به گزارش راهبرد معاصر؛ وضعیت آلمان روز به روز بدتر می شود. اولاف شولز، صدراعظم آلمان، اکنون تصمیم به بازنگری قانون امنیت انرژی آلمان در سال ۱۹۷۵ گرفته است. با این کار، اگر کمبود سوخت در منطقه تنش ایجاد کند، دولت آلمان می تواند مخازن و جایگاه های سوخت را از شرکت ها در اختیار بگیرد.
به نظر میرسد آلمان تقریباً از آینده خود نگران است چون مخازن سوخت به پایینترین حد خود رسیده است. اولاف شولتز اکنون هر ترفندی را برای خنثی کردن ویرانی ایجاد شده توسط اقدامات اخیر خود پس از درگیری روسیه و اوکراین انجام میدهد.
قبل از جنگ، روسیه ۵۵ درصد از گاز مورد نیاز آلمان را تامین میکرد. نزدیک به ۱.۳ آن برای مصارف صنعتی مانند تولید فولاد و مواد شیمیایی مورد استفاده قرار گرفت. صدراعظم آلمان توسط اتحادیه اروپا و آمریکا تحت فشار قرار گرفته و به باور کارشناسان جو بایدن عمدا آلمان را به عنوان مهره برای خودکشی انتخاب کرد.
نرخ تورم در آلمان به ۷.۳ درصد رسیده است که بالاترین سطح در چهل سال گذشته است. این رقم باعث تعجب بیشتر اقتصاددانان شده است. جنگ روسیه و اوکراین قیمت انرژی را افزایش داده و تورم را تشدید کرده است. در حالی که نرخ تورم در ژانویه ۴.۹ درصد و در فوریه سال جاری ۵.۱ درصد بود، نرخ تورم فعلی ۷.۳ درصد افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.
شورای کارشناسان اقتصادی آلمان انتظار دارد که تورم در سال ۲۰۲۲، ۶.۱ درصد باشد که بالاترین نرخ از زمان اتحاد مجدد دو آلمان خواهد بود. باید توجه داشت که، تورم سال گذشته ۳.۱ درصد بود.
اکنون دولت ائتلافی در آلمان در حال بحث در مورد چگونگی دنبال کردن سیاست روسیه است که تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد، به ویژه در بخش انرژی دارد.
نه تنها آلمان با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکند، بلکه کل منطقه یورو نیز تحت تأثیر جنگ روسیه و اوکراین است. بانک مرکزی اروپا ممکن است نرخ بهره را افزایش دهد، اما میخواهد بر سیاست پولی ملایم خود پافشاری کند. مایکل هایز، اقتصاددان ارشد HQ Trust، وضعیت را اینگونه توصیف میکند: «برای سیاستهای پولی اروپا، وضعیت هفته به هفته سختتر میشود. تورم بالا و اختلالات بیشتر در فرآیندهای تولید، رشد اقتصادی را به صفر میرساند».
همچنین شورای کارشناسان اقتصادی که به دولت آلمان در مورد مسائل اقتصادی مشاوره میدهند، پیشبینی خود از رشد اقتصادی آلمان را ۱.۸ درصد برای سال ۲۰۲۲ تعیین کردهاند که به طور قابل توجهی از سطح انتظارات پایینتر است.
سایر اقتصاددانان نسبت به توقف کامل واردات انرژی روسیه هشدار میدهند، زیرا در غیر این صورت تورم ممکن است تا ۱۰ درصد افزایش یابد.همچنین آنها ادعا میکنند که توقف واردات از روسیه یک احتمال مشخص است که برای اقتصاد آلمان، بعنوان یک چالش بزرگ خواهد بود.
ورونیکا گریم، اقتصاددان، خاطرنشان کرده است که دولت آلمان نه تنها باید به تحولات اقتصادی توجه کند، بلکه باید از ارزشهای اخلاقی نیز استفاده کند. گریم از صدراعظم اولاف شولز انتقاد کرد که پیشنهاد اقتصاددان برای توقف واردات از روسیه را رد کرد. شولتز با این استدلال که تنها مقدار محدودی گاز در بازار جهانی وجود دارد و توقف واردات گاز از روسیه غیرمسئولانه است، از این پیشنهاد انتقاد کرد.
در واقع این خطر وجود دارد که سایر کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه تحت تاثیر توقف واردات گاز قرار گیرند. در واقع، واردات گاز با عملکرد زنجیره تامین، لجستیک و حمل و نقل نیز مرتبط است. باید توجه داشت که در صورت توقف واردات، کشورهایی که از آلمان کالا وارد میکنند و به آن وابسته هستند، به شدت تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
از زمان شیوع کرونا، اقتصاد آلمان، تقریباً مانند هر کشور دیگری، دچار آسیب شدیدی شده، اما جنگ روسیه و اوکراین ضربه سختتری به اقتصاد آلمان وارد کرده است. قیمت انرژی و افزایش قیمت مرتبط با آن در سایر زمینههای اقتصادی، جمعیت آلمان را در شرایط دشواری قرار داده است.
بر اساس نظرسنجی YouGov که در ماه مارس انجام شد، ۱۵.۲ درصد از جمعیت آلمان دیگر نمیتوانند هزینههای زندگی خود را پرداخت کنند. پاسخ دهندگان همچنین اعلام کردند که وضعیت موجود آنها در حال حاضر موجودیت آنها را تهدید میکند. در ژانویه این نرخ ۱۱ درصد بود.
۲۳.۶ درصد از افراد با درآمد خالص حداقل ۲۵۰۰ یورو نیز گفتند که دیگر قادر به پرداخت هزینههای عادی نیستند زیرا قیمت ها به طور نامتناسبی با دستمزدها افزایش می یابد. این رقم در ژانویه تنها ۱۷ درصد بود.
در همین راستا، دولت ائتلافی آلمان بسته کمکی را برای جبران افزایش قیمتها اعلام کرده بود؛ از جمله اینکه مالیات انرژی را به مدت سه ماه کاهش دهد تا بنزین و گازوئیل ارزان شود. علاوه بر این، کارمندان یک بار کمک هزینه انرژی معادل ۳۰۰ یورو از حقوق ناخالص خود و خانوادهها ۱۰۰ یورو پاداش به ازای هر فرزند دریافت خواهند کرد. بسته کمکی تصویب شده برای ماه فوریه ۱۶ میلیارد یورو برای دولت آلمان هزینه داشته است.
بر اساس نظرسنجی دیگر ۵۳.۴ درصد از پاسخ دهندگان گفتند که در مورد افزایش قیمت کالاها و خدمات بسیار نگران هستند. سه ماه پیش این رقم ۴۴ درصد بود. بنابراین، ۶۱.۳ درصد مایل به دریافت حمایت بیشتر از سوی دولت هستند. به نظر آنها، بسته کمکی دولت برای کاهش اثرات تورم کافی نبود.
جنگ روسیه و اوکراین برای اقتصاد آلمان بسیار مضر بوده است. با این حال، کریستین لیندنر، وزیر دارایی فدرال، قبلاً هشدار داده بود که آلمان با روزهای سختی روبرو است. وی گفته بود که«جنگ اوکراین همه ما را فقیرتر میکند. من نگرانی جدی در مورد توسعه اقتصادی دارم. رشد در حال کاهش و قیمتها در حال افزایش است. در درازمدت، ما باید پایههای جدیدی را برای رفاه ایجاد کنیم. آلمان باید مدل رشد اقتصاد بازار اجتماعی و زیست محیطی خود را تجدید کند».
اظهارات لیندنر و نظرسنجی YouGov نشان می دهد که آلمان به سمت آیندهای ناپایدار و نامطمئن اقتصادی حرکت میکند. در حالی که آلمان میتوانست همهگیری را با اطمینان مدیریت کند، جنگ روسیه و اوکراین محدودیتهای اقتصاد آلمان را آشکار کرده است. تنها آینده میتواند بگوید که نوسانات در اقتصاد آلمان تا چه اندازه بر سیاستهای داخلی آلمان و سیاست خارجی تأثیر میگذارد.
این کشور در میان جنگ اوکراین به کانون تمرینات نظامی و گفتگوها تبدیل شد و به تمام درخواست های ایالات متحده عمل کرد. آلمان یکی از قدرتمندترین اقتصادهای اروپا بود. اما، اکنون ورق برگشته و در آستانه رکود اقتصادی است. تنها دلیلش این است که تصمیم گرفته است نفت و سوخت روسیه را تحریم کند. علاوه بر این، آلمان تصمیم گرفت خط لوله سودآور Nord-Stream 2 خود را کنار بگذارد. اینها برخی از تصمیمات اشتباهی است که آلمان را متضرر کرده است.
آلمان همچنین با این تهدید مواجه است که در صورت تشدید فشار اتحادیه اروپا، روسیه در واکنش به تحریمهای غرب که منجر به فلج شدن کامل اقتصاد آلمان میشود، عرضه گاز به اروپا را به طور یکجانبه قطع کند.
روسیه و اوکراین درگیری نظامی مستقیم دارند اما به باور کارشناسان درگیری واقعی بین ایالات متحده و روسیه است. از همان ابتدا، ایالات متحده از جهان خواسته بود تا به اوکراین کمک کند و روسیه را به حاشیه برانند. آلمان، مانند متحدان اروپایی خود، در دام جو بایدن افتاد و بدون در نظر گرفتن عواقب آن، علیه روسیه اقدام کرد.
آلمان فقط با خطر رکود اقتصادی یا کمبود سوخت مواجه نیست. چون یکی دیگر از موارد نگران کننده آلمان این است که در نتیجه انحطاط این کشور در اروپا، قدرت جدیدی ظهور کند و فرانسه جای آن را بگیرد. از زمان انتخاب مجدد امانوئل ماکرون، موقعیت فرانسه تقویت شده است و ارتش فرانسه قدرتمندترین ارتش در این اتحادیه است.
در مجموع؛ اولاف شولتز در راه تبدیل شدن به ضعیفترین صدراعظم آلمان است. به طور جدی، در دوران او، ظرفیتها و نقاط قوت آلمان در حال نابودی است. و در این میان جنگ اوکراین، همه نقاط قوتی که سالها داشته را از دست میدهد.