تلاش های اخیر پ.ک.ک چه راهبردی را دنبال می کند؟-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد
" یادداشت اختصاصی " پیرمحمد ملازهی؛ کارشناس مسائل منطقه

تلاش های اخیر پ.ک.ک چه راهبردی را دنبال می کند؟

ارتباط ایران با پ.ک.ک بستگی به چگونگی روابط ایران با ترکیه، اقلیم کردستان دارد. ایران زمانی که در مواجه با انتخاب مسیر نوع دیپلماسی  با ترکیه یا اقلیم کردستان یا دولت مرکزی عراق که قرار بگیرد آن زمان نقش اصلی و راهبرد تعیین کننده خود را اتخاذ خواهد کرد لذا در تصمیم گیری ایران وضعیت های مختلفی دیده خواهد شد.
پیرمحمد ملازهی؛ کارشناس مسائل منطقه
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۴ - ۰۵ دی ۱۳۹۹ - 2020 December 25
کد خبر: ۷۱۳۶۴

تلاش های اخیر پ.ک.ک چه راهبردی را دنبال می کند؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ پ.ک.ک تلاش می کند تا به اشکال مختلف و از طریق پیمودن راه های متفاوتی به موضوع مورد نظر خود در خصوص تشکیل کردستان بزرگ که شامل کشورهای سوریه، عراق، ترکیه و ایران است بپردازد و به نوعی آن را تحقق بخشد.

 

پ.ک.ک بارها و بارها هدف راهبردی خود را از تشکیل کردستان بزرگ اعلام کرده لذا هیچ گاه برای پنهان کردن این راهبرد به صورت مستقیم و غیر مستقیم تلاشی نکرده است. از سوی دیگر عمدتا جناح های چپ و ملی گرای کرد که پ.ک.ک را تشکیل داده اند و از همه ی گروه های قومی در چهار کشور که به نوعی در پ.ک.ک هستند یا با پ.ک.ک همکاری دارند یارگیری کرده اند منتهی حزب دموکرات بعد از حمله آمریکا به عراق و سقوط صدام به موقعیت خاصی دست یافته و امتیازاتی را کسب کرده که حتما برای از دست ندادن این امتیازات تلاش می کند.

 

امتیاز مهمی که پ.ک.ک بعد از سقوط صدام به دست آورده از چند جهت به دنبال تایید آن هستند. از یک سو در پس ذهن عراقی ها این موضوع همچنان وجود دارد که دولت مرکزی عراق مجددا کردستان عراق را در چارچوب عراق قرار دهد و شرایط به حالت قبلی برگردد تا دولت مرکزی مجدداً بر کردستان عراق مسلط شود. آن سوی قضیه ترکیه قرار دارد، با توجه به روابط اقتصادی گسترده ترکیه با اقلیم کردستان که با هدف جلوگیری از رشد و توسعه پ ک ک توسط کردستان عراق دنبال می شود ترکیه روابط خود را با کردستان عراق توسعه بخشیده است تا پ.ک.ک در منطقه نفوذ پیدا نکند، ترکیه در روند تحولات کردها تاثیر گذار است.

 

 تردیدی وجود ندارد که ایران هم در این موضوع نقش خود را ایفا می کند لذا ارتباط ایران با پ.ک.ک بستگی به چگونگی روابط ایران با ترکیه، اقلیم کردستان دارد. ایران زمانی که در مواجه با انتخاب مسیر نوع دیپلماسی  با ترکیه یا اقلیم کردستان یا دولت مرکزی عراق که قرار بگیرد آن زمان نقش اصلی و راهبرد تعیین کننده خود را اتخاذ خواهد کرد لذا در تصمیم گیری ایران وضعیت های مختلفی دیده خواهد شد.

 

در گذشته زمانی که روابط ایران و ترکیه تیره بود ایران از راهبردهای پ.ک.ک حمایت می کرد. به هر حال اینک نیز با نوع نگاه و رویکرد عثمانی گری ترکیه و نقشی که ترک ها در مساله قره باغ و پیروزی آذربایجان ایفا کردند تا مانع ارتباط ایران و آذربایجان شوند در این شرایط ممکن است ایرانی ها متوجه پ.ک.ک شوند و از آنها حمایت کنند، لذا چنین احتمالی منتفی نیست. اگر این مساله را در نظر بگیریم برخورد پ.ک.ک با حزب کردستان عراق در واقع ان چیزی است که ترک ها می خواهند به نفع ایران نیست و در کلیت مساله ممکن است به نفع عراقی ها نباشد و عراقی ها در کلیت مساله از تضعیف موقعیت اقلیم کردستان سود ببرند و سعی کنند از این طریق اهداف قدرت گیری خود را در کردستان دنبال کنند بنابراین می توان پیش بینی کرد که درگیری در اقلیم کردستان، عراق و پ.ک.ک موقتی است. تجربه نشان داده وقتی اقلیم کردستان موضع سختی بگیرد پ.ک.ک عقب نشینی می کند چرا که به این موضوع واقف است که وقوع هر گونه جنگ تمام عیاری به نفع کردها نیست بلکه ترکیه از آن منفعت می برد لذا از این زاویه از بروز خشونت و تداوم جنگ اجتناب می کنند.

 

کردستان عراق به دلیل ارتباطات اقتصادی با ترک ها نگران از دست رفتن این ارتباطات است چرا که به منافع اقتصادی خود فکر می کند و ترکیه شرکت های مختلفی در اقلیم کردستان دایر کرده است. از سوی دیگر نگران هستند کردهای سوریه که با پ.ک.ک پیوند خورده اند اگر در سوریه اوضاع به گونه ای پیش برود که سوریه به طرف یک نظام فدرالی برود و دولت مرکزی تضعیف شود و کردستان سوریه وضعیتی مثل کردستان عراق پیدا کند در آن صورت کردهای سوریه با پ.ک.ک پیوند عمیق تری می زنند و لذا ترکیه با خطرات جدی رو به رو خواهد شد. مرز بین ترکیه و سوریه که کردها بر آن مسلط هستند این خطر را افزایش می دهد هر چند ترک ها با کار حساب شده ای درآن منطقه دخالت کردند و کردها را در دو سوی دریای مدیترانه از هم جدا کردند، اما اینکه در آینده بتوانند این مناطق را حفظ کنند چندان نمی توان درباره آن پیش بینی درستی ارائه داد اما در نهایت برخورد با پ.ک.ک به نفع ترکیه و به ضرر اقلیم  کردستان و پ.ک.ک تمام می شود.

 

 

ارسال نظر