خواهند بود. یک جریان سازیهایی بر اساس ادعاهای واهی پیش میآید که البته قابل پیش بینی بود. ایران به شدت و با قاطعیت این کار را پیگیری میکند.