صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۰۷:۳۵ - ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - 2022 June 14
کد خبر: ۱۳۷۸۵۱
عماد نجار، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با «راهبرد معاصر» پاسخ می‌‎دهد؛

چرا بایدن از سفر به سرزمین های اشغالی منصرف شد؟

عماد نجار، کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به آشفتگی سیاسی در سرزمین‌های اشغالی و لغو سفر بایدن به تل‌آویو، گفت: رئیس جمهور آمریکا سفر خود را لغو کرده تا در موقعیت مناسب در صورتیکه این کابینه به ثبات برسد یا کابینه جدید تشکیل شود، در آن صورت سفر خود را به اراضی اشغالی برنامه‌ریزی کند.

 

به گزارش «راهبرد معاصر»، اوضاع در سرزمین‌های اشغالی به درجه‌ای از بحران رسیده که نخست وزیر این رژیم را وادار به اعتراف کرده است. نفتالی بنت در تازه ترین اظهارنظر خود صریحا گفت فروپاشی بر اراضی اشغالی سایه افکنده است.

 

کابینه‌ای که از ژوئن سال گذشته با دشواری فراوان و با حضور رنگارنگ احزاب مختلف پا گرفت این روزها به جد در سراشیبی سقوط قرار دارد. برآیند نظرسنجی‌ها در اراضی اشغالی حاکی از آن است، اکثریت قریب به اتفاق شهرک‌نشینان نسبت به سرنوشت رژیم متبوع خود هراسانند و آینده پیش رو خود را چندان روشن نمی‌بینند.

 

جان گرفتن دوباره زمزمه‌های این نگرانی از مصاحبه چندی پیش  ایهود باراک، نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی با روزنامه عبری ‌یدیعوت آحارنوت نشات گرفت. آنجا که باراک به استناد تاریخ گفته بود جز دو مورد استثنایی، هیچ حکومت یهودی بیش از 80 سال عمر نکرده است. البته باراک تنها صهیونیستی نبوده که این روزها از بابت زوال رژیم‌صهیونیستی نگران است. از این دست نگرانی‌ها از زبان دیگر مقامات این رژیم بارها شنیده شده است. اما کم سابقه است که چنین نگرانی مستقیما از زبان نخست وزیر در قدرت رژیم‌صهیونیستی بیان شود. همین مسئله خود موید وخامت اوضاع در اراضی اشغالی است.

 

آنگونه که بنت گفته رژیم‌صهیونیستی اکنون در برابر یک آزمون واقعی ایستاده و به شکلی که تا به امروز بی‌سابقه بوده به لبه پرتگاه نزدیک‌تر می‌شود. نخست وزیر صهیونیست‌ها برای صحه بر اظهارات خود گریزی به گذشته این رژیم داشت و متذکر شد درگیری‌های داخلی دو بار در گذشته کار این رژیم را به فروپاشی کشانده است.

 

در این بل بشوی داخلی، بنیامین نتانیاهو، که کارنامه چندان درخشانی در سمت نخست وزیری این رژیم از خود به جا نگذاشته، به بازگشت به عرصه سیاسی چشم دوخته است. وضعیت کنونی در اراضی اشغالی  به حدی بغرنج است که رییس جمهور آمریکا قید سفر به تل آویو را فعلا زده و ترجیح می‌دهد در برهه‌ای که مشخص نیست آبستن چه حوادثی است در کنار متحدان صهیونیست خود دیده نشود.

 

«عماد نجار» کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با راهبرد معاصر به بررسی تحولات سیاسی در اراضی اشغالی پرداخت و گفت: کابینه فعلی رژیم‌صهیونیستی به اذعان خود مقامات این رژیم، کابینه‌ای بسیار سست و شکننده‌ای است. کابینه‌ای که در آستانه پنجمین انتخابات پارلمانی تشکیل شده و متشکل از احزاب مختلف است. شمار این احزاب در پارلمان کنونی رژیم‌صهیونیستی 8 حزب است. تکثر و بالا بودن تعداد احزاب یهودی صهیونیستی در پارلمان، باعث شکننده شدن این کابینه شده است. منظور اینست که با کوچکترین تغییر و تحولی در تعداد وزرای کابینه می‌توان این کابینه را سقوط کرده بدانیم. البته شرایط کنونی رژیم‌صهیونیستی تنها در سست بودن کابینه خلاصه نمی‌شود. خیلی از مقامات ارشد رژیم‌صهیونیستی اذعان کرده‌اند که حکومت‌های یهودی بیشتر از 80 سال عمر نکردند.

 

کارشناس مسایل غرب آسیا در ادامه این سوال را مطرح کرد که اما چرا در سن 74 سالگی از تاسیس این رژیم منحوس مقامات آن نگران سقوط آن هستند. مقامات ارشد رژیم در کنار استراتژیست‌های صهیونیست و آمریکایی و همچنین ژورنالیست‌های این رژیم همگی به این مورد اشاره می‌کنند، اینکه تنها در دو مورد در تاریخ حکومت‌های یهودی بیش از 80 سال عمر کرده‌اند. نجار دلیل چنین هشداریهایی را اینگونه بیان می‌کند: ابتدا اینکه این مقامات به استراتژیست‌های اصلی صهیونیست و نیز حامیان خود هشدار می‌دهند که اگر حمایت‌های خود را از این رژیم ادامه ندهید این رژیم از بین خواهد رفت. خیلی از ژورنالیست‌های صهیونیست از واژه‌های غده سرطانی برای رژیم صهیونیستی استفاده کردند و گفته‌اند این رژیم به مراحل پایانی خود نزدیک می‌شود.

 

نجار در تحلیل خود یادآور شد: شرایط کنونی رژیم‌صهیونیستی به این دلیل است که شرایط مقاومت تغییر کرده، همچنین شرایط فلسطینی‌ها در درون سرزمین های اشغالی تغییر کرده است. می‌توان گفت سرزمین‌های اشغالی فلسطین در محاصره کامل مقاومت قرار گرفته و مقاومت با قدرت بسیار زیاد در حال تحمیل شرایط خود به رژیم‌صهیونیستی است و صهیونیست‌ها کاملا آگاهانه با این خطر آشنا شدند و اطمینان دارند که توان رویارویی با قدرت مقاومت را ندارند. به همین دلیل شرایط کنونی سیاسی در داخل اراضی اشغالی، روابط خارجی و نیز شرایط اجتماعی اقتصادی سرزمین های اشغالی به شدت ناامن است و جامعه صهیونیستی هم این ناامنی را احساس کرده و موج کثیری از درخواست‌ها برای مهاجرت معکوس از سرزمین‌های اشغالی را شاهد هستیم.

 

این کارشناس مسایل غرب‌آسیا در ادامه به دلایل لغو سفر بایدن پرداخت و گفت: آنچه که در حال حاضر درباره سفر جو بایدن به اراضی اشغالی شاهد بودیم اینست که برخی از رسانه‌ها دلیل لغو سفر جو بایدن به اراضی اشغالی را اینگونه عنوان کردند گمانه جوامع سیاسی و بین المللی این بوده که هدف رییس جمهور آمریکا از این سفر حمایت از کابینه شکننده رژیم صهیونیستی بود و لغو این سفر برای از بین بردن چنین حدس و گمانه‌هایی صورت گرفت. اما این یک بازی رسانه‌ای بسیار بچگانه است که سیاستمداران آمریکایی در پیش گرفته‌اند. اکنون به طور واضح شاهد هستیم کابینه‌ای که در حال حاضر در سرزمین‌های اشغالی روی کار است، بسیار متزلزل است. سفر و حمایت بایدن از چنین کابینه‌ای، در صورتیکه منحل شود، سفر وی ر ا بسیار بی‌محتوا خواهد کرد. رئیس جمهور آمریکا سفر خود را لغو کرده تا در موقعیت مناسب در صورتیکه این کابینه به ثبات برسد یا کابینه جدید تشکیل شود، در آن صورت سفر خود را به اراضی اشغالی برنامه‌ریزی کند.

 

نجار در ادامه تحلیل خود گفت: قطعا سفر کنونی جو بایدن برای کابینه سست بنت، نمی‌تواند ضامن پایداری باشد. مشکل رژیم‌صهیونیستی در داخل سرزمین های اشغالی و کابینه‌هایی است که دائما در حال برگزاری انتخابات پارلمانی برای ایجاد یک ائتلاف نسبتا محکم هستند و  نتوانسته به یک نتیجه خوب دست یابند. به همین دلیل بایدن سفر خود به اراضی اشغالی را به تعویق انداخته است تا این کابینه به ثبات برسد یا کابینه با دوام‌تری تشکیل شود.

 

این کارشناس مساپل سیاسی در ادامه اهداف سفراحتمالی بایدن به سرزمین های اشغالی و البته منطقه را اینگونه تشریح می کند: یکی از برنامه هایی که جو بایدن بنا بود در این سفر منطقه ای دنبال کند، ایجاد فضایی برای برخی کشورها جهت پیگیری موضوع سازش با رژیم صهیونیستی است. اما با تحولاتی که در منطقه شاهد هستیم برآوردهایی که صورت گرفته و خواست ملت های منطقه، دقیقا برعکس اقدامات صهیونیست ها و مقامات غربی بوده است، در نتیجه ناکارآمدی سفر بایدن به منطقه را از پیش آشکار کرده و نبود دستاورد مناسب را باید یکی دیگر از دلایل لغو این سفر دانست.

 

نجار در پایان تاکید کرد: برخلاف دوره‌های قبلی، کابینه بنت برای شکل‌گیری مجبور شد به ائتلافی متوسل شود که ترکیبی از احزاب راست‌گرای تندور، احزاب راست‌گرای میانه و نیز چپگراها بود. بنابراین بنت نتوانسته یک کابینه همسو و همفکر را دور هم جمع کند. این را هم باید در نظر داشته باشیم که تلاش‌های نتانیاهو برای ایجاد اخلال در کابینه بنت و بدست گرفتن مجدد نخست وزیری در بیخ گوش بنت و کابینه وی هست. بنابراین این خطر همواره وجود دارد که نتانیاهو مجدد با استفاده از مشکلات کابینه فعلی، بتوانند شرایط را برای بازگشت به نخست وزیری فراهم کند. اما بررسی تاریخچه کابینه رژیم‌صهیونیستی نشان می‌دهد هیچکدام از کابینه‌های این رژیم نتوانسته‌اند به پایان دوره 4 ساله خود برسند و آینده‌ای که می‌توان با توجه به سبقه کابینه‌های قبلی و شرایط کنونی جامعه صهیونیستی پیش‌بینی کرد این است که به سختی می‌توان انتظار داشت کابینه رژیم‌صهیونیستی به سال 2025 برسد و دوره چهارساله خود را کامل کند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: