به گزارش راهبرد معاصر، طرح حفاظت از تالابهای ایران از سال ۲۰۰۵ با حمایت برنامه عمران ملل متحد، تسهیلات محیط زیست جهانی و سازمان حفاظت محیط زیست آغاز شده است و نمونهای از تلاشهای صورت گرفته در راستای ارتقای مدیریت تالابها در کشور ایران به شمار میرود. این طرح بر استقرار مدیریت زیست بومی در سطوح ملی و محلی و ایجاد فضای مناسب برای مشارکت ذینفعان و تدوین و اجرای برنامههای مدیریت جامع برای تالابهای مهم کشور متمرکز شده است.
این برنامههای مدیریت در قالب یک فرآیند مشارکتی و با هدف هم افزایی بین پروژههای توسعهای و اقدامات حفاظتی در سطح حوضه آبریز تالابها تدوین میشوند و وظایف هر یک از نهادهای دولتی و غیردولتی را برای حفاظت از تالاب در سطح حوضه مشخص مینمایند. در این بین علاوه بر پرداختن به موضوع حفاظت از تنوع زیستی، موضوعات دیگری نظیر معیشت پایدار جوامع محلی، اطلاع رسانی و آگاه سازی عمومی و مدیریت منابع آب و خاک با هدف تأمین حقآبه تالابها مورد توجه ویژه قرار دارد و در همین راستا موضوع الگوسازی مشارکت مردم در احیا تالابها در دستور کار طرح قرار گرفته است.
بر این اساس، طرح حفاظت از تالابهای ایران قصد دارد در راستای جلب مشارکت مؤثرتر مردم برای حفاظت، احیا و بهرهبرداری پایدار از تالابهای کشور، بستر مناسبی برای شناسایی و به کارگیری روشهای نوین و خلاقانه ایجاد نماید که در این فرآیند، برگزاری جشنواره ایدهها و محصولات نوآورانه، فرصتی است که ایدههای نوآورانه مستقل و استارتاپی فرهیختگان و پژوهشگران، شناسایی، تقویت و در صورت امکان اجرایی شود.
جشنواره ایدهها و محصولات نوآورانه از سال ۱۳۹۸ تا کنون در سطح ملی با اهداف مختلفی از قبیل شناسایی نوآوران و مخترعان و حمایت، هدایت و توانمندسازی آنان، شناسایی ایدههای نوآورانه در زمینههای عملی، اجتماعی، اقتصادی و فنی، شناسایی محصولات برتر ایرانی و ایجاد جایگاه ویژه برای محصولات منتخب، شناسایی و ترویج روشهای مختلف جلب مشارکت مردم برای احیای تالابها و دریاچهها، تعامل بیشتر با فرهیختگان و پژوهشگران حوزه منابع آب و کشاورزی و … برگزار میشود. تاکنون ۳ دوره از این جشنواره به ترتیب در استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و تهران و از سال سوم به صورت تخصصی برگزار شده است.
در همین راستا و با توجه به اهمیت توسعه گردشگری پایدار، چهارمین دوره جشنواره ایدهها و محصولات نوآورانه با موضوع گردشگری تالابها توسط طرح حفاظت از تالابهای ایران و تشکل جمعیت حامیان زمین با محورهای تخصصی کسب و کارهای گردشگری حاشیه تالابها، غذاهای بومی و محلی و صنایع دستی حاشیه تالابها با هدف جذب گردشگر، توسعه گردشگری در حوزه تالاب نگری و پرنده نگری، حمایت از توسعه گردشگری در حوزه بلاکچین، توسعه گردشگری آموزشی، گردشگری با توجه به پتانسیلهای روستاهای تالابی، گردشگری کشاورزی در روستاهای تالابی برگزار میشود./ مهر