آخرین وضعیت بررسی لایحه رتبه بندی معلمان در مجلس

طرح رتبه‌بندی معلمان دغدغه‌ای دیگر در حوزه آموزش و پرورش است که پس از گذشت حدود ۱۰ سال از تصویب آن اکنون تصویب لوایح آن در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است.
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۹ - ۱۶ آذر ۱۴۰۰ - 2021 December 07
کد خبر: ۱۱۲۶۱۲

واکسیناسیون گسترده معلمان، کارکنان مدارس، دانش‌آموزان، بازگشایی تدریجی مدارس بعد از ۲۲ ماه و پیگیری لایحه رتبه‌بندی معلمان در مجلس شورای اسلامی از مهم‌ترین دستاورد‌های حوزه آموزش و پرورش از زمان روی کارآمدن دولت سیزدهم است که با تاکید رئیس‌جمهوری با قوت پیگیری شده است.

آیت الله سیدابراهیم رئیسی رئیس‌جمهوری خرداد ماه امسال در گردهمایی بزرگ فرهنگیان و معلمان و همچنین از زمان تصدی ریاست جمهوری، موضوعاتی مانند بازگشایی مدارس با حفظ سلامت دانش‌آموزان، تحقق عدالت آموزشی به ویژه در مناطق محروم، بهبود معیشت فرهنگیان و افزایش کیفیت آموزش را از اولویت‌های دولت در بخش آموزش و پرورش اعلام کرده است.


وضعیت واکسیناسیون معلمان

واکسیناسیون علیه کرونا نخستین گام و شرط لازم و ضروری برای بازگشایی ایمن مدارس بود. در واقع واکسیناسیون دانش‌آموزان، دانشجویان و معلمان مطالبه‌ای مهم و منصفانه بود که پس از حدود ۲۲ ماه تعطیلی مدارس به دلیل شیوع ویروس کرونا، در دولت سیزدهم محقق شد.

مدارس و مراکز آموزشی از اول اسفند ماه سال ۹۸ به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شدند و آموزش دانش‌آموزان به ناچار از شبکه‌های مجازی از جمله شاد و مدرسه تلویزیونی دنبال شد.

هرچند در این مدت آموزش به واسطه شبکه شاد، مدرسه تلویزیونی و ارائه بسته‌های یادگیری تداوم یافت، اما تجربه ناشی از تعطیلی طولانی مدت مدارس و دوری دانش‌آموزان از کلاس درس و معلم نشان داد که علاوه بر افت تحصیلی، دانش‌آموزان دچار مشکلات روانی، عاطفی، جسمانی و اجتماعی بسیاری شده‌اند.

بازگشایی تدریجی مدارس پس از ۲۲ ماه با واکسیناسیون گسترده دانش آموزان و معلمان

با توجه به نظرات کارشناسان و مسوولان آموزش و پرورش، بازگشایی مدارس نیاز مهم دانش آموزان است، اما این بازگشایی باید با حفظ ایمنی و سلامت دانش آموزان صورت گیرد تا در این راستا از نگرانی والدین و دانش‌آموزان در محیط درس کاسته شود.

ستاد ملی مقابله با کرونا با توجه به نگرانی‌های والدین، دانش‌آموزان و معلمان درخصوص ابتلا به بیماری در صورت بازگشایی مدارس، واکسیناسیون معلمان و کادر مدرسه را در وهله اول شرط بازگشایی دانست.

با توجه به کمبود واکسن در کشور در خرداد و تیر برنامه واکسیناسیون محقق نشد و همچنان نگرانی‌ها نسبت به بازگشایی مدارس ادامه داشت. در نهایت با انتخاب ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری، وی اولویت دولت خود را مهار کرونا و سرعت بخشیدن به واکسیناسیون مردم اعلام کرد و از مسوولان وزارت بهداشت خواست برنامه واکسیناسیون را سرعت بخشند.

پس از آن واردات گسترده واکسن در دستور کار قرار گرفت و واکسیناسیون معلمان، کارکنان مدارس و رانندگان سرویس‌های ایاب و ذهاب دانش‌آموزان آغاز شد. معلمان از اواسط مردادماه دز اول واکسن خود را دریافت کردند و واکسیناسیون آن‌ها تا اواسط مهرماه پایان یافت.

رئیس‌جمهوری روز دهم مهرماه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با درک نگرانی خانواده‌ها در مورد سلامت فرزندان اعلام کرد که در کنار اقدامات انجام‌شده برای واکسیناسیون معلمان، کادر مدارس، والدین و رانندگان سرویس مدارس، لازم است واکسیناسیون دانش‌آموزان بالای ۱۲ سال نیز با سرعت انجام شود.

آیت الله رئیسی در مراسم آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ نیز در جمع دانش‌آموزان گفت: تلاش زیادی شده است که آموزش در هر جایی که امکان آن فراهم است حضوری باشد، اما به هر صورت صیانت از سلامت و جان فرزندان و معلمان اولویت اصلی دولت است. بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده به زودی به هدف واکسیناسیون ۷۰ درصدی در جامعه می‌رسیم و درخواست من از مسئولان آموزش و پرورش این است که به سمت گسترش آموزش حضوری با رعایت دقیق اصول بهداشتی حرکت کنند.

بر این اساس دولت واردات سه میلیون دز واکسن برای دانش آموزان، واکسیناسیون دانش آموزان پایه دوازدهم در وهله اول و پایه‌های یازدهم، دهم، نهم، هشتم و هفتم را مورد توجه قرار داد و واکسیناسیون دانش آموزان از ۱۵ مهر به صورت رسمی در سراسر کشور آغاز شد. به این ترتیب میزان واکسیناسیون دانش آموزان افزایش چشم گیری یافت.

به گفته اعظم گودرزی سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش، تا ۱۵ آبان ماه ۹۰.۱۹ درصد دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله دز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند که این آمار پنج میلیون و ۷۳۰ هزار و ۵۷۶ دانش‌آموز را شامل می‌شود.

همچنین ۳۵.۲۹ درصد دانش‌آموزان در این رده سنی دُز دوم واکسن را تزریق کرده تا از این طریق هم ایمنی خود را در برابر ویروس کرونا افزایش دهند و هم زمینه سلامتی بیشتر آن‌ها فراهم شود. آمار دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله برای تزریق واکسن کرونا ۶ میلیون و ۳۰۵ هزار نفر است که برای این دانش‌آموزان از واکسن سینوفارم استفاده شده است.

پس از واکسیناسیون گسترده دانش‌آموزان در نهایت بازگشایی مدارس در مناطق شهری نیز ممکن شد. آموزش و پرورش با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی الگویی را به عنوان نقشه راه بازگشایی ایمن و تدریجی مدارس طراحی کردند که بر این اساس مدارس مناطق روستایی و عشایر فعالیت خود را از ابتدای مهر ماه به صورت حضوری با رعایت پروتکل‌های بهداشتی آغاز کردند.

با تحقق واکسیناسیون دانش آموزان و معلمان، مدارس متوسطه دوم در ۱۵ آبان‌ماه و مقطع ابتدایی و متوسطه اول در یکم آذرماه پذیرای دانش آموزان شدند.


بررسی رتبه‌بندی معلمان در مجلس

رئیس‌جمهوری در مراسم آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ نظر مثبت خود را نسبت به طرح رتبه‌بندی معلمان اعلام کرد و گفت: با توجه به جایگاه محوری معلم در نظام آموزش و پرورش حفظ و ارتقای شأن و منزلت و معیشت معلمان بسیار مهم است و طرح رتبه‌بندی معلمان ناظر به تحقق همه این اهداف است و صرفا جنبه معیشتی و مالی ندارد.

طرح رتبه‌بندی معلمان برای نخستین بار پس از تدوین سند تحول بنیادین در سال ۹۰ در این سند مطرح شد.

لوایح این طرح اوایل تابستان سال ۹۲ به مجلس ارائه شد که پس از بررسی به دلیل برخی اشکال‌ها از سوی مجلس به دولت بازگردانده شد و نمایندگان مشخص شدن منابع مالی برای اجرای آن را خواستار شدند.

اما مسوولان آموزش و پرورش اعلام کردند طرح رتبه‌بندی معلمان نیاز به مصوبه مجلس شورای اسلامی ندارد، بنابراین در آخرین جلسه هیات دولت ۲۷ اسفند ماه ۹۳ در قالب قانون مدیریت خدمات کشوری به تصویب رسید.

بر این اساس مرحله اول طرح رتبه‌بندی معلمان در نیمه ابتدایی سال ۹۴ با بار مالی هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اجرا شد، اما به منظور اعتباربخشی بیشتر، قانونی بودن اجرا و تامین اعتبار این طرح در قانون برنامه ششم توسعه (۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰)، دولت مکلف شد طرح رتبه‌بندی را در مرحله نهایی در قالب یک لایحه تهیه و به مجلس ارائه کند.


طرح رتبه‌بندی چه مزایایی برای فرهنگیان دارد؟

طرح رتبه‌بندی معلمان از اقداماتی است که در وهله اول برای ارتقای کیفیت آموزشی و سپس در راستای بهبود وضعیت معیشت معلمان در نظر گرفته شده است. این طرح ویژه معلمان رسمی و پیمانی است. آن دسته از معلمانی که ۳۰ سال سابقه خدمت به بالا تا ۳۵ سال دارند نیز از امتیاز بیشتری نسبت به سایر مشمولان برخوردارند. در مجموع هر معلم رسمی و پیمانی با بیش از ۲ سال سابقه کار می‌تواند از مزایای طرح رتبه‌بندی برخوردار شود.

وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده است که این طرح شامل آموزگاران، دبیران، مربیان تربیتی، هنرآموزان، مربیان ورزش، مربیان پرورشی، مراقبان سلامت، مشاوران، معاونان و مدیران واحد‌های آموزشی است یعنی حدود ۷۲۰ هزار نفر در سراسر کشور از امتیاز این طرح بهره‌مند خواهند شد.

معاون پارلمانی رئیس‌جمهوری نهم آبان ماه امسال با تاکید بر پایبندی دولت به لایحه رتبه‌بندی و ارتقای معیشت معلمان، گفت: دولت به این لایحه پایبند است و رئیس‌جمهوری بر ارتقای سطح معیشت معلمان تاکید دارد.

سید محمد حسینی افزود: رئیس‌جمهوری قائل به اجرای این لایحه است و در این که وضع معیشتی و منزلتی معلمان باید ارتقا پیدا کند، هیچ تردیدی وجود ندارد و همه درباره آن اتفاق نظر دارند. معلمان مطمئن باشند که هم دولت و هم مجلس در کنار آن‌ها هستند و درصدد هستند که شرایط به نفع آن‌ها تغییر کند./ایرنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار