صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۰۰:۳۰
  • يکشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۲
  • Sunday 16 April 2023
تاریخ انتشار: ۱۸:۱۰ - ۰۱ آبان ۱۴۰۱ - 2022 October 23
کد خبر: ۱۵۵۸۲۸

حمله شیمیایی ترکیه به شمال عراق، حقیقت یا شایعه؟

علی‌رغم تأکید منابع رسانه‌ای وابسته به پ.ک.ک و برخی نهادها مبنی بر حمله شیمیایی ترکیه در شمال عراق، اما مقامات آنکارا به شدت این موضوع را تکذیب می‌کنند.

به گزارش راهبرد معاصر؛ «حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه شب گذشته (شنبه) در سخنانی مقابل خبرنگاران مدعی شد که ارتش این کشور سلاح شیمیایی ندارد و خبرهایی که از حملات شیمیایی این کشور علیه مواضع پ.ک.ک حکایت دارد، کذب است.

 

به نوشته وبگاه الزمان ترکیه، او که در استان «ادیرنه» در نزدیکی مرز یونان به سؤالات خبرنگاران پاسخ می‌داد، گزارش‌ها از حملات شیمیایی ترکیه علیه مواضع پ.ک.ک در شمال عراق را بی اساس خواند و گفت که هدف از چنین خبرهایی، افترا بستن به ارتش ترکیه است.

 

او افزود: «بعضی از کانون‌های نزاع و شیطنت، گهگاه تهمت‌هایی را مطرح می‌کنند. آنها تمام تلاش خود را می‌کنند تا مردم را گمراه کرده و "ارتش محمدی" را تضعیف کنند. هیچ سلاح شیمیایی در انبارهای نیروهای مسلح ترکیه وجود ندارد».

 

حلوصی آکار در ادامه گفت که ترکیه به قوانین بین‌المللی احترام می‌گذارد و علاوه بر آن ارزش‌های دینی و انسانی اجازه استفاده از سلاح شیمیایی را به ارتش این کشور نمی‌دهد.

 

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه نیز روز گذشته کسانی که ارتش این کشور را به استفاده از سلاح شیمیایی علیه مواضع پ.ک.ک متهم کرده‌اند را به پیگرد قانونی تهدید کرد و گفت که کسی نمی‌تواند «شرافت ارتش ترکیه» را لکه‌دار کند.

 

در روزهای گذشته رسانه‌های وابسته به پ.ک.ک تصاویر و ویدئوهایی را منتشر کرده‌ و گفته‌اند که ارتش ترکیه در کوههای شمال عراق از سلاح شیمیایی علیه پ.ک.ک استفاده کرده است. این اتهامات به داخل صحن پارلمان ترکیه نیز کشیده شده و «سزجین تانزی کولو» نماینده عضو حزب «جمهوری خلق» در صفحه توئیتر خود نوشته که تصاویر و ویدئوهایی مشاهده کرده که نشان از حمله شیمیایی ارتش ترکیه علیه پ.ک.ک داشت.

 

در همین راستا، «شبنم کورور فنجانچی»، رئیس اتحادیه پزشکان ترکیه نیز در جریان شرکت در یک برنامه زنده از یک شبکه تلویزیونی نزدیک به حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک)، مدعی شد که نیروهای ترکیه از سلاح شیمیایی استفاده کرده‌اند.

 

به گزارش وبگاه حفریات، فینانچی با بیان اینکه اجساد شبه‌نظامیان کشته شده کُرد را معاینه کرده است، گفت: «قبلا اجساد را معاینه کرده بودم و مشخص بود که از گاز سمی استفاده شده که مستقیماً سیستم عصبی را فلج می‌کند، سلاح های شیمیایی زیادی وجود دارد و ما متأسفانه استفاده از آنها را در درگیری‌ها رصد کرده‌ایم. مقامات ترکیه باید تحت تحقیقات کامل قرار گیرند».

 

سخنان رئیس اتحادیه پزشکان ترکیه، باعث شده است تا دادستانی کل ترکیه تحقیقات از او را آغاز کند. کورور فنجانچی به فرانس پرس گفته است: در حالی که خواستار تحقیقات درباره انجام حمله شیمیایی شده بودم، تحقیقات از من را آغاز کرده‌اند و این موضوع البته عجیب نیست».

 

از سوی دیگر انجمن بین المللی پزشکان برای جلوگیری از جنگ هسته‌ای، که یک انجمن غیر حزبی تشکیل شده از گروه‌های پزشکی در بیش از ۶۰ کشور است، در اواخر ماه سپتامبر گذشته هیأتی به شمال عراق فرستاد. این انجمن در گزارشی که خبرگزاری فرانسه منتشر کرد، گفت: «برخی شواهد غیرمستقیم مبنی بر نقض احتمالی کنوانسیون تسلیحات شیمیایی پیدا شده است».

 

در این گزارش آمده بود: «مواد کشف شده در نزدیکی منطقه‌ای که ارتش ترکیه در آن‌جا دست به عملیات زده، شامل ظروف حاوی اسید هیدروکلریک و مواد سفید کننده‌ای است که می‌تواند برای تولید کلر، به عنوان یک مواد شیمیایی سنتی که در سلاح شیمیایی به کار می‌رود، استفاده شود».

 

منابع رسانه‌ای نزدیک به گروهک پ.ک.ک نیز مدعی هستند که در حملات شیمیایی دو ماه گذشته در شمال عراق، حداقل ۱۷ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

 

اتهامات به ارتش ترکیه در استفاده از سلاح شیمیایی علیه مواضع پ.ک.ک مختص اکنون نیست و سال گذشته نیز رسانه‌های عراقی از این نوع حملات مرگبار نوشتند تا جایی که «شادی نوروز» نماینده پارلمان کردستان عراق در تاریخ ۳۰ آبان ۱۴۰۰ در مصاحبه‌ای به سکوت دولت‌های اربیل و بغداد در برابر حملات هوایی و توپخانه‌ای ترکیه به خصوص حملات شیمیایی به شدت اعتراض کرد و آن را خجالت‌آور دانست.

 

همان زمان یک مقام اقلیم کردستان عراق که مایل به افشای نام خود نبود، در مصاحبه با وبگاه المعلومه عراق درباره انتشار برخی خبرها از حملات شیمیایی ارتش ترکیه گفت: «تا حدی درست است. ماه‌ها است که درگیری‌های شدیدی بین ارتش ترکیه و پ‌ک‌ک در مناطق اطراف اربیل و نزدیک مرز با ایران در سلیمانیه وجود دارد. مبارزان کرد از غارهای کوهستانی استفاده می‌کنند، در مجاورت قندیل اماکنی وجود دارد که با سلاح‌های متعارف نمی‌توان به آن حمله کرد. به همین دلیل است که آنها برای بیرون راندن شبه نظامیان از گاز استفاده کردند و بسیاری از جمله خانواده‌های پ.ک.ک جان باختند.»

 

این مقام اقلیم کردستان با بیان شکایت گروه پ‌ک‌‌ک‌ از این مسئله گفت، پ‌ک‌ک از جامعه بین‌المللی می‌خواهد که از تونل‌ها بازدید کرده و آثار سلاح‌های شیمیایی را که هنوز بر روی رسوبات سنگ‌ها باقی مانده است یا اجساد چریک‌هایی را که در حملات جان باخته‌اند، بررسی کنند./ فارس

مطالب مرتبط
نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: