اقدام بی‌منطق غرب برای تعیین سقف قیمت نفت روسیه-راهبرد معاصر
محمدعلی خطیبی، نماینده اسبق ایران در اوپک در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

اقدام بی‌منطق غرب برای تعیین سقف قیمت نفت روسیه

محمدعلی خطیبی، نماینده اسبق ایران در اوپک با بیان اینکه هیچ کشور یا اتحادیه منطقه‌ای از این حق و قدرت برخوردار نیست نفت کشور دیگری را به خواست خود قیمت‌گذاری کند، گفت: ملاک، قیمت بازار است و مدل قیمت‌گذاری برای نفت روسیه از سوی اتحادیه اروپایی که طرفدار اقتصاد آزاد است، بسیار عجیب به نظر می‌آید.
محمدعلی خطیبی؛ نماینده اسبق ایران در اوپک
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۳ - ۱۴ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 05
کد خبر: ۱۶۲۰۱۷

اقدام بی‌منطق غرب برای تعیین سقف قیمت نفت روسیه

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ چندین رسانه به نقل از منابع آگاه اعلام کردند کشورهای عضو اتحادیه اروپا سقف قیمت نفت روسیه را 60 دلار در هر بشکه تعیین کرده و در این زمینه به توافق رسیده‌اند. البته لهستان و کشورهای حوزه بالتیک خواستار نفت با قیمت کمتری بودند، اما عقب نشینی آنها در این زمینه باعث توافق روی قیمت 60 دلار شد.

 
آندره‌زج سادوس، سفیر لهستان در اتحادیه اروپا نیز این موضوع را تأیید کرد و انتظار می‌رود اتحادیه اروپا تصمیم رسمی خود را روز یکشنبه اعلام کند. برای کشتی‌هایی که نفت روسیه را بارگیری کرده‌اند، مهلت 45 روزه در نظر گرفته شده است و این کشورها باید حداکثر تا روز 19 ژانویه سال آینده محموله‌های خود را تخلیه کنند.

 

موضوع تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه نخستین بار از سوی آمریکا و کشورهای عضو «گروه 7» عنوان شد تا بتوانند حلقه تحریم‌ علیه روسیه تنگ‌تر کنند. طبق توافق انجام‌شده ارائه خدمات کشتیرانی،‌ کارگزاری، بیمه و تأمین مالی به شرکت‌هایی که بخواهند نفت روسیه را خریداری کنند، از پنجم دسامبر ممنوع خواهد بود، مگر آنکه آنها نفت روسیه را با قیمت کمتر از سقف 60 دلار در هر بشکه خریداری کنند.

 
روسیه بارها هشدار داده به کشورهایی که بخواهند این سقف را اعمال کنند، نفت نخواهد فروخت.

تعیین قیمت نفت طبق عرف بین المللی و جهانی در بازار نفت انجام می شود و ملاک های خاص خود را دارد


محمدعلی خطیبی، نماینده اسبق ایران در اوپک در گفت و گو با «راهبرد معاصر» درباره قیمت گذاری روی نفت روسیه به وسیله اتحادیه اروپا گفت: هرچند اتحادیه اروپا شامگاه جمعه با اقدام لهستان برای قیمت گذاری سقف 60 دلاری برای نفت خام روسیه توافق کرد، اما بلافاصله شاهد موضع گیری روسیه در برابر موضع خودسرانه اروپا بودیم و به  صراحت اعلام کردند نفت خود را به این قیمت به هیچ کشوری ازجمله کشورهای اروپایی نمی فروشد.


وی افزود: با توجه به این موضوع هر کشوری بخواهد با قیمت اتحادیه اروپا نفت روسیه را بخرد، باید موافقت مسکو را جلب کند و تاکنون روس ها پاسخ روشنی به آنچه در اتحادیه اروپا بر سر تعیین قیمت روسیه اعلام شد، نداده اند.


نماینده اسبق ایران در اوپک تصریح کرد: بی شک هیچ کشور یا اتحادیه منطقه ای از این حق و قدرت برخوردار نیست نفت کشور دیگری را به خواست خود قیمت گذاری کند. تعیین قیمت نفت طبق عرف بین المللی و جهانی در بازار نفت انجام می شود و ملاک های خاص خود را دارد؛ به گونه ای که ممکن است قیمت هر بشکه نفت روزی بالای 60 دلار باشد و روز دیگر حتی به زیر 60 دلار برسد.


معاون اسبق شرکت ملی نفت ایران گفت: ملاک قیمت بازار است و این مدل قیمت گذاری برای نفت روسیه از سوی اتحادیه اروپایی که طرفدار اقتصاد آزاد است، بسیار عجیب به نظر می آید. جالب اینکه اتحادیه اروپا طبق چه فرمولی به خود اجازه داده است موضوعاتی را درباره قیمت نفت روسیه دیکته کند که برخلاف اصول اقتصاد آزاد به شمار می رود؟ به همین دلیل بعید به نظر می آید تلاش اتحادیه اروپا برای کاهش دادن و ارزان خریدن نفت روسیه موفق شود، زیرا چنین سیاستی از زمانی که بیان شد، محکوم به شکست است.


خطیبی توضیح داد: موضوع حائز اهمیت اینکه تعیین قیمت نفت روسیه از سوی اتحادیه اروپا از هیچ استاندارد خاصی تبعیت نمی کند، ضمن اینکه این سوال مطرح می شود چرا قیمت هر بشکه نفت روسیه را به صورت دلخواه 60 دلار تعیین کرده اند؟ چه پارامتری برای تعیین این رقم در نظر گرفته شده است و بر مبنای چه منطقی به این قیمت رسیده و آن را بخشنامه کرده اند؟ اتحادیه اروپا بر چه اساسی برای انرژی صادراتی کشور دیگری تعیین تکلیف می کند؟


وی توضیح داد: هر کشوری بر مبنای مصالح و شرایط خود کار اقتصادی انجام می دهد و اگر منافعی نداشته باشد، کار اقتصادی انجام نمی دهد؛ بنابراین هیچ کشوری نمی تواند برای کشور دیگر قیمت گذاری دیکته ای و دستوری اعمال کند. روسیه اعلام کرده است اروپا اگر نفت دارد به درخواست کنندگان نفت 60 دلاری بفروشد.


این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: موضوع این است نمی توان چیزی را برخلاف روند بازار به کشوری دیکته کرد، وضع به گونه ای است که حتی شنیدن چنین سخنانی و دیدن چنین موضع گیری ها و اتخاذ چنین سیاست هایی از سوی اروپا بعید به نظر می آید؛ کشورهایی که داعیه دار اقتصاد باز هستند با چنین مواردی نشان می دهند عملاً برخلاف سیاست ها، مشی و رویه اقتصاد بازار عمل می کنند.

روسیه اعلام کرده است اروپا اگر نفت دارد به درخواست کنندگان نفت 60 دلاری بفروشد


محمدعلی خطیبی درباره رویکرد تازه روسیه برای فروش نفت گفت: روسیه مدتی است بازارهای خود را تغییر داده، یعنی نفت و گاز خود را به کشورهای دیگری می فروشد. با توجه به تحریم های اعمال شده به وسیله اتحادیه اروپا، روسیه نفت خود را در بازارهای دیگری عرضه می کند، بازارها جا به جا شده اند و روسیه مشکلی در فروش نفت و کاهش مشتری نخواهد داشت.


نماینده اسبق ایران در اوپک درباره بازاریابی برای فروش گاز روسیه نیز گفت: مسکو درباره گاز در حال بازاریابی است که سوخت خود را به جای اروپا به سایر کشورهای متقاضی گاز خود بفروشد، بنابراین فشاری که امروز اروپا در دسترسی نداشتن به منابع انرژی مورد نیاز و افزایش قیمت می کشد، ناشی از سیاست هایی است که خود اعمال کرده اند؛ درحالی که روسیه در حال عوض کردن بازارهای خود است و به بازارهای دیگری برای فروش نفت وگاز رو آورده است.


کارشناس بازار نفت و انرژی معتقد است: شرایط زمستان اروپا به مراتب سخت تر از زمستان روس هاست؛ به گونه ای که خبرها از تحمل فشار زیادی به وسیله مردم اروپا حکایت دارد؛ در عین اینکه انرژی کمتری دریافت می کنند، قیمت بیشتری می پردازند و  محدودیت های شدید اعمال شده زمینه نارضایتی مردم اروپا را فراهم کرده که به تظاهرات انجامیده است.


وی افزود: سیاست های اتخاذ شده به وسیله سران اروپایی در راستای منافع مردم اروپا نیست، لذا به نظر می آید اروپا باید به منافع مردم خود بیشتر بیندیشد تا همراهی با آمریکا.

ارسال نظر
آخرین اخبار