صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۱۳:۱۷
  • پنجشنبه ۲۴ شهريور ۱۴۰۱
  • Thursday 15 September 2022
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۰ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۸ - 2020 February 02
کد خبر: ۳۴۴۹۸

اصلی ترین پیام ایران به آمریکا در جریان حمله به عین الاسد

موشکافی اظهارات سربازان حاضر در عین الاسد و بررسی وضعیت پدافندی محافظ این پادگان سر نخ هایی از پیام اصلی که ایران به امریکا در جریان حمله به عین الاسد مخابره کرده، می دهد.

به گزارش راهبرد معاصر؛ بی گمان هنگامی که ترامپ به همراه پمپئو و مسئولین نظامی بلندپایه امریکایی در فلوریدا، گزینه ترور سردار سلیمانی را انتخاب کرد، روی این موضوع بحث شده بود که ایران احتمالا چه واکنش هایی نشان خواهد داد. در واقع آن چه که بسیاری در داخل به "ترس امریکا از انتقام سخت ایران" تعبیر کردند، واقعیت ندارد. این که ایران پس از ترور فرمانده بلندپایه برون مرزی اش واکنش نظامی نشان دهد، کاملا قابل پیش بینی بود بنابراین واکنش ایالات متحده در افزایش شمار نیروهایش در منطقه، نه ناشی از ترس بلکه ناشی از هوشیاری است. در واقع امریکا مانند سربازی عمل کرده که پس از ضربه به نیروهای دشمن، در سنگر رفته و منتظر مانده تا به او حمله شود.

 

مسلما یکی از برجسته ترین سناریوهایی که پیش روی ترامپ گذاشته شده، احتمال وقوع جنگ فراگیر با ایران است. انتخابی که ایران بدان گرایش نیافت و دولت ترامپ هم با توجه به ساختار ذهنی قوه اجرایی فعلی جمهوری اسلامی ایران و وضعیت اقتصادی تحت فشار، احتمالش را کم نمی دانست که ایران بدان گرایش نیابد.

بنابراین آیا می توان حمله به عین الاسد را یک پاسخ ضعیف به جنایت ترامپ دانست؟ تعبیری که به ویژه از سوی امریکا و متحدانش در ذهن افکار عمومی منتشر می شود.

 

ایران و مقاومت تاکید داشته اند دیه خون شهید قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، خروج امریکا از منطقه است. پس حمله به عین الاسد را نباید پایان راه دانست هرچند شاید پایان فاز عملیات نظامی برون مرزی جمهوری اسلامی ایران برای بیرون راندن امریکا بوده باشد. به هر حال، حتی اگر حمله به عین الاسد آغاز و انجام این فاز بوده باشد، پیامی در خود داشته که واشنگتن را یقینا غافلگیر کرده و به وحشت انداخته. این پیام نه در تعداد نا مشخص کشته ها یا انهدام چند جنگنده و هلی کوپتر بلکه در عنصری است که ایران تا به حال رو نکرده بود و مسئولین امریکایی، هنگام توضیح پیامدهای احتمالی ترور شهید سلیمانی به ترامپ، حسابش را نکرده بودند.

 

در واقع حمله به پایگاه های امریکایی در عراق به طور خاص عین الاسد، یکی از محتمل ترین سناریوها در دید سیستم نظامی امریکا بوده و به همین خاطر، آنطور که سربازان حاضر در یگان پهپادی عین الاسد شهادت داده اند، پیش از حمله به هفت پهپاد فوق پیشرفته روی آسمان منطقه می گشتند و منتظر یورش نیروهای حامی مقاومت به پایگاه بودند. ولی غافلگیری از سوی دیگری آمد.

 

نکته غافلگیر کننده برای امریکایی ها در حمله به عین الاسد و پیام اصلی که ایران رساند

با توجه به حساسیت عین الاسد که شاید بتوان آن را فعال ترین و مهم ترین پایگاه ایالات متحده در غرب آسیا دانست، سیستم دفاعی آن بی نهایت پیشرفته است. طبق برخی گمانه زنی ها برای دفاع در برابر حملات موشکی، امریکا دو باتری گنبد آهنین از اسرائیل خریده و برای حفاظت از پایگاه هایش در عراق مستقر کرده است. حساسیت پدافند عین الاسد بی نهایت بالا بوده و هست. برای درک این بحث بایستی به واکنش فوری علیه حمله راکتی به عین الاسد رجوع کرد. 4 دسامبر گزارش هایی از یک حمله راکتی به عین الاسد منتشر شد. منابع امریکایی اعلام کردند خودرویی که راکت ها از آن پرتاب شده، فورا منهدم شد. با انتشار تصاویر از خودروی منهدم شده، مشخص شده با وجود سوار بودن 15 گلوله کاتیوشا روی آن، تنها 8 عدد خالی شده و 7 عدد باقی مانده. این یعنی حفاظت از عین الاسد آنچنان بالاست که طی یک حمله کاتیوشایی به آن، یک خودرو پیش از آن که 15 گلوله کاتیوشا خالی کند (امری که شاید ظرف چند ثانیه انجام گیرد)، منهدم شده.

 

حال حساب کنید که پایگاهی با چنین سیستم پدافندی، پیش از آن که اولین موشک درست به هدف اصابت کند، متوجه آمدن موشک ها نشد. آنطور که سربازان حاضر در عین الاسد گفته اند، پیش از اصابت اولین موشک، آژیر پادگان به صدا در نیامده بود. این یعنی سیستم های پدافندی امریکایی نه تنها نتوانستند موشک های ایران را روی هوا بزنند، بلکه اصلا آن را رصد نکردند.

 

جالب اینجاست که طبق گفته مسئولین عراقی، یک چهارم تا یک ششم پادگان در اختیار امریکایی ها بوده و درست همین محدوده هدف حمله موشکی قرار گرفته.

پس ایران در جریان حمله موشکی اولا توانمندی اطلاعاتی خود را اثبات کرد (زیرا درست می دانست محل استقرار نیروهای امریکایی در عین الاسد کجاست) و ثانیا نشان داد که می تواند کل سیستم راداری امریکایی را بی فایده کند.

 

در واقع ایران نشان داد که خواهان جنگ فراگیر نیست ولی به امریکا نشان داد که اگر خواهان جنگ فراگیر باشد، آسیب پذیری اش بسیار بیشتر از آنی است که فکر می کرد. واشنگتن می داند محتمل ترین سلاح ایران در جنگ با امریکا استفاده می کند، موشک خواهد بود و اهداف قطعی، پایگاه های امریکایی در منطقه خواهد بود. در این چهارچوب، امریکا مطمئن از سیستم های پدافند موشکی خود، با خیالی آسوده چنین می پنداشت که در صورت بروز جنگ با ایران، آسیب پذیری پایگاه هایش در مقابل ایران پایین خواهد بود اما عین الاسد ضعف فاحش ارتش ایالات متحده در مقابله با موشک های ایرانی را اثبات کرد. به طور خلاصه حمله به عین الاسد به ترامپ این هشدار را داد که اگر کار به جنگ بکشد، نقطه امیدش برای حفاظت از نیروهای امریکایی مستقر در منطقه، سرابی بیش نیست.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: