دولت لبنان بار دیگر از پارلمان رأی اعتماد گرفت اعلام ورود صد‌ها دروزی از مناطق اشغالی به داخل سوریه زلنسکی: اگر تسلیحات دوربرد دریافت کنیم آماده اقدام هستیم ادعای دادستانی فرانسه علیه بشار اسد و ۲۰ مقام سابق سوریه اخراج مهاجران از خاک آمریکا به یک کشور آفریقایی واکنش وزارت خارجه به بازداشت اتباع ایرانی مقیم آمریکا رایزنی وزیران امور خارجه ایران و چین نشنال‌اینترست: الجولانی برای حفظ حکومت خود تروریست‌ها را جذب ارتش سوریه می‌کند سرپرست جدید سرکنسولگری افغانستان در مشهد کار خود را آغاز کرد موج گرمای شدید در اسپانیا جان بیش از ۱۰۰۰ نفر را گرفت درخواست عراقچی از شانگهای برای حمایت از ایران در برابر تجاوز آمریکایی-صهیونیستی ادامه بارش‌های سیل‌آسا در پاکستان؛ ۱۱۱ کشته و صد‌ها زخمی تاکنون سفارت ایران در لبنان: شایعات درباره ناامنی در کشور، جنگ روانی اسرائیل است السودانی: ایران کشوری مهم در منطقه است و روابط راهبردی عمیقی میان ماست لاوروف در دیدار با عراقچی: زمان گفت‌و‌گو با ایران درباره تحولات فرارسیده است
" یادداشت اختصاصی " پیرمحمد ملازهی؛ کارشناس مسائل منطقه

تلاش های اخیر پ.ک.ک چه راهبردی را دنبال می کند؟

ارتباط ایران با پ.ک.ک بستگی به چگونگی روابط ایران با ترکیه، اقلیم کردستان دارد. ایران زمانی که در مواجه با انتخاب مسیر نوع دیپلماسی  با ترکیه یا اقلیم کردستان یا دولت مرکزی عراق که قرار بگیرد آن زمان نقش اصلی و راهبرد تعیین کننده خود را اتخاذ خواهد کرد لذا در تصمیم گیری ایران وضعیت های مختلفی دیده خواهد شد.
پیرمحمد ملازهی؛ کارشناس مسائل منطقه
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۴ - ۰۵ دی ۱۳۹۹ - 2020 December 25
کد خبر: ۷۱۳۶۴

تلاش های اخیر پ.ک.ک چه راهبردی را دنبال می کند؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ پ.ک.ک تلاش می کند تا به اشکال مختلف و از طریق پیمودن راه های متفاوتی به موضوع مورد نظر خود در خصوص تشکیل کردستان بزرگ که شامل کشورهای سوریه، عراق، ترکیه و ایران است بپردازد و به نوعی آن را تحقق بخشد.

 

پ.ک.ک بارها و بارها هدف راهبردی خود را از تشکیل کردستان بزرگ اعلام کرده لذا هیچ گاه برای پنهان کردن این راهبرد به صورت مستقیم و غیر مستقیم تلاشی نکرده است. از سوی دیگر عمدتا جناح های چپ و ملی گرای کرد که پ.ک.ک را تشکیل داده اند و از همه ی گروه های قومی در چهار کشور که به نوعی در پ.ک.ک هستند یا با پ.ک.ک همکاری دارند یارگیری کرده اند منتهی حزب دموکرات بعد از حمله آمریکا به عراق و سقوط صدام به موقعیت خاصی دست یافته و امتیازاتی را کسب کرده که حتما برای از دست ندادن این امتیازات تلاش می کند.

 

امتیاز مهمی که پ.ک.ک بعد از سقوط صدام به دست آورده از چند جهت به دنبال تایید آن هستند. از یک سو در پس ذهن عراقی ها این موضوع همچنان وجود دارد که دولت مرکزی عراق مجددا کردستان عراق را در چارچوب عراق قرار دهد و شرایط به حالت قبلی برگردد تا دولت مرکزی مجدداً بر کردستان عراق مسلط شود. آن سوی قضیه ترکیه قرار دارد، با توجه به روابط اقتصادی گسترده ترکیه با اقلیم کردستان که با هدف جلوگیری از رشد و توسعه پ ک ک توسط کردستان عراق دنبال می شود ترکیه روابط خود را با کردستان عراق توسعه بخشیده است تا پ.ک.ک در منطقه نفوذ پیدا نکند، ترکیه در روند تحولات کردها تاثیر گذار است.

 

 تردیدی وجود ندارد که ایران هم در این موضوع نقش خود را ایفا می کند لذا ارتباط ایران با پ.ک.ک بستگی به چگونگی روابط ایران با ترکیه، اقلیم کردستان دارد. ایران زمانی که در مواجه با انتخاب مسیر نوع دیپلماسی  با ترکیه یا اقلیم کردستان یا دولت مرکزی عراق که قرار بگیرد آن زمان نقش اصلی و راهبرد تعیین کننده خود را اتخاذ خواهد کرد لذا در تصمیم گیری ایران وضعیت های مختلفی دیده خواهد شد.

 

در گذشته زمانی که روابط ایران و ترکیه تیره بود ایران از راهبردهای پ.ک.ک حمایت می کرد. به هر حال اینک نیز با نوع نگاه و رویکرد عثمانی گری ترکیه و نقشی که ترک ها در مساله قره باغ و پیروزی آذربایجان ایفا کردند تا مانع ارتباط ایران و آذربایجان شوند در این شرایط ممکن است ایرانی ها متوجه پ.ک.ک شوند و از آنها حمایت کنند، لذا چنین احتمالی منتفی نیست. اگر این مساله را در نظر بگیریم برخورد پ.ک.ک با حزب کردستان عراق در واقع ان چیزی است که ترک ها می خواهند به نفع ایران نیست و در کلیت مساله ممکن است به نفع عراقی ها نباشد و عراقی ها در کلیت مساله از تضعیف موقعیت اقلیم کردستان سود ببرند و سعی کنند از این طریق اهداف قدرت گیری خود را در کردستان دنبال کنند بنابراین می توان پیش بینی کرد که درگیری در اقلیم کردستان، عراق و پ.ک.ک موقتی است. تجربه نشان داده وقتی اقلیم کردستان موضع سختی بگیرد پ.ک.ک عقب نشینی می کند چرا که به این موضوع واقف است که وقوع هر گونه جنگ تمام عیاری به نفع کردها نیست بلکه ترکیه از آن منفعت می برد لذا از این زاویه از بروز خشونت و تداوم جنگ اجتناب می کنند.

 

کردستان عراق به دلیل ارتباطات اقتصادی با ترک ها نگران از دست رفتن این ارتباطات است چرا که به منافع اقتصادی خود فکر می کند و ترکیه شرکت های مختلفی در اقلیم کردستان دایر کرده است. از سوی دیگر نگران هستند کردهای سوریه که با پ.ک.ک پیوند خورده اند اگر در سوریه اوضاع به گونه ای پیش برود که سوریه به طرف یک نظام فدرالی برود و دولت مرکزی تضعیف شود و کردستان سوریه وضعیتی مثل کردستان عراق پیدا کند در آن صورت کردهای سوریه با پ.ک.ک پیوند عمیق تری می زنند و لذا ترکیه با خطرات جدی رو به رو خواهد شد. مرز بین ترکیه و سوریه که کردها بر آن مسلط هستند این خطر را افزایش می دهد هر چند ترک ها با کار حساب شده ای درآن منطقه دخالت کردند و کردها را در دو سوی دریای مدیترانه از هم جدا کردند، اما اینکه در آینده بتوانند این مناطق را حفظ کنند چندان نمی توان درباره آن پیش بینی درستی ارائه داد اما در نهایت برخورد با پ.ک.ک به نفع ترکیه و به ضرر اقلیم  کردستان و پ.ک.ک تمام می شود.

 

 

ارسال نظر