صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۰:۳۹ - ۰۸ آبان ۱۳۹۸ - 2019 October 30
کد خبر: ۲۶۳۶۳

به رسمیت شناختن کشتار ارامنه؛ شکافی جدید در روابط ترکیه و آمریکا

به رسمیت شناخته شدن کشتار ارامنه توسط امپراطوری عثمانی در خلال جنگ جهانی اول توسط مجلس نمایندگان آمریکا با خشم دولت ترکیه مواجه شده است.

به گزارش راهبرد معاصر؛ انتقاد شدید کنگره آمریکا به سیاست دونالد ترامپ در قبال حمله ارتش ترکیه به شمال سوریه و کوتاه نیامدن ترامپ منجر شده تا نمایندگان آمریکایی خود دست به کار شده و مصوبات تنبیهی علیه دولت ترکیه اتخاذ نمایند.

 

مجلس نمایندگان آمریکا در اولین گام به سراغ نقطه ی ضعف آنکارا رفته و در مصوبه ای کشتار ارامنه توسط امپراطوری عثمانی در خلال جنگ جهانی اول را برسمیت شناخته است.

 

مساله نسل کشی ارامنه از سوی ترک های عثمانی شاید حساس ترین موضوع در سیاست خارجی ترکیه است که در فواصل زمانی مختلف از سوی کشورهای مختلف غربی به عنوان یک اهرم فشار در روابط آنها با ترکیه بکار گرفته می شود.

 

گرچه بسیاری کشورهای غربی تاکنون طرح های مشابهی در پارلمانهای خود تصویب کرده اند و ترکیه نیز بارها به این مساله اعتراض کرده است، ولی تصویب این مساله از سوی کنگره آمریکا در برهه زمانی فعلی از سوی کارشناسان به عنوان تلاش برای استفاده از یک اهرم فشار هرچند قدیمی بر ترکیه ارزیابی می شود.

 

شبکه تلویزیونی "الجزیره" قطر گزارش داد: این طرح با ۴۰۵ رأی موافق و ۱۱ رأی مخالف به تصویب رسید.

 

"نانسی پلوسی" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا گفت "وی مفتخر است که به همراه همکارانش، یکی از بزرگ‌ترین جنایت‌های قرن بیستم را دوباره مطرح کرده است، کشتار سیستماتیکی که در آن بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار مرد، زن و کودک ارمنی به دست امپراتوری عثمانی کشته شدند."

 

ارمنستان قتل دسته‌جمعی مردم خود در میان سال‌های ۱۹۱۵ تا ۱۹۱۷ را به عنوان یک کشتار جمعی اعلام می‌کند.

 

"آدام شیف" رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا با بیان این که هرگز منکر کشتار گروهی ارامنه نبودیم، افزود: "۱۹ سال جنگیدیم تا کشتار ارامنه توسط دولت عثمانی به رسمیت شناخته شود."

 

از سوی دیگر "جو بایدن" معاون "باراک اوباما" رئیس جمهوری پیشین امریکا با استقبال از تصمیم مجلس نمایندگان آمریکا برای به رسمیت‌شاختن کشتار ارامنه گفت: این اقدام، می‌تواند دوباره، قربانیان را مورد توجه قرار دهد.

 

روزنامه "وال استریت ژورنال" آمریکا پیشتر اعلام کرد که مجلس نمایندگان این کشور آماده می‌شود، قطعنامه به رسمیت شناختن کشتار دسته‌جمعی ارامنه بدست امپراتوری عثمانی را تصویب کند.

 

این نشریه آمریکایی گزارش داد: این اقدام پس از حمله ترکیه به شمال شرق سوریه و بیم نمایندگان حامی طرح به رسمیت شناختن کشتار ارامنه از حملات آنکارا علیه کردها صورت گرفته است.

 

**تحریم‌های ترکیه

 

همچنین براساس طرح تحریم مجلس نمایندگان آمریکا، مسؤولان ترکیه‌ای که در حمله این کشور به شمال شرق سوریه نقش داشته‌اند، از جمله "خلوصی آکار" وزیر دفاع این کشور مشمول تحریم می‌شوند.

 

براساس این طرح، فروش سلاح و مهمات به آنکارا ممنوع و دسترسی مقامات ارشد ترکیه به دارایی‌های خود در ایالات متحده دشوارتر می‌شود.همچنین سفر مقامات ترکیه‌ به آمریکا نیز با محدودیت رو به رو خواهد شد.

 

تحریم ترکیه از سوی مجلس نمایندگان آمریکا درحالی اعلام می‌شود که دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور اول آبان اعلام کرد به وزارت خزانه‌داری این کشور دستور داده است، تمامی تحریم‌های وضع شده علیه ترکیه را که ۱۵ اکتبر (۲۳ مهر) به دلیل حمله این کشور به کردها در شمال شرقی سوریه صورت گرفت، لغو کند.

 

دولت ترامپ، ۲۳ مهرماه، سه وزیر انرژی، دفاع و کشور ترکیه و دو وزارتخانه دفاع و انرژی ترکیه را بدنبال حمله آنکارا به شمال شرق سوریه تحریم کرده بود.

 

ترامپ هم‌چنین اعلام کرده بود، تعرفه‌های واردات فولاد ترکیه را از ۲۵ به ۵۰ درصد خواهد رساند، علاوه بر آن، وزارت بازرگانی نیز مذاکرات تجاری ۱۰۰ میلیارد دلاری با آنکارا را متوقف خواهد کرد.

 

لغو تحریم‌های دولت آمریکا پس از آن صورت می گیرد که واشنگتن و آنکارا ۲۵ مهرماه برای برقراری آتش‌بس موقت در شمال شرق سوریه به توافق رسیده بودند.

 

واکنش آنکارا به قطعنامه‌های ضد ترکیه‌ای مجلس نمایندگان آمریکا

وزارت امور خارجه ترکیه روز چهارشنبه طی بیانیه‌ای قطعنامه مجلس نمایندگان آمریکا درباره نسل‌کشی ارامنه را رد کرد.

 

به گزارش خبرگزاری آناتولی،‌ وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «قعطنامه‌های که به تصویب رسیده برای مصرف داخلی بوده و هیچگونه پایه قانونی یا تاریخی ندارند.»

 

آنکارا در این بیانیه اعلام کرد که قطعنامه تصویب شده هیچگونه الزام قانونی نداشته و گام سیاسی بی معنی بوده و تنها در راستای خواسته لابی ارمنی‌ها و گروه‌های ضد ترکیه‌ای است.

 

ترکیه در بیانیه دیگری پیش نویس قانون مجلس نمایندگان آمریکا در اعمال تحریم علیه مقامات این کشور به دلیل حمله به شمال سوریه را رد کرد.

 

در این بیانیه نیز آمده است که پیش نویس قانونی که مقامات ارشد و نیروهای نظامی ترکیه را هدف قرار داده در تضاد با روح ائتلاف ناتو بوده و با توافقی که ترکیه و آمریکا درباره سوریه در تاریخ 17 اکتبر به آن دست یافتند تناقض دارد.

 

مسوولان عالیرتبه ترکیه نیز از روز گذشته به این مساله واکنش های تندی نشان داده اند.

 

مولود چاووش اوغلو وزیرخارجه ترکیه در واکنش به تصمیم کنگره آمریکا با شرم آور خواندن این مساله گفت: تصمیم آنانی که به صورت شرم آور تاریخ را آلت دست سیاست کرده اند نزد دولت و مردم ما ارزشی ندارد.

 

وی با تاکید بر اینکه ترکیه این تصمیم را بی اهمیت و هیچ می داند، گفت: با عملیات چشمه صلح ترکیه، بازی بزرگی که قرار بود در منطقه انجام شود با شکست مواجه شد و این موضوع موجب شد که پرونده های خاک گرفته بار دیگر مطرح شود.

 

ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز مصوبه کنگره آمریکا را شرم آور خواندن و آن را آلت دست کردن تاریخ در سیاست خواند.

 

کالین در حساب توویتری خود نوشت: افرادی که ترکیه را متهم به نسل کشی می کنند اول به تاریخ خود و حمایتهایشان از سازمانهای آسالا و پ.ک.ک بنگرند.

 

فخرالدین آلتون رییس دایره ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه نیز در حساب توویتری خود در واکنش به این مساله نوشت: مصوبه کنگره آمریکا و تهدید به تحریم ترکیه با روح اتخاد استراتژیک دو کشور منافات دارد.

 

آلتون با اشاره به اینکه دولتهای ترکیه و آمریکا تصمیم به افزایش حجم مبادلات تجاری خود به ۱۰۰ میلیار دلار دارند گفت: مصوبه کنگره آمریکا در زمانی که دولتهای دو کشور مصمم به رساندن حجم تجارت دو کشور به ۱۰۰ میلیارد دلار هستند اخلال در سیاستهای دولت آمریکا است.

 

آلتون نوشت: تلاش برای تحریک یک متحد عضو ناتو در راستای حمایت از سازمانهای تروریستی یک خطای استراتژیک و دور شدن از واقعیات است و این مصوبه نمی تواند مانع از مجادله ترکیه با سازمانهای ترویستی بشود و تنها به آینده روابط دو کشور ضربه وارد می کند.

 

به گفته ناظران آگاه این مصوبه در روزها و هفته های آتی به صورت یک موضوع جدی در جامعه ترکیه مطرح خواهد شد و می تواند آینده روابط ترکیه و آمریکا را به طور جدی خدشه دار کرده و وارد مرحله سرد کند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: