هشدار آمریکا به لبنان درباره دریافت کمک سوختی از ایران-راهبرد معاصر
یمن: ناوهواپیمابر را هدف قرار دادیم/سرنگونی جنگنده آمریکایی الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان

هشدار آمریکا به لبنان درباره دریافت کمک سوختی از ایران

یک روزنامه لبنانی با انتشار گزارشی نوشت که دولت آمریکا به دولت لبنان ابلاغ کرده است که کمک سوختی ایران به این کشور، مشمول تحریم‌های تحمیلی واشنگتن علیه تهران است و به بیروت مجوز دریافت سوخت از ایران حتی رایگان را نمی‌دهد.
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۰ - ۱۸ آبان ۱۴۰۱ - 2022 November 09
کد خبر: ۱۵۸۴۶۸

به راهبرد معاصر گزارش آن‌چه که دو روز پیش «باربارا لیف» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک درباره لبنان بر زبان آورد و گفت که «لبنانی‌ها مجبور به تحمل درد بیشتری خواهند شد»، خیلی زود نشان داده شد و واشنگتن به نجیب میقاتی، نخست‌وزیر ابلاغ کرد که دولتش حق پذیرش سوخت از ایران را در چارچوب تحریم‌های آمریکا، ندارد.

این امری بود که سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان، پیشتر در مصاحبه با شبکه «المیادین» این موضوع را پیش‌بینی کرده و گفته بود: « درباره نفت، مشکل از ما نیست، بلکه دولت لبنان مشکل اصلی است. من حاضرم که از ایران سوخت وارد کنم، به شرط اینکه دولت لبنان این مسئله را بپذیرد؛ اما هیچ کس در لبنان [از ترس فشارهای آمریکا] جرأت انجام این کار را ندارد؛ زیرا از تحریم‌های آمریکا علیه خانواده خود می‌ترسد. امروز ممکن است شرکتهای روسی و ایرانی آماده همکاری با لبنان باشند، ولی این جرأت هنوز در دولت وجود ندارد».

روزنامه لبنانی الاخبار با انتشار خبر مخالفت شدید واشنگتن با دریافت کمک سوختی از ایران نوشت: «در سخنرانی اخیر "سید حسن نصرالله" دبیرکل حزب‌الله لبنان در شرح توافق ترسیم مرزهای دریایی که در ۲۹ ماه اکتبر گذشته صورت گرفت، وی به ماجرای کمک سوختی ایران به لبنان اشاره کرد و گفت: " آمریکایی‌ها اجازه نمی‌دهند که گاز مصر و برق اردن وارد لبنان شود و فردا خواهید دید که موضع آنها در قبال اهدای سوختی که جمهوری اسلامی ایران به لبنان ارائه کرده چه خواهد بود..به زودی این نیز مشخص خواهد شد." چند روز پس از سخنان نصرالله، ایالات متحده آمریکا رسماً به لبنان اطلاع داد که نمی‌تواند هدیه ایران را بپذیرد، زیرا نفت ایران به هر شکلی که مبادله شود، خواه رایگان یا تجاری، مشمول تحریم‌های آمریکا است. این امر طبق قوانین تحمیل شده واشنگتن بر تهران پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای ایران در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ صورت گرفت».

این در حالی است که منابع آگاه به الاخبار گفتند که ژوئیه گذشته، زمانی که نصرالله از آمادگی ایران برای تامین سوخت رایگان نیروگاه های برق لبنان، طبق توافق با دولت لبنان، خبر داد مقامات رسمی ذیربط با مقامات آمریکایی تماس گرفتند و متوجه شدند که تحریم های آمریکا هدیه‌ها را مشمول نمی‌شود مادامی که در قبال آن، هیچ مبادله نقدی یا غیرنقدی صورت نگیرد. اما بعد مشخص شد که این موضع رسمی نبوده و ظاهراً آمریکایی‌ها عمداً «دو پهلو» پاسخ داده‌اند تا این امر بر روی مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی با رژیم صهیونیستی تاثیر نگذارد. هنگامی که از میانجیگر آمریکایی «آموس هوچشتاین» در این باره سوال شد، وی پاسخ قاطعی نداد و به وزیر انرژی «ولید فیاض» اطلاع داد که موضوع را به نخست وزیر واگذار کند زیرا چنین تصمیمی نیاز به تصویب در کابینه دارد. امری از سوی «دوروتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت مورد تحسین قرار گرفت. 

این روزنامه نوشت که ظاهرا نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، از حقیقت موضع آمریکا در این خصوص اطلاع داشت اما مشابه آمریکایی‌ها موضعی «دوپهلو و مبهم» اتخاذ کرد. 

نخست‌وزیر پس از دریافت پاسخ و بهانه‌جویی یک بار با تاکید بر لزوم اطمینان از رایگان بودن این هدیه و بار دیگر با تاکید بر عدم انطباق سوخت ایران با مشخصات کارخانه های لبنانی، تحت فشار خاموشی کامل، مجبور شد تسلیم شود و دستور تشکیل یک هیأت فنی برای سفر به تهران و تحقیق در مورد کمک سوختی ایران را صادر کرد اما این امر نیز با شرط گذاری و همراه با سنگ انداختن در این مسیر همراه بود و وی خواستار افزایش میزان کمک سوختی به منظور تولید برق برای هشت ساعت در روز شد. میقاتی همچنین بر رفع هرگونه «شبهه» سیاسی از هیأتی که وزیر نیرو از ریاست بر آن خودداری کرد، اصرار داشت. در تمام این مراحل، طرف ایرانی از تنگنایی که لبنان در آن بود، آگاه بود و آمادگی زیادی برای همکاری نشان داد.

بر اساس این گزارش، نیمه سپتامبر گذشته، هیأت لبنانی به تهران سفر کرد و با مقامات ایرانی در باره شروط و ماهیت این کمک سوختی و بعد فنی و ماهیت سوخت‌ مذکور رایزنی کرد و هنگام بازگشت، گزارشی تهیه کرد و به طرف‌های رسمی در خصوص مذاکره با طرف ایرانی در مورد یادداشت تفاهم خبر داد. این ارتباط دو طرف تا هفته آخر ماه گذشته ادامه داشت تا اینکه طرف ایرانی پیش نویس یادداشت تفاهم را ارسال کرد و طی آن تاکید کرد که این کمک سوختی بدون گرفتن مبلغی در قبال آن صورت می‌گیرد و هدف از آن کمک به لبنان در مواجهه با فشارهای آمریکا است.

الاخبار در ادامه نوشت: «اوایل ماه جاری، فیاض پیش‌نویس و جزئیات فنی آن را به نخست‌وزیر ارائه کرد تا موافقت او را کسب کند زیرا این امر نیازمند تصمیم‌گیری در کابینه بود و تصمیمی نبود که وزیر بخواهد اتخاذ کند. تا این‌که مشخص شد که میقاتی با آمریکایی‌ها تماس‌های جانبی برقرار کرده و از یک دفتر قانونی در آمریکا به او اطلاع داده شد که استفاده از کمک‌های ایران نیز مشمول تحریم است، حتی اگر رایگان باشد».

بر این اساس، همچنین به نخست وزیر رسماً اعلام شد که باید با نامه‌ای به خزانه‌داری آمریکا درخواست صدور مجوز ویژه معافیت از تحریم‌ها (مشابه مجوزی که به عراق برای خرید سوخت ایران برای نیروگاه ها داده شده) بخواهد و به لبنان اجازه دهد این هدیه را بدون هیچ گونه تحریمی دریافت کند. به گفته این منابع، تماس‌های جانبی تایید می‌کند که طرف آمریکایی با مستثنی کردن لبنان از تحریم‌ها، موافقت نخواهد کرد و آمریکا همچنان بر اعمال فشار بر لبنان به منظور جلوگیری از گرفتن کمک از ایران یا روسیه تاکید دارد.

مشکلات در لبنان به دلیل تحریم‌ها و کارشکنی‌های آمریکا آنقدر شدید شده که حتی «سمیر جعجع» رئیس حزب «القوات اللبنانیه» در لبنان، تابستان پیش، خواستار موافقت با پیشنهاد دبیرکل حزب‌الله لبنان درباره پذیرفتن کمک سوختی ایران شد و در حساب کاربری خود در شبکه توئیتر نوشت: «فکر می‌کنم که دولت لبنان باید با پیشنهاد سید حسن نصرالله درباره آوردن سوخت ایران به منظور راه‌اندازی نیروگاه‌های تولید انرژی در کشور موافقت کند».

سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان، سال گذشته، در سخنرانی خود به مناسبت سالروز شهادت امام حسین (ع) پس از قطعی مکرر برق در این کشور و عدم توافق سیاستمداران برای تأمین سوخت اعلام کرد که با طرف ایرانی بر سر واردات سوخت به توافق رسیده است. حزب‌الله اعلام کرده بود که بهای سوخت وارداتی از ایران توسط تاجران لبنانی پرداخت شده است.

تنها ساعاتی پس از اعلام این خبر، «میشل عون» رئیس‌جمهور لبنان از کارشکنی جدید آمریکا خبر داد. او گفت، تماسی تلفنی از «دوروتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت دریافت کرده است که در آن شیا به رئیس  جمهور لبنان اطلاع داده دولت آمریکا تصمیم دارد از  اردن به لبنان برق وارد کند. معنای این وعده که تا الان هم عملی نشده، کارشکنی در واردات سوخت از ایران و در پی آن جلوگیری از افزایش محبوبیت حزب الله و ایران در لبنان بود. 

این اقدام آمریکا در حالی صورت گرفت که این کشور در جریان بحران یک‌ساله لبنان و‌ به‌رغم نیاز شدید این کشور به سوخت هیچگاه چنین پیشنهادی را مطرح نکرده بود و به گفته کارشناسان با طرح این پیشنهاد در حقیقت به دنبال کارشکنی جدید علیه مردم لبنان بود.

وعده دبیرکل حزب‌الله سرانجام عملی شد و سال گذشته، سوخت ایران به کشور لبنان وارد شد، اما پس از گذشت حدود یک سال، وعده‌‌های آمریکا درباره واردات برق و گاز به لبنان همچنان عملی نشده است و کارشکنی‌های مستمر آن، حتی موجب افزایش تورم در لبنان شده است و سوخت در لبنان در سایه  محاصره مالی، اقتصادی و سیاسی تحمیل شده علیه ملت لبنان و تصمیم دولت این کشور در لغو یارانه سوخت، با افزایش قیمت روزانه روبه‌روست./فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر