به گزارش راهبرد معاصر همزمان با شروع دور جدیدی از درگیریها بین رژیم صهیونیستی و نیروهای مقاومت در نوار غزه، مجددا شاهد شکست و ناکارآمدی گنبد آهنین چند صد میلیون دلاری صهیونیستها در برابر موشکهای چند صد دلاری مقاومت هستیم. این سامانه گنبد آهنین که رژیم صهیونیستی به آن افتخار میکند و تکیه گاه آن در هر نبردی است، نتوانست سیل موشکهای مقاومت فلسطین را در نبرد شمشیر قدس که امنیت صهیونیستها را به خطر انداخت، متوقف کند و از کار بیاندازد.
سایت اقتصادی گلوبز متعلق به رژیم صهیونیستی قیمت رهگیری هر موشک نیروهای مقاومت فلسطین با موشک گنبد آهنین ۱۰۰ هزار دلار آمریکا اعلام کرد و اشاره کرد که برآوردهای قبلی ارتش رژیم صهیونیستی از هزینه آن که ۵۰ هزار دلار تخمین زده بود، نادرست است.
آنچه در واقع در جریان است، مبارزه بین نیروهای بسیار پیشرفته در برابر نیروهایی با تجهیزات نه چندان مدرن است که سیستمهای پیشرفته صهیونیستها را در برابر موشکهای ساده ساخت داخل نیروهای مقاومت را دچار چالش میکند. اما فناوری پیشرفته رژیم صهیونیستی که هزینههای بسیاری برای پیشرفت آن پرداخت کرده در برابر این موشکها بازدارندگی کافی ندارد.
موضوع کارآمد بودن گنبد آهنین حتی در داخل رژیم صهیونیستی نیز محل مناقشه است، در حالی که رژیم صهیونیستی مدام تبلیغ میکند که گنبد آهنین ۹۰ درصد موشکها را رهگیری میکند و ارزش هزینه بالای آن را دارد، مقامات صهیونیست دیگری هستند که به طور خاص از این موضوع انتقاد میکنند و میگویند هزینه آن در مقایسه با اثر بخشی آن بسیار بالاست.
ژنرال یوسی لانگوتسکی، یکی از فرماندههای ارتش رژیم صهیونیستی و از منتقدان گنبد آهنین معتقد است که گنبد آهنین توانایی لازم برای متوقف کردن موشکهای مقاومت فلسطین را ندارد و سامانه گنبد آهنین در رهگیری موشکهای بالستیک میان برد و دوربرد دارای محدودیتهای زیادی است و قادر به مقابله با موشکهای با برد بالا و موشکهای نقطه زن نیست.
کارشناسانی که برای شرکت آمریکایی «ریتیان» یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات نظامی آمریکا و شرکت رافائل (تولیدکننده گنبد آهنین) کار میکنند نیز به دلیل کارایی کم این سامانه دفاعی مورد انتقاد قرار گرفتهاند. پس از مشاهده نوارهای ویدئویی از رهگیری راکتهای مقاومت فلسطین و راکتهای گنبد آهنین، آنها به این نتیجه رسیدند که درصد واقعی رهگیری موفق این سامانه تنها ۵ درصد است نه ۹۰ درصد که صهیونیستها مدام به صورت دروغین تبلیغ میکنند.
به گفته کارشناسان نظامی، یک رهگیری موفق موشکی باید دو انفجار را نشان دهد، یکی انفجار موشک تامیر (گنبد آهنین) و دیگری موشک یا گلوله رهگیری شده، اما این فیلمها اغلب فقط انفجار موشک تامیر را نشان میدهند.
یکی دیگر از اشکالات «گنبد آهنین» این است که کارایی آن با پرتاب موشک کاهش مییابد. یعنی گنبد آهنین با تعداد مشخصی موشک که در یک زمان واحد به آن برخورد میکنند میتواند مقابله کند، و اگر از این تعداد مشخص بیشتر شود، گنبد آهنن کارایی خود را از دست داده و باعث میشود که موشکهای مازاد عبور کنند و به اراضی اشغالی برخورد کنند. نیرو های مقاومت فلسطین نیز متوجه این نقطه ضعف سامانه گنبد آهنین شده و به همین دلیل در نزدیکی مرزها و با تعداد زیادی موشک حمله میکنند تا بتوانند سد گنبد آهنین را بشکنند.
اما این اشتباهات گاها فراتر از اینها رفته و حتی پهپادهای خودی را با پهپادهای دشمن اشتباه میگیرد. برای مثال چندی پیش رسانههای رژیم صهیونیستی از شلیک اشتباه سامانه گنبد آهنین به پهپادهای ارتش این رژیم خبر دادند. در ابتدا ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شده بود این پهپادها متعلق به حزبالله است و کمی بعد، ارتش رژیم صهیونیستی با فعال کردن گنبد آهنین، پهپادها را هدف قرار داد. در حالی که رسانههای رژیم اشغالگر ابتدا به نقل از ارتش از فعال شدن گنبد آهنین و رهگیری و سرنگونی یک پهپاد متعلق به حزبالله بر فراز فلسطین اشغالی خبر داده بودند، این رژیم بعدا اعلام کرد نتوانسته است آن را سرنگون کند و پهپادی که از آسمان لبنان وارد شده بود، به حریم هوایی لبنان بازگشته است. ارتش رژیم صهیونیستی، سپس در سومین روایت خود اعلام کرد هیچ پهپادی در کار نبوده و سامانه گنبد آهنین به علت اشتباه در شناسایی فعال شده است.
۲۰ سال پیش نیروهای مقاومت فلسطین از جمله گردانهای عزالدین قسام توانستند اولین موشک خود به نام «قسام ۱» را که برد آن به حدود یک کیلومتر میرسید به سمت اراضی اشغالی و شهرک سدیروت شلیک کنند که خسارتی در بر نداشت. در طول این ۲۰ سال نیروهای مقاومت به پیشرفت نیروهای موشکی خود پرداختند و توانستند برد موشکهای خود را ده ها کیلومتر افزایش دهند.
از پیشرفتهترین موشکهای مقاومت فلسطین که سال گذشته و در جریان نبرد ۱۲ روزه شمشیر قدس رونمایی شد میتوان از رونمایی از موشک قاسم نیز یکی دیگر از غافلگیریهای گروههای مقاومت علیه رژیم صهیونیستی نام برد. «ابو حمزه» سخنگوی «سرایا القدس» شاخه نظامی جنبش «جهاد اسلامی» فلسطین از رونمایی از یک موشک جدید به نام «قاسم» که به یاد شهید سردار سلیمانی نامگذاری شده است، خبر داد.
این در حالی است که منابع صهیونیستی اعلام آمادگی کرده اند که با هدف ایجاد سیستم دفاعی منطقهای و به اصطلاح یارگیری در برابر ایران، به امارات و بحرین، دو کشور حاشیه خلیج فارس که روابط خود را در سال ۲۰۲۰ با رژیم صهیونیستی عادی سازی کرد، سلاح و تجهیزات نظامی بفروشند. این تسلیحات شامل سامانه دفاعی گنبد آهنین که ناکارامدی خود را دربرابر موشکهای مقاومت ثابت کرده است میباشد.
اما از طرفی دیگر «الکسی رزنیکوف» وزیر دفاع اوکراین، پیشتر از دریافت سامانه گنبد آهنین خودداری کرده و از عجز تجهیزات رژیم صهیونیستی برای مقابله با موشکهای روسیه خبر داد.
این مقام اوکراینی در مصاحبه با نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال گفت: «ما میدانیم که اسرائیل محافظت خوبی از آسمان دارد و همه ما نام گنبد آهنین را میدانیم، اما این را هم میدانیم که این تجهیزات هم نمیتواند در مقابل موشکهای روسیه ایستادگی کند. در واقع من به اسرائیل رفتم و با سازندگان چنین تجهیزاتی دیدار داشتم، گنبد آهنین برای مقابله با موشکهای آهسته، کم ارتفاع و کم برد استفاده میشود، چنین تجهیزاتی برای دفاع در برابر موشکهای کروز و بالستیک ناتوانند.»
یورام یووال، رئیس مؤسسه تحقیقات دانشگاه حیفا رژیم صهیونیستی، در مقالهای در «یدیعوت آحارونوت» درباره خطر توهم امنیت مطلق که توسط گنبدهای آهنین شکل گرفته نوشت و درآن با طرح سوالی میپرسد که آیا گنبد آهنین و دفاعهای تکنولوژیک میتوانند از جامعه اسرائیل محافظت کنند. باید پذیرفت که هیچ سیستم دفاعی با فناوری پیشرفته نمیتواند امنیت مطلق را تامین کند، حتی اگر سیاستمداران صهیونیستی بار دیگر سعی کنند که خلاف این را به مردم اسرائیل ثابت کنند، اما بی فایده و خطرناک خواهد بود./باشگاه خبرنگاران