آیا چشم انداز ۲۰۲۳ ترکیه با شکست روبرو شد؟-راهبرد معاصر

آیا چشم انداز ۲۰۲۳ ترکیه با شکست روبرو شد؟

قرار بود در سال ۲۰۲۳میلادی، ترکیه صاحب یکی از ۱۰ اقتصاد بزرگ جهان باشد، اما حالا در لیست بیست اقتصاد نخست جهان نیز جای نگرفته است.
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۰ - ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - 2022 April 25
کد خبر: ۱۳۰۸۵۹

به گزارش راهبرد معاصر، بسیاری از سیاستمداران و اقتصاددانان ترکیه، شکست چشم انداز اقتصادی ۲۰۲۳ را اعلام کرده اند. اما دولت اردوغان هنوز هم مدعیست که مشکلی وجود ندارد و ترکیه با تمام توان و سرعت، در حال تحقق اهداف چشم انداز مزبور است.

قرار بود در سال ۲۰۲۳ میلادی، ترکیه صاحب یکی از ۱۰ اقتصاد بزرگ جهان باشد، اما حالا در لیست ۲۰ اقتصاد نخست جهان نیز جای نگرفته است.



در یک نظرسنجی بی سابقه در ترکیه مشخص شده که از هر ۱۰ شهروند این کشور، ۹ نفر معتقدند که مشکلات اقتصادی، مهم‌ترین معضل است. این در حالی است که تا همین چند سال پیش، معضلاتی همچون حملات تروریستی پ. ک. ک، آسیب‌های دستگاه قضا و بی عدالتی، از معضلات مهمی بود که همواره در نظرسنجی‌ها مورد اشاره شهروندان ترکیه قرار می‌گرفت.

یک اقتصاد بیمار، یک کشور در حال پرواز!

اقتصاد ترکیه بیمار است و شرایط زندگی برای میلیون‌ها خانوار این کشور چنان دشوار شده که در دو دهه اخیر، سابقه نداشته است.

به گفته برخی از اقتصاددانان ترکیه، تورم در این کشور در اغلب موارد، حتی از ۱۰۰ درصد نیز فراتر رفته و تامین غذا، مسکن، پوشاک، هزینه‌های بخش انرژی و بهداشت، ناممکن شده است.

در دو سال اخیر، انشعاب برق ۳ و نیم میلیون خانوار و انشعاب گاز ۱ و نیم میلیون خانوار به خاطر ناتوانی در پرداخت قبض ماهانه قطع شده و این تصویر، گویای بسیاری از مشکلات جدی مردم ترکیه است.

تشکیل صفوف طولانی خرید نان در برابر دکه‌هایی که نان ارزان می‌فروشند، خرید عددی انواع میوه‌ها به جای خرید کیلویی، کاهش شدید سرانه مصرف لبنیات و گوشت، از مهمترین ابعاد و جوانب اثبات کننده گسترش فقر و نداری در ترکیه است. با این حال، از زبان اردوغان و بسیاری از مقامات کابینه او و حزب عدالت و توسعه، همواره این جمله کوتاه شنیده می‌شود: «ترکیه اوچویور». معنای این جمله چنین است: ترکیه، در حال پرواز و اوج گرفتن است!



اردوغان و مقامات کابینه و حزب تحت امر او، مدعی اند که ترکیه تبدیل به یک قدرت مهم منطقه‌ای و بین المللی شده و کسی نمی‌تواند اهمیت این کشور را نادیده بگیرد. در بسیاری از بستر‌های صوت و تصویر فضای مجازی و از جمله یوتیوب، کلیپ‌های کمدی فراوانی منتشر شده که در آنها، سخنان اردوغان و حزب او به چالش کشیده شده است. سخنانی که به عنوان مثال در آن‌ها فردی به تقلید از اردوغان می‌گوید: قبل از این که آکپارتی بر سر قدرت بیاید، اصلاً تلفنی وجود داشت که به پدر و مادرتان زنگ بزنید!

دولتی که خیال می‌فروشد

ابراهیم قهوه چی از تحلیلگران اقتصادی روزنامه قرار، در ستون امروز خود درباره وضعیت اقتصادی ترکیه، مطلبی نوشته و با کنایه، دولت اردوغان را به رویاپرستی و خیال فروشی، متهم کرده است.

ابراهیم قهوه چی درباره میزان موفقیت دولت اردوغان در تحقق اهداف سند چشم انداز ۲۰۲۳ نوشته است: «ما در لیست رتبه بندی بزرگترین اقتصاد‌های جهان، حتی رتبه بیستم را از دست دادیم. اما بر اساس سخنان مقامات کشور، هنوز هم هدف ترکیه، ورود به لیست ۱۰ اقتصاد برتر جهان است. در سال ۲۰۱۵ در رتبه شانزدهم قرار داشتیم و اکنون به رتبه ۲۱ عقب نشینی کرده ایم. این پیش بینی، تقریباً قطعی است که سال آینده به رده بیست و سوم سقوط خواهیم کرد. نکته اصلی این است که حتی کشور‌های کوچکتر یا بسیار کوچکتر از ما به سرعت به ما نزدیک می‌شوند. حتی بسیاری از کشور‌های آفریقایی چندین برابر ما رشد اقتصادی داشتند.»

قهوه چی در ادامه نوشته است: «کشور‌هایی که پشت سر ما هستند یا از کنار ما می‌گذرند یا به سرعت به ما نزدیک می‌شوند. ما از سال ۲۰۱۵ در یک رکود اقتصادی بزرگ بوده ایم. هشدار در مورد افزایش آمار بیکاری از سال ۲۰۱۴ میلادی آغاز شد، سرمایه گذاری‌های خارجی در سال ۲۰۱۵ متوقف شد و رکورد نهایی در سال ۲۰۱۸ اتفاق افتاد. واضح است که یک دلسردی و ناامیدی بزرگ وجود دارد. امروز نسبت به گذشته در وضعیت بسیار بدتری قرار داریم. این وضعیت چه چیزی را به ما نشان می‌دهد؟ از اواسط سال ۲۰۱۸، انتظار بهبود داشته ایم، اما هر روز بدتر از دوره قبل شدیم. اما متاسفانه، دولت هنوز هم نمی‌خواهد حقیقت را ببیند و حقیقت عینی وضعیت اقتصادی کشور را نمی‌پذیرد.»

کاهش آرای آکپارتی در ترکیه

نظرسنجی‌های میدانی حاکی از این است که فقر، تورم و بیکاری، به شکل جدی آرای حزب عدالت و توسعه را پایین آورده است. اما حزب حاکم، این گزاره را هم قبول ندارد. یکی از مقامات این حزب اعلام کرده که بر اساس نظرسنجی‌ها موثق و مورد اعتماد دولت، در حال حاضر، بین ۳۵ تا ۲۶ درصد آرای کشور، در اختیار اردوغان و یاران اوست. اما مخالفین می‌گویند، این‌ها نظرسنجی‌های سفارشی کاخ ریاست جمهوری است و آرای واقعی این حزب، بین ۲۸ تا ۳۰ درصد است.

جدال بر سر میزان واقعی آرای حزب حاکم و آرای مخالفین در حالی است که این روزها، رهبران ۶ حزب مخالف اردوغان، به طور مداوم گرد هم می‌آیند و همنشینی آنها، تمرکز روانی اردوغان – باغچلی و هواداران آن‌ها را تحت تاثیر قرار داده است. در نتیجه رسانه‌های تحت امر رئیس جمهور و شریک او دولت باغچلی، به طور مرتب، ۶ رهبر مزبور را به عنوان خائن، دشمن و همدست تروریست‌ها معرفی می‌کنند.


ناکارآمدی تیم اقتصادی دولت اردوغان و نمایان شدن بحران‌های بزرگی همچون فقر، تورم، بیکاری و بی عدالتی، شرایط را برای فعالیت مخالفین دولت، آسان‌تر کرده است.

دیروز یک بار دیگر، رهبران ۶ حزب مخالف اردوغان گرد هم آمدند. کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق، مرال آکشنر رهبر حزب خوب، احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده، تمل کارا ملا اوغلو رهبر حزب سعادت، علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی و گلتکین اویسال رهبر حزب دموکرات، در نشست ضیافت افطار، بر این تاکید کردند که بدون شک برای انتخابات ۲۰۲۳ میلادی، یک نامزد مشترک به میدان می‌آورند و این نامزد، تجلی اراده همه احزاب مخالف برای کنار زدن اردوغان از صحنه قدرت خواهد بود./تسنیم

ارسال نظر