به گزارش «راهبرد معاصر»؛ کشورهای عضو «گروه هفت» به همراه استرالیا روز جمعه همانند اتحادیه اروپا بر سر تعیین سقف ۶۰ دلاری برای هر بشکه نفت روسیه توافق کردند. این توافق پس از تصمیم پنج شنبه گذشته ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در محدود کردن بهای نفت وارداتی روسیه به ۶۰ دلار برای هر بشکه اتخاذ شد.
فرانسپرس گزارش کرد، توافق اصولی بر سر این تصمیم پیشتر میان اعضا به دست آمده بود، اما چنین اقدامی برای نهایی شدن به چراغ سبز ورشو نیاز داشت که درنهایت روز جمعه از سوی مقام های لهستانی نشان داده شد.
موافقت لهستان بلافاصله زمینه اجرایی کردن توافق پیشین بر سر این موضوع را فراهم کرد و سبب شد کشورهای گروه هفت و استرالیا به این تصمیم بپیوندند. در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است، سازوکار مصوب از دوشنبه (14 آذر) همزمان با آغاز تحریم واردات محمولههای دریایی نفت روسیه اجرایی خواهد شد.
این موضوع با واکنشهای زیادی همراه بود و سفارت روسیه در آمریکا اعلام کرد، اقدام اروپا عملاً به معنای تغییر شکل اصول بنیادین بازار آزاد است
کشورهای گروه هفت و استرالیا با انتشار بیانیهای مشترک اعلام کردند، بر سر تعیین سقف حداکثر ۶۰ دلار برای هر بشکه نفت خام روسیه که از مسیر دریا حمل می شود، به اجماع دست یافته اند. جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا پس از دستیابی به این توافق میان اعضای گروه هفت و استرالیا با انتشار بیانیهای علاوه بر استقبال، آن را ثمره ماهها تلاش میان متحدان دانست. وزیران دارایی کشورهای گروه هفت پیشتر اوایل ماه سپتامبر بر سر این راهکار و برای محروم و محدود کردن مسکو به توافق دست یافته بودند.
تحریم کنندگان به عبارت دقیقتر بر این موضوع تکیه داشتند بهای تعیین شده باید به اندازه کافی بالا باشد تا روسیه همچنان نسبت به ادامه فروش نفت به آنها علاقه نشان دهد؛ اما این سقف در عین حال باید کمتر از بهای روز بازار باشد تا محدودیتهایی را در درآمدهای حاصل از فروش نفت برای مسکو فراهم کند.
این موضوع با واکنشهای زیادی همراه بود و سفارت روسیه در آمریکا اعلام کرد، اقدام اروپا عملاً به معنای تغییر شکل اصول بنیادین بازار آزاد است. کریل منیکوف، رئیس مرکز توسعه انرژی روسیه هشدار داد، این اقدام بهای جهانی نفت را به بیش از ۱۰۰ دلار در هر بشکه میرساند و گفت: احتمالاً درماه های دسامبر و ژانویه (آذر و دی) صادرات نفت روسیه ۱ تا ۱.۵میلیون بشکه در روز کاهش مییابد.
روسیه به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انرژی در دنیا سهم بسیاری در ثبات و قیمت این کالا در بازار دارد. روسیه پیش تر تهدید کرده بود نفت را به کشورهای تعیین کننده سقف قیمت نفت خود نخواهد فروخت؛ اما مسکو تهدید را فراتر برد و میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین شنبه و پس از تعیین سقف قیمت نفت روسیه، با طعنه گفت: به زودی اتحادیه اروپا روسیه را برای استفاده از نفت به عنوان سلاح سرزنش میکند.
با بررسی ابعاد میدانی مواضع و البته رویکرد طرف های تنش چند سناریو محتمل است:
بر همین اساس است که اردوغان یکشنبه اعلام کرد ترکیه هاب بینالمللی ایجاد میکند که به وسیله آن گاز روسیه به اروپا میرسد. تحرکات و مواضع همگرای چینیها و روسها در روزهای گذشته افزایش یافته و رسانههای بینالمللی اعلام میکنند خرید نفت روسیه از سمت چین افزایش یافته است.
اردوغان یکشنبه اعلام کرد ترکیه هاب بینالمللی ایجاد میکند که به وسیله آن گاز روسیه به اروپا میرسد
چینیها حتی سازوکار مالی مخصوص خود را با روسیه برای خرید نفت ارزانتر آغاز کردهاند. بلومبرگ در اینباره نوشت: برخی از راهحلهای ارائه شده شامل افزایش حجم انتقال نفت روسیه از خطوط لوله، راهاندازی بانک مشخص برای انجام امور مربوط به پرداخت ها و ارتباط با مسکو و استفاده از نقل و انتقالات بیشتر در دریا برای کمک به چالش های محمولههای مستقیم میان فروشنده و خریدار است.
البته آمریکاییها پیش از اقدام تعیین سقف قیمت نفت روسیه همین موضوع را پیشبینی کردهاند و در این راستا وزیر خزانهداری آمریکا با بیان اینکه خرید نفت روسیه به وسیله چین با برنامه کشورهای غربی برای حفظ نفت روسیه در بازار جهانی همخوانی دارد، مدعی شد، اگر مکانیزم سقف قیمت از دسامبر اجرا شود، به نفع پکن خواهد بود.