صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۰۴:۵۲
  • سه‌شنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۱
  • Tuesday 02 August 2022
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ - 2021 March 09
کد خبر: ۸۰۱۷۴
امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس در گفتگو با راهبرد معاصر بررسی می کند:

سایه افزایش سن ازدواج بر بحران های اجتماعی

تحلیلگر مسائل اجتماعی در خصوص وضعیت سن ازدواج گفت: ازدواج اگر در سنین بلوغ یا اوایل سن بلوغ بسیار مناسب است، اما متاسفانه به دلیل وجود مشکلات عدیده اقتصادی سن ازدواج هم برای دختران و هم پسران به طرز معناداری افزایش یافته است.

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ طی سال های گذشته شاهد افزایش سن ازدواج بودیم اتفاقی که به یقین مشکلات و تبعات منفی بسیاری را با خود به همراه داشته است. به گونه ای که کاهش فرزندآوری، سست شدن بنیان خانواده و موارد دیگر را می‌توان در بالا رفتن سن ازدواج جستجو کرد.
یک جامعه شناس در رابطه با اهمیت کاهش سن ازدواج گفت: کاهش سن ازدواج به زیر ۲۰ سال و البته بالای ۱۴ سال می تواند عاملی برای بهبود شرایط خانواده‌ها باشد.


امان الله قرایی مقدم در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: افزایش باروری و تحکیم بنیان خانواده یکی از مهمترین عوامل پایین آمدن معقول سن ازدواج به حساب می آید چرا که در این شرایط مادر توانایی و حوصله تربیت فرزندان اصلح تری را دارد.


وی در ادامه افزود: پایین بودن سن ازدواج به زیر ۱۳ الی ۱۴ سال خود می‌تواند مشکلات بسیاری را هم برای جامعه و هم برای فرد به دنبال داشته باشد، چراکه در این شرایط احتمال بروز خیانت و همچنین خودکشی بسیار بالا است. به عنوان مثال در غرب کشور بسیاری از خودکشی ها به افرادی که به صورت ناخواسته و یا در سنین پایین ازدواج کرده‌اند، اختصاص دارد.


قرایی مقدم نبود بلوغ فکری را یکی از مهم‌ترین معایب ازدواج در سنین بسیار پایین عنوان کرد و گفت: ازدواج های ناخواسته و در سنین پایین می تواند عاملی برای افسردگی، بالا رفتن آمار طلاق و یا وجود روابط در سایه شود، اتفاقی که به یقین بنیان خانواده را نشانه خواهد گرفت.


این جامعه شناس در رابطه با دلایل بالا رفتن سن ازدواج در کشور گفت: انجام خدمت سربازی، ادامه تحصیل، نبود شغل مناسب و همچنین بالا رفتن بی رویه خرج و مخارج در زمره مهمترین دلایل بالا رفتن سن ازدواج و یا عدم تمایل به تشکیل زندگی است، بنابراین تا زمانی که این مشکلات به صورت واقعی و کارشناسی شده از میان نرود، نمی‌توان انتظار داشت سن ازدواج شرایط معقول و صحیح خود برگردد.


وی افزود: ازدواج اگر در سنین بلوغ یا اوایل سن بلوغ بسیار مناسب است، اما متاسفانه به دلیل وجود مشکلات عدیده اقتصادی سن ازدواج هم برای دختران و هم پسران به طرز معناداری افزایش یافته است.
قرایی مقدم گفت: پایین آمدن احتمال باروری در بانوانی که در سنین بالا ازدواج می‌کنند، از نظر روحی تبعات منفی بسیاری را به دنبال دارد.


این جامعه‌شناس در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه تغییر شرایط حاکم بر جامعه عاملی برای بالا رفتن سن ازدواج است، اظهار داشت: متاسفانه امروزه با تغییر شرایط در میان خانواده ها شاهد افزایش آزادی جوانان هستیم. دختر و یا پسر قبل از ازدواج روابط خود را دارند. روابطی که نسبت به آنها پایبندی و تعهدی ندارند و همچنین انجام خوشگذرانی های بیش از اندازه می‌تواند در تن ندادن به ازدواج و زیر بار مسئولیت نرفتن بسیار موثر باشد.


وی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر بدبینی شدیدی نسبت به تشکیل زندگی در میان جوانان به وجود آمده است که شاید علت اصلی آن را به توان، در وجود روابط آزاد و بیش از اندازه در میان جوانان جستجو کرد چراکه در این صورت صورت زوجین دیگر اعتماد چندانی به هم ندارند.

 

قرایی مقدم گفت: بر اساس مطالعات میدانی صورت گرفته از جوانان یکی از مناطق تهران، روابط آزاد به طرز غیرقابل باوری افزایش یافته که این نه تنها در پایین آمدن آمار ازدواج تاثیرگذار بوده بلکه در بالا رفتن آمار طلاق نیز موثر واقع شده است، چرا که نبود ازدواج معقول و در سن مناسب می‌تواند زمینه ساز بروز خیانت شود. هرچند باید به این نکته نیز اشاره کرد افرادی که مورد خیانت قرار می‌گیرند و یا خیانت می‌کنند دیگر امکان تشکیل زندگی مناسب و پایدار در آنها بسیار پایین است، چراکه این بدبینی همواره با آنها خواهد بود و حتی دادن صورت داشتن فرزند این بدبینی می‌تواند به آنها نیز انتقال یابد.


این جامعه شناس در رابطه با الزامات دولت در پایین آوردن سن ازدواج گفت: دولت به تنهایی نمی تواند در پایین آوردن سن ازدواج گام های موثری بردارد هرچند بهبود شرایط اقتصادی و افزایش آمار اشتغال نقش بسزایی در پایین آمدن سن ازدواج دارد، اما به طور کلی خانواده در کنار دولت می‌تواند بسیار تاثیرگذارتر در این زمینه عمل کند.


وی بیان کرد: بالا بردن مبلغ وام ازدواج نمی تواند در تشکیل زندگی مشترک موثر باشد چرا که تجربه نشان داده با وام ازدواج نمی‌توان زندگی تشکیل داد و این وام تنها به خرید وسایل بسیار کمی اختصاص می‌یابد. بنابراین بالا آوردن مبلغ وام ضامن افزایش آمار ازدواج نیست.


وی افزود: برگزاری مراسم عروسی لاکچری که با هزینه‌های میلیاردی همراه است و همچنین تهیه جهیزیه با قیمت های نجومی که حاصل چشم هم چشمی و کمرنگ شدن فرهنگ ازدواج درمیان مردم جامعه است، نقش موثری در کاهش آمار ازدواج دارد،چراکه در سال‌های گذشته هزینه ازدواج به قدری افزایش یافته که متاسفانه برخی از خانواده ها برای تامین آن، مجبور به اخذ وام و یا استفاده از روش های دیگر بودند. اتفاقی که مشکلات اقتصادی بسیاری را برای برخی از خانواده ها به دنبال داشته است. به گونه‌ای که تا سالیان سال، خانواده مجبور به پرداخت اقساط ازدواج فرزندان خود هستند. بنابراین دیگر برخی از خانواده ها در شرایط موجود تمایل به ازدواج فرزند خود ندارند چراکه از نظر اقتصادی مجبور به تحمل فشار بسیاری می‌شوند. از این رو قبول کردن روابط آزاد از سوی والدین خود می تواند مهر تاییدی بر این قضیه باشد.


قرایی مقدم در رابطه با افزایش فاصله سنی میان زوجین گفت: یکی دیگر از معایب بالا رفتن سن ازدواج را می‌توان افزایش فاصله سنی میان زوجین عنوان کرد که در این شرایط بروز خیانت و همچنین امید نداشتن به ادامه زندگی به دلیل بالا بودن سن زوج و همچنین تامین نکردن نیاز های زوجه می تواند نقش موثری در بروز خیانت و یا دلخوش نبودن به زندگی داشته باشد.


این جامعه‌شناس گفت: حتی با تغییر شرایط حاکم بر جامعه وجود روابط قبل از ازدواج نقش بسزایی در افزایش احتمال طلاق دارد، حتی در برخی از موارد این نوع روابط قبل از ازدواج می تواند روز خیانت به هنگام زندگی متاهلی نیز موثر واقع شود، چرا که بر اساس تحقیقات صورت گرفته از دختران و پسرانی که قبل از ازدواج رابطه داشته اند به این مهم دست یافتیم که بسیاری از افراد خیانت را امری طبیعی قلمداد می کنند و معتقد هستند که قبل از تشکیل زندگی مشترک این موضوع را طرف مقابل اطلاع داشته است.
وی افزود: در چنین شرایطی افزایش آمار بیماری های روحی و روانی به خصوص افسردگی و همچنین ترغیب نکردن افراد به ازدواج از سوی متاهل‌ها تنها قسمتی از معایب ازدواج در سنین بالا به حساب می آید.


قرایی مقدم گفت: طبق مطالعات صورت گرفته بر روی ۱۰۰، خانم متاهل به این نکته دست یافتیم که ۳۳ درصد از بانوان متاهل، تعهد چندانی به زندگی مشترک خود ندارند علت اصلی آن را می‌توان در مشکلات مادی،نبود روابط مناسب میان زوجین و تقلید کورکورانه از شبکه های مجازی که ریشه در واقعیت ندارند، جستجو کرد.
قرایی مقدم در پایان خاطر نشان کرد: ازدواج در سنین مناسب تنها برای فرد بلکه برای جامعه نیز بسیار مناسب است، چرا که در این شرایط بسیاری از آسیب‌های اجتماعی از جامعه رخت خواهد بست.

 

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: