به گزارش راهبردمعاصر، گزارشهای مطبوعاتی غربی به نقل از منابع متعدد حاکی از احتمال دیدار احتمالی «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در جریان سفرش به خاورمیانه با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی است که ممکن است ماه آینده صورت گیرد.
بر اساس گزارش رای الیوم، این دیدار پس از وخامت روابط عربستان و آمریکا در پی پروندههای متعددی رخ میدهد که مهمترین آنها قتل «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد سعودی و تولید نفت عربستان است.
سفر شاهزاده «خالد بن سلمان» معاون وزیر دفاع عربستان سعودی به واشنگتن در روز چهارشنبه، ممکن است راه را برای دیدار بین جوبایدن و ولیعهد سعودی هموار کرده باشد. خالد بن سلمان با «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا و «جک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا در کاخ سفید دیدار کرد.
قابل توجه است که شاهزاده خالد در صفحه توئیتر خود نوشت که این دیدارها با هماهنگی شاهزاده محمد بن سلمان انجام شده است و مشاور امنیت ملی آمریکا نیز تاکید کرد که جو بایدن متعهد به کمک به عربستان برای دفاع از خاک خود است.
به نوبه خود، کاخ سفید گزارشهای مربوط به دیدار آتی جو بایدن با شاهزاده بن سلمان را تایید یا تکذیب نکرد، حتی خود عربستان سعودی نیز تاکنون در این مورد صحبتی نکرده است و این در حالی است که سوالاتی در خصوص چگونگی این دیدار مطرح میشود.
از آنجایی که براساس گزارشها، بایدن ممکن است در ماه آینده به دیدار محمد بن سلمان در ریاض برود، در اینجا سؤالاتی مطرح میشود که آیا رئیس جمهور دموکرات وعدههای خود را در خصوص رسیدگی به پرونده حقوق بشری عربستان رها کرده و با نادیده گرفتن مشارکت مستقیم محمد بن سلمان در قتل جمال خاشقجی عازم ریاض میشود؟ و اینکه چگونه مقامات سعودی از جو بایدن استقبال خواهند کرد و آیا از او به شیوه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در ریاض استقبال میشود و وی مورد استقبال «ملک سلمان» پادشاه عربستان و ولیعهدش قرار میگیرد (بایدن تاکنون فقط با پادشاه عربستان ارتباط برقرار کرده است).
سؤالات دیگری در قالب این دیدار و در مورد محتوای آن مطرح شده است. شاهزاده بن سلمان چه چیزی به بازدیدکننده آمریکایی خود خواهد داد و آیا جو بایدن به مهمترین خواستههای خود در خصوص افزایش تولید نفت و مهار قیمت سوخت در آمریکا خواهد رسید.
سوال بسیار مهم دیگر این است که آیا محمد بن سلمان از دیدار با بایدن در عربستان راضی خواهد بود، کسی که به محض رسیدن به ریاست جمهوری وی را در انزوا قرار داد و از هرگونه ملاقات با وی خودداری کرد. آیا ولیعهد عربستان سعودی به تهدید به فروش تولید نفت خود را به یوان چین و تعهد خود مبنی بر عدم افزایش تولید نفت ادامه میدهد؟
به هر حال افزایش تولید نفت به نفع شهروندان سعودی نخواهد بود. کاهش قیمت نفت قبل از بحران اوکراین، دولت عربستان را وادار کرد تا مالیات وضع کند، قیمت بنزین را افزایش و کمک هزینه سالانه را کاهش دهد و همچنین به برنامههایی برای تنوع بخشیدن به منابع درآمد غیرنفتی در چارچوب برنامه یا چشمانداز اقتصادی ۲۰۳۰ فکر کند.
شاید بایدن علاقهمند باشد که اگر با شاهزاده محمد بن سلمان در عربستان ملاقات کند، از شاهزاده جوان قولهایی در مورد آزادی تعداد بیشتری از زندانیان عقیدتی و لغو ممنوعیت سفر برای برخی فعالان سعودی از جمله «لجین الهذلول»، «رائف بدوی» بگیرد. در این صورت شاید بتواند تا حدودی انتقادات رسانههای بینالمللی را کاهش دهد.
از سوی دیگر، محمد بن سلمان ممکن است علاقهمند باشد که ایالات متحده سیستمهای دفاع موشکی پاتریوت خود را که با تعهد شخصی بایدن از قلمرو عربستان خارج کرد، دوباره فعال کند.
قیمت بنزین در پمپ بنزینهای ایالات متحده در حال حاضر برای اولین بار در تمام ایالتها از ۴ دلار در هر گالن فراتر رفت. این هفته «جی پی مورگان چیس» شرکت عظیم خدمات مالی و بانکداری آمریکا پیش بینی کرد که قیمت بنزین در ایالات متحده تا ماه اوت به ۶.۲۰ دلار در هر گالن افزایش یابد و این موضوع باعث افزایش فشار بر بایدن میشود و شاید این امر دلیلی برای رفتن بایدن به عربستان سعودی باشد.
با تمام این اوصاف، ناظران و کارشناسان به اظهارات «عبدالعزیز بن سلمان» وزیر انرژی عربستان سعودی که دو روز قبل از انتشار خبر دیدار آتی و احتمالی بن سلمان و بایدن منتشر شد، توجه میکنند. وی اعلام کرد که عربستان سعودی در مسیر افزایش تولید بیش از یک میلیون بشکه در روز برای رسیدن به ظرفیت تولید نفت بالاتر از ۱۳ میلیون بشکه در روز تا پایان سال ۲۰۲۶ یا آغاز سال ۲۰۲۷ است.
وزیر انرژی عربستان با اشاره به اینکه در صورت نیاز بازار میتوان تولید را پس از رسیدن به آن سطح حفظ کرد، گفت: «تمام سرمایهگذاریهای بالادستی برای دستیابی به این هدف در داخل عربستان متمرکز خواهد شد و ما منابع مالی خود را در جای دیگری هدر نمیدهیم.» او تاکید کرد که ظرفیت تولید ممکن است به ۱۳.۲ تا ۱۳.۴ میلیون بشکه در روز برسد./تسنیم