وزارت نیرو: سطح تراز دریای خزر از سال ۱۴۰۰ یک متر کاهش یافته است/ این روند به طور فزاینده ادامه دارد وزیر کار: استخدامی‌های بی‌ضابطه، پتروشیمی‌ها را دچار مشکل کرده است وزیر نیرو: تابستان ۱۴۰۴ دیگر قطعی برق نداریم قیمت طلا آبشده نقدی، امروز ۴ بهمن ۱۴۰۳ افزایش ۱۰ برابری توقیف خودرو‌های شوتی در پایتخت قیمت دلار مبادله‌ای امروز ۴ بهمن ۱۴۰۳ آبفا: سد‌های تهران فقط ۹ درصد پرشدگی دارند بیانیه خصوصی‌سازی درباره اتهام به رییس این سازمان آخرین خبر‌ها از پرونده منسوب به رئیس سازمان خصوصی‌سازی عرضه سکه‌های بهار آزادی تاریخ ۱۴۰۴ از نیمه اسفندماه وزیر نفت: ۷۰ هزار بشکه در روز به تولید نفت خام افزوده شد از سرگیری مجدد پرواز مشهد-کراچی با پرواز ایران ایر از ۵ اسفند رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه: بعد از سال ۱۳۹۷ که خروج برجام اتفاق افتاد وضع مجموع عمومی اداره دولت متاثر شد ساعت ۲۳ امشب آخرین فرصت واریز وجه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران کنسرو ماهی ۱۴ درصد گران شد

پول در بازار سرمایه تغییر جهت داده است

آمار‌ها نشان می‌دهد بازار سرمایه در ۷‌ماه امسال نسبت به پارسال تغییر جهت داده است. امسال بخش عمده نقدینگی صرف معاملات اوراق بدهی شده، اما سال گذشته بخش عمده نقدینگی صرف داد و ستد سهام شد.
تاریخ انتشار: ۱۴:۵۹ - ۰۱ آبان ۱۴۰۰ - 2021 October 23
کد خبر: ۱۰۶۵۴۶

به گزارش راهبرد معاصر، نیمی از ارزش معاملات بازار سرمایه در ۷‌ماه امسال به بازار اوراق بدهی اختصاص یافت اما سال قبل در همین دوره ۸۱درصد معاملات به سهام اختصاص یافته بود


سرپوش اقتصادی - آمار‌ها نشان می‌دهد بازار سرمایه در ۷‌ماه امسال نسبت به پارسال تغییر جهت داده است. امسال بخش عمده نقدینگی صرف معاملات اوراق بدهی شده، برخلاف پارسال که بخش عمده نقدینگی صرف دادوستد سهام شد. در ۷‌ماه پارسال ۸۱درصد از معاملات به سهام اختصاص داشت درحالی‌که این میزان امسال به کمتر ۳۰درصد رسیده و در مقابل حجم معاملات اوراق بدهی به ۵۱درصد از کل معاملات بازار سرمایه رسیده است.

 

به گزارش همشهری، آمار‌ها نشان می‌دهد ارزش کل معاملات بازارسرمایه در ۷‌ماه امسال نسبت به پارسال ۴درصد رشد کرده است، اما برخلاف پارسال، امسال بخش عمده نقدینگی صرف معاملات بازار اوراق بدهی شده است. به‌نظر می‌رسد علت اصلی نزول شاخص‌های بورس نیز همین موضوع است.

 

طبق این اطلاعات ارزش کل معاملات بازار سرمایه در ۷‌ماه امسال به ۲۸۰۰هزار میلیارد تومان رسیده که این مقدار نسبت به سال گذشته ۱۱۰هزار میلیارد تومان افزایش نشان می‌دهد اما برخلاف ۷‌ماه سال قبل که ۸۱درصد از کل معاملات بازارسرمایه به سهام اختصاص داشت امسال سهم مبادلات انجام شده در بازارسرمایه به کمتر از ۳۰درصد رسیده و در مقابل حجم معاملات اوراق بدهی به ۵۱درصد رسیده که نشان می‌دهد جریان نقدینگی امسال برعکس شده و بازار اوراق بدهی جای بازار سهام را گرفته است.

 

به‌نظر می‌رسد نزول شاخص‌های بورس ریسک معاملات بازارسهام را افزایش داده و موجب شده جریان نقدینگی در بازار سهام تغییر جهت دهد و به سمت بازار اوراق بدهی حرکت کند. با این حال برآوردها حاکی است بخشی از این تغییر جهت بازار نیز ناشی از سیاست‌های کلان دولت است که از ابتدای سال‌جاری نرخ بهره اوراق بدهی را افزایش داده است تا جذابیت خرید این اوراق برای سرمایه‌گذاران بیشتر شود. دولت در تلاش است با افزایش نرخ و حجم انتشار اوراق بدهی از یک طرف سیاست‌های انقباضی را برای مهار تورم دنبال و از طرف دیگر کسری بودجه‌اش را جبران کند.

 

رشد معاملات اوراق بدهی

آمارها نشان می‌دهد از مجموع کل معاملات انجام شده در۷‌ماه امسال ۱۴۰۰هزار میلیارد تومان به معاملات بازار اوراق بدهی اختصاص یافته که ۵۱درصد از کل معاملات است و بخش عمده آن نیز در فرابورس دادوستد شده است. سال قبل در همین دوره ۵درصد از کل معاملات به بازار اوراق بدهی اختصاص داشت. طبق این اطلاعات پارسال ۱۲۲هزارو ۳۹۵میلیارد تومان اوراق بدهی در بازار سرمایه دادوستد شده بود که امسال این مقدار با ۱۰۵۸درصد افزایش به ۱۴۱۸هزار میلیارد تومان رسیده است. این میزان معاملات انجام شده در بازار اوراق بدهی در ۷‌ماه امسال ۱۱.۵برابر معاملات انجام شده در بازار سهام است.

 

طبق اطلاعات موجود، مانده اوراق بدهی قابل معامله در بازارسرمایه در پایان مهر‌ماه امسال به ۴۳۲هزارو ۵۰۰میلیارد تومان رسیده که در مقایسه با پارسال ۳۰درصد رشد نشان می‌دهد. از مجموع کل مانده اوراق بدهی بازار سرمایه ۳۷۵هزار میلیارد تومان یعنی معادل ۸۶.۵درصد متعلق به دولت، ۱۲درصد متعلق به بخش خصوصی و ۱.۵درصد متعلق به شهرداری‌هاست. این اطلاعات نشان می‌دهد دولت از ابتدای امسال تاکنون ۱۲۱هزارو ۵۰۰میلیارد تومان اوراق بدهی جدید منتشر کرده است که به‌نظر می‌رسد در نیمه دوم سال حجم انتشار اوراق بدهی شتاب بیشتری بگیرد. از زمان آغاز به‌کار دولت جدید به‌ویژه در ماه‌های مرداد و شهریور حجم انتشار اوراق بدهی با رشد بسیاری زیادی مواجه شده است. هم‌اکنون ۲۶۰نوع اوراق بدهی در بازار سرمایه در حال دادوستد است که ۴۱درصد از آنها اوراق مرابحه و ۳۵درصد اسناد خزانه اسلامی است.

 

نزول معاملات در بازار سهام

با وجود رشد جهشی معاملات بازار اوراق بدهی ارزش معاملات بازارسهام در ۷‌ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۶۳درصد کاهش یافته است. پارسال سهامداران در طول ۷‌ماه ۲۱۸۶هزار میلیارد سهام دادوستد کرده بودند که این مقدار امسال با ۱۳۸۲هزار میلیارد تومان کاهش به ۸۰۴هزار میلیارد تومان رسیده است. پارسال ۸۱درصد از کل معاملات به بازار سهام اختصاص داشت که بخش عمده آن در بورس تهران انجام شده بود این اطلاعات به‌معنای آن است که رغبت سرمایه‌گذاران، ازجمله نزول مداوم شاخص‌های بورس، برای خرید سهام در سال‌جاری کاهش یافته است. شاید به‌دلیل افزایش ریسک‌های موجود در بازار سهام سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند به بازار اوراق بدهی یا پارکینگ پول مهاجرت کنند. به زعم کارشناسان یکی از دلایل کاهش جذابیت بازار سهام نزول یا ثبات در بازار ارز است که موجب شده تمایل سرمایه‌گذاران برای خرید سهام کاهش یابد.

 

معاملات کالا

آمار‌ها نشان می‌دهد ارزش دادو ستد‌های انجام شده در بازار مبادلات کالایی بازارسرمایه در ۷‌ماه امسال ۴۶.۲درصد رشد کرده که بخش عمده آن ناشی از رشد معاملات فیزیکی بورس کالا بوده است. از ابتدای امسال تاکنون ۲۸۵هزار میلیارد تومان محصولات کشاورزی، صنعتی، معدنی، پتروشیمی و فراورده‌های نفتی در بورس کالا دادوستد شده که این میزان در مقایسه با پارسال ۱۰۰درصد رشد نشان می‌دهد. در ۷‌ماه امسال ارزش معاملات فراورده‌های نفتی ۱۱۵درصد، محصولات پتروشیمی ۹۷درصد و مبادلات محصولات فولادی در تالار صنعتی و معدنی ۹۷درصد افزایش یافته است. با وجود رشد معاملات در بورس کالا ارزش معاملات انجام شده در بورس انرژی در ۷‌ماه امسال نسبت به پارسال ۳۶هزار میلیارد تومان کاهش یافته و از ۸۱هزار و ۴۵۱میلیارد تومان به ۴۵هزار میلیارد تومان رسیده است. طبق این اطلاعات در۷‌ماه سال‌جاری ۳۳۵هزار میلیارد تومان کالا در بورس کالا و انرژی دادوستد شده که جمع این میزان ۱۰۶هزار میلیارد تومان بیشتر از پارسال است.

 

معاملات صندوق‌ها و وام مسکن

آمار‌ها نشان می‌دهد سهامداران در ۷‌ماه امسال نسبت مدت مشابه سال قبل نقدینگی بیشتری را صرف معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله کرده‌اند و ارزش معاملات این صندوق‌ها در همه بورس‌ها افزایش یافته است به‌طوری که در ۷‌ماه امسال معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری درکل بازار سرمایه به ۲۳۷هزار میلیارد تومان رسیده است این میزان ۱۰۰هزار میلیارد تومان یعنی رقمی معادل ۷۳درصد بیشتر از پارسال بوده است. به‌نظر می‌رسد بخشی از دلایل افزایش سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها به افزایش ریسک‌های موجود در بازار سهام و نزول شاخص‌ها بازمی‌گردد که سهامداران ریسک‌گریز را ترغیب کرده وارد این صندوق‌ها شوند.

 

این اطلاعات نشان می‌دهد بازار اوراق تسهیلات مسکن فرابورس نیز با رونق زیادی مواجه نبوده و حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن که بانام «تسه» در فرابورس شناخته می‌شود نیز نسبت به سال قبل ۱۵.۸درصد کاهش یافته است. در ۷‌ماه امسال متقاضیان وام مسکن ۱۲۰۰میلیارد تومان اوراق تسهیلات مسکن دادوستد کرده‌اند که این میزان ۲۲۵میلیارد تومان کمتر از پارسال است. به‌نظر می‌رسد علت اصلی کاهش معاملات این اوراق وقوع رکود در بازار مسکن است. افزایش شدید قیمت‌ها در بازار مسکن به کاهش قدرت خرید منجر شده است ضمن اینکه این اوراق دیگر کفاف خرید مسکن را نمی‌دهد و نمی‌تواند منبع مهم تامین مالی برای خرید خانه باشد.

 

بازار سرمایه,سود دهی بورس ایران
سقوط آزاد بورس در نخستین روز هفته

بازار سرمایه هفته جاری را با چراغ قرمز آغاز کرد؛ به طوری که شاخص کل بورس بیش از ۲۸ هزار واحد کاهش یافت.

 

بازار سرمایه,سود دهی بورس ایران
به گزارش ایسنا، شاخص کل بورس امروز با ۲۸ هزار و ۶۸۹ واحد کاهش رقم یک میلیون و ۴۰۷ هزار واحد را ثبت کرد. شاخص کل با معیار هم وزن هم ۹۱۸۳ واحد کاهش یافت و به رقم ۳۸۸ هزار و ۷۸ واحد رسید.

 

معامله گران این بازار ۴۳۹ هزار معامله به ارزش ۵۸ هزار و ۸۳ میلیارد ریال انجام دادند.

 

۵۸ نماد بورسی مثبت و ۳۲۴ نماد منفی بودند که از میان آنها فولاد مبارکه اصفهان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل گسترش نفت و گاز پارسیان، پتروشیمی پارس، پتروشیمی پردیس، سرمایه گذاری غدیر، سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین و ملی صنایع مس ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشتند.

 

عقب‌گرد فرابورس به کانال ۱۹ هزار واحد

شاخص کل فرابورس هم برای چندمین بار در ماه‌های گذشته به کانال ۱۹ هزار واحد عقب‌گرد کرد، به طوری که شاخص کل این بازار ۲۹۰ واحد کاهش یافت و در رقم ۱۹ هزار و ۹۵۷ واحد ایستاد.

 

معامله گران این بازار ۲۲۹ هزار معامله انجام دادند که ۹۷ هزار و ۸۷۹ میلیارد ریال ارزش داشت.

 

در این بازار ۹۴ نماد مثبت و ۱۶۵ نماد منفی بودند که از میان آنها پلیمر آریاساسول، پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی تندگویان، سهامی ذوب آهن اصفهان، سرمایه گذاری صبا تامین و گروه توسعه مالی مهر آیندگان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی و در مقابل فولاد هرمزگان جنوب نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند./ایسنا

ارسال نظر
آخرین اخبار