محسن پاک آیین تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با راهبرد معاصر، درباره آینده پرونده هسته ای گفت: آینده پرونده هسته ای مشخص و از جمله مواردی است که در سیاست خارجی کشور خیلی ابهامی نسبت به آن نداریم چون سیاست قطعی نظام از سوی مقام معظم رهبری ترسیم شده و مورد تائید و نظر تمام مسئولین ارشد نظام به خصوص دستگاه دیپلماسی است. اگر آمریکا قصد بازگشت به برجام را دارد، میبایستی که تحریم های ایران را لغو کند و ما راستی آزمایی و لغو تحریم ها را تائید کنیم، ان زمان تعهدات خود را کماکان همچون همانند زمانی که برجام اعلام شده انجام می دهیم و برخی از محدودیت هایی که لغو کردیم و در 5 گام آنها را کاهش دادیم، کنار خواهیم گذاشت. از همین رو توپ در مقطع کنونی در زمین امریکایی ها است و ما از برجام خارج نشدیم که بخواهیم اقدامی را انجام دهیم. چنانچه آنها وارد شوند به طور طبیعی ما هم می توانیم وظایف خود را در قبال توافق هسته ای انجام دهیم.
وی در پاسخ به این پرسش که، بسیاری اذعان دارند ممکن است برجام دیگری روی کار بیاید. تصریح کرد: قطعاً این گونه نیست. آن طور که مسئولین نظام گفته اند و سیاست نظام نیز بر آن استوار است، چیزی به برجام و توافق هسته ای اضافه نمی کنیم و چیزی نیز کم نمی کنیم. همان گونه که توافق شده و تبدیل به یک سند بین المللی و توافق بین المللی شده است، بدان عمل خواهیم کرد. ما بر اساس اعتقادات اصولی خود مبنی بر پایبندی به تعهدات آنها را اجرا می کنیم البته در صورتی که طرف مقابل نیز اجرا کند.
پاک آیین با اشاره به اینکه در دولت قبل متاسفانه به منطقه بها داده نشد اظهار کرد: آقای امیرعبدالهیان فردی متخصص منطقه و به خصوص کشورهای عربی است و عمده خدمت وی در وزارت امور خارجه در طی سال های گذشته در این حوزه بوده و اولین سفر ایشان به بغداد و بعد به سوریه نشان می دهد حتما توجه به منطقه و به خصوص غرب آسیا در اولویت اول در سیاست خارجی ما قرار دارد. ایشان در صحبت های خود مخصوصاً در مجلس اعلام کردند اولویت اول من همسایگان است و لذا توجه به همسایگان بعنوان کشورهای منطقه چه همسایگان عرب و چه غیرعرب در اولویت خواهد بود و فکر می کنم ما دوره ای را طی کنیم که در آن ارتباطات ما با همسایگان و کشورهای منطقه تقویت خواهد شد.
او در خصوص فصل جدید منطقه با خروج نیروهای امریکایی پاسخ داد: با رفتن آمریکا از منطقه حاکمیت ملی کشورهایی که تا به حال اسیر اشغال امریکا بودند اصالت می یابد و آرامش و امنیت به منطقه بازمی گردد و عامل اصلی بی ثباتی در منطقه خارج می شود همچنین فصل جدیدی از همکاری ها بین کشورهای منطقه آغاز می شود. البته امریکا از طریق عوامل خود مثل گروه های تروریستی از جمله داعش تلاش می کند برخی از کشورهای منطقه را ناامن کند و بی ثبات نگه دارد ولی با توجه به اینکه از منطقه خارج شده و کشورهای این حوزه هم به آثار منفی حضور چندین ساله امریکا در کشورهای منطقه واقف هستند به نظرم می رسد امریکا نمی تواند آن اهداف ضدامنیتی خود را در منطقه دنبال کند.