جهاد تبیین، لازمه عبور از پیچ تاریخی-راهبرد معاصر
لاریجانی: یکی از راهبرد‌های دشمن این است که القاء کند همه خسته هستند و نباید به مردم کاری داشت ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی تا بهمن‌ماه تغییر کرد+ جزئیات نماینده مجلس: حتی فقیرترین کشور‌های آفریقایی هم این حد از کاهش ارزش پول را ندارند وزرای کار و دادگستری وارد شیراز شدند عملیات مشترک مرزبانان ایران و عراق در مقابله با سلاح‌های غیرمجاز پیام تسلیت رهبر انقلاب درپی درگذشت حاج سید علاءالدین میر محمد صادقی رئیس‌جمهور عازم قاهره شد رئیس‌جمهور فردا به مصر می‌رود تاجگردون: ۱۱ میلیارد دلار برای کالا‌های اساسی تخصیص یافت  بودجه ۱۴۰۴ به شورای نگهبان ارسال شد استاندار تهران: تعطیلی‌ها روزانه اعلام می‌شوند ربیعی: رئیس‌جمهور قانون حجاب و عفاف را در دستورکار شورای امنیت ملی قرار داد وکیل پرونده «کنسرت فرضی»: بازداشت پرستو احمدی در مازندران سخنگوی دولت: افزایش دو یا سه برابری بودجه نیرو‌های مسلح صحّت ندارد امام جمعه موقت تهران: هدف رژیم صهیونیستی از نیل تا فرات است / جامعه جهانی برای توقف این رژیم به پا خیزد
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

جهاد تبیین، لازمه عبور از پیچ تاریخی

همیشه اندیشه‌هایی نقش هدایتگری و راهبری دارند و بازیگران اصلی هستند؛ خواصی که در عبور از پیچ‌ها می‌توانند کمک‌حال ملت‌ها و دولت‌ها باشند تا به سلامت از گردنه‌ها و پیچ‌ها عبور کنند. برخی خواص و عوام گویی هنوز نمی‌دانند در چه زمینه‌ای باید تبیین کنند و ابزار جهاد چیست. اگر از آنها پرسیده شود اگر جهادی شکل نگیرد، چه خطری انسان‌ها را تهدید می‌کند، نمی‌دانند سخن از کدام خطر است.
قاسم شجاع؛ کارشناس مسائل سیاسی
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۱ - ۰۷ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 27
کد خبر: ۱۶۹۵۵۴

جهاد تبیین، لازمه عبور از پیچ تاریخی

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ بر کسی پوشیده نیست در عصر حاضر کشورمان در مواجهه یا میان پیچی تاریخی قرار دارد و این موضوع گزافه‌گویی، وهم و خیال نیست؛ بلکه تحولات جهان، قرارگیری جورچین‌ها و مسیر پیش‌روی نشان‌دهنده نزدیک شدن به این پیچ است.


همیشه اندیشه‌هایی نقش هدایتگری و راهبری دارند و بازیگران اصلی هستند؛ خواصی که در عبور از پیچ‌ها می‌توانند کمک‌حال ملت‌ها و دولت‌ها باشند تا به سلامت از گردنه‌ها و پیچ‌ها عبور کنند. کسانی که افکار و رسانه‌ها را اداره می‌کنند، سخنرانانی که سخنرانی می‌کنند، تولیدکنندگان رسانه‌ای که پیچش‌ها را می‌بینند و تفاوت کارآمدی با ناکارآمدی را حس می‌کنند، متولیان فرهنگی و اجتماعی که راهبرد‌ها را تدوین می‌کنند، فعالانی که در شبکه‌های اجتماعی به افکار عمومی خط می‌دهند که چگونه و به چه چیزی فکر کنند و درنهایت دلسوزانی که تبیین می‌کنند و با زبان و قلم خود دست از روشنگری و رفع شبهه برنمی‌دارند.


رهبر فرزانه انقلاب اسلامی نخستین بار در جلسه صمیمانه با مداحان بر جهاد تبیین تأکید کردند؛ تأکید رهبر انقلاب در زمینه لزوم بکارگیری جهاد تبیین چندین بار تکرار شده است. در زمان آشوب و اغتشاشات کمتر پیش آمد فعالان مورد خطاب رهبر، به تبیین وقایع بپردازند یا اگر پرداخته شد کمتر رسانه‌ای شده است یا خیلی دیرتر از زمانی که باید به تبیین رویدادها پرداخته می‌شد، پرداخته شد.

هر مجاهدتی نامش جهاد نیست؛ تلاش‌های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ... باید در مقابل دشمن باشد که نامش جهاد باشد


با اینکه رهبر انقلاب بارها تمام الزامات این نوع جهاد را برشمردند، اما هنوز ابعاد جهاد برای برخی مبهم و ناشناخته است یا شاید خیل زیادی از مسئولان هنوز نمی‌دانند خطاب معظم‌له بودند. علاوه بر این، برخی در زمینه موضوعات مورد نیاز تبیین بحث دارند و نمی‌دانند موضوعات مورد تبیین و روشنگری چه بودند و اصلاً باید به چه چیزی پرداخت، چه کسانی باید جهاد تبیین کنند و با چه محوری و صراطی باید به این جهاد بپردازند، خط مشی‌ها چیست و سلاح این جهاد در دست کیست و با چه چیز باید به جنگ رسانه‌ای ترکیبی دشمن تا بُن دندان مسلح رفت. برخی هنوز نمی‌دانند اگر وارد عرصه این جهاد نشویم چه می‌شود و چه خطری تهدیدمان می‌کند، اصلاً به کدام سو باید حرکت کرد و الان کجا ایستاده‌ایم.


جهاد و جهاد تبیین چیست؟

جهاد، تلاشی است که هدف‌گیری در مقابل دشمن در آن وجود داشته باشد. بنابراین هر مجاهدتی نامش جهاد نیست؛ تلاش‌های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ... باید در مقابل دشمن باشد که نامش جهاد باشد. در این میان نوعی جهاد است که در نامه امیرالمؤمنین علی (ع) در نامه به حسنین (علیهم‌السلام) آمده است که از آن به «جهاد با زبان‌ها» یاد شده است.


اما سلاح این جهاد چیست و در مواجهه با انبوه ماشین‌آلات جنگی نرم‌افزاری دشمن چه باید کرد آیا دست ما خالی است؟ رهبر فرزانه انقلاب در سخنرانی‌های اخیرشان در زمینه جهاد تبیین اشارات مهمی به سلاح این نوع جهاد، موضوعاتی که به تبیین نیاز دارد و مخاطرات آن فرمودند. در زمینه سلاح‌ جهاد تبیین به ابزارهایی توجهمان را جلب کردند تا دستمان در میدان خالی نباشد.


ازجمله این موارد استفاده از ویژگی های سبک حکمرانی اسلامی، کلیدواژه‌هایی همچون مردمی ‌بودن، دینی‌ بودن، اعتقادی بودن، اَشرافی نبودن، مسرف نبودن، ظالم نبودن، استفاده حداکثری از فضای مجازی، بهره‌گیری از روش‌های نوین نرم افزاری و متکی بر معارف عالیه اسلام، به‌روزرسانی ابزارها در جنگ نرم همچنان که دیگر نمی‌توان در جنگ‌های سخت از ابزارهای قدیمی استفاده کرد، است.


همچنین بیان سخن نو با شیوه‌های جذاب و نوآور، لزوم بکارگیری ابزارهای گوناگون و بِه‌روز، استفاده از سلاح «تبیین مفاهیم عالی اسلامی»، تولید محتوا به زبان‌های دیگر از ابعاد دیگر موضوع است. چگونه است رسانه‌های دیگر برای مردم کشورمان تولید محتوا و در رسانه‌های خود مردم را تحریک می‌کنند و با زبان‌های خودشان با مردم ما سخن می‌گویند. چگونه است که انتظار داریم با اندک تولیدات و با زبانی واحد که بیگانگان زبانمان را نمی‌شنوند، انتظار داشت بتوان به اندازه‌ای که آنها می‌توانند اثر بگذارند و بتوان حرف خود را زد.


چه موضوعاتی باید تبیین شود؟

موضوعات مهم کشور باید تبیین شوند، ولی چرا؟ پاسخ به این سؤال روشن است؛ تصویری که رسانه‌های غربی و جبهه پیش رو از ایران اسلامی و انقلاب ساخته‌اند، دست کمی از سردمداران جنگ‌ها و جنایتکاران تاریخ ندارد. تصویری سیاه که هیچ نقطه مثبتی در آن نیست. نمایشی از ناکارآمدی‌ها، مشکلات در هم تنیده و تصویری هولناک از اسلام و ایران که چشم هر بیینده را از تعجب گِرد می‌کند و گوش هر شنونده‌ای را می‌آزارد.


لازم است کاری کرد. چرا دست به کار نمی‌شویم و از اقدامات خوبی که در سال های اخیر در کشورمان انجام شده است، حماسه نمی‌سازیم؛ آیا خدمتی نشده است؟ به عنوان نمونه بهره‌مندی ساکنان مناطق دوردست کشور از امکاناتی که در شهرهای بزرگ نیز از آن بهره‌مند هستند، نامش کارآمدی نیست؟ بله، ناکارآمدی نیز وجود دارد، مگر می‌شود کشوری که در همه این سالها آماج تهاجم بوده است، بدون مشکل باشد؟ این به کارآمدی ها و خدمات انجام شده و پیشرفت‌ها ارتباطی ندارد.


ازجمله اقدامات انجام شده‌ای که می‌شود به آن‌ها پرداخت و از آن حماسه‌ها ساخت، موارد زیر است:

  • روایت صحیح از همه اقدامات مهم انجام شده در چهار دهه انقلاب اسلامی
  • سبک زندگی ایرانی-اسلامی، خانواده، موضوع فرهنگ
  • نظریه مقاومت، ارتباط با آمریکا و هدف استکبار
  • اقتصاد مقاومتی
  • پیشرفت های علمی
  • توجه به آرمان ها، اصول، مبانی اصلی و بینات انقلاب
  • توجه به موضوعات خرد سیاسی و اجتماعی
  • موضوعات معرفتی
  • موضوعات معارفی
  • سبک زندگی و حکمرانی اسلامی


چه کسانی باید تبیین کنند؟

متولیان رسانه‌ها در وهله نخست مسئول هستند و در مراحل بعدی طبق فرمایشات رهبری، رسانه ملی، فعالان فضای مجازی، هر کسی که مرکز و منبری برای حرف زدن با افکار عمومی دارد، خواص، متولیان تولید محتوا، جوانان، اهالی فکر و اقدام، مسئولان وظیفه جهاد تبیین برعهده دارند.

لازم است کاری کرد. چرا دست به کار نمی‌شویم و از اقدامات خوبی که در سال های اخیر در کشورمان انجام شده است، حماسه نمی‌سازیم؛ آیا خدمتی نشده است؟


چکیده‌ای از توصیه‌های رهبر انقلاب خطاب به همگان که چه باید کرد در عبارت های پیش رو آمده است؛ هرکدام از شما مانند نوری پیرامون خودتان را روشن کنید، باید به دل‌ها توجه کرد، قانع کردن دل ها (اگر دل ها قانع نشد، بدن ها به راه نمی‌افتد)، قبل از انتشار محتوای دروغ دشمن، محتواهای صحیح در داخل تولید شود، نباید اجازه داد ذهن‌های مردم رها شود و در ابهام بماند، جدی گرفتن شبهه‌زدایی از ذهن ها، انتشار درست افکار، پاسخ به اشکالات، تلخیص معارف اسلامی و اینکه نباید روی پیشرفت ها و حماسه‌ها گرد و غبار بنشیند.


رهبر فرزانه انقلاب نفرمودند به هر قیمت و با هر زبان و روشی شروع به جهاد تبیین کنید؛ بلکه لازم است اخلاقیات رعایت شود و نتیجه جهاد بشود آنچه که معیار اسلام و قرآن است؛ نه اینکه جهادمان آمیخته به کینه توزی‌های شخصی و قومی و حزبی شود.


از دیگر توصیه های رهبر انقلاب پرهیز از دشنام، تهمت، دروغ و فریبکاری در مواجهه با افکار عمومی، انتشار حقایق با منطق قوی، سخن متین و عقلانیت کامل و بکارگیری اخلاق و ارشاد افرادی که معاند نیستند، بدون دعوا و با نوشتن و استدلال است.


باید طبق فرمایشات معظم‌له دائم از خود پرسید کجا ایستاده‌ایم و چه می‌کنیم و از خود سؤال کرد در این جهاد، در این جنگ بی‌امان میان اسلام و کفر، میان حق و باطل، میان روایت دروغ و حقیقت، کجای جبهه قرار داریم؟


جهاد تبیین نکنیم چه می‌شود؟

رهبر انقلاب می‌فرمایند؛ بدانیم اگر جهاد تبیین به درستی شکل نگیرد، دنیامداران حتی دین را وسیله‌ هوسرانی و شهوترانی خود قرار خواهند داد. می‌شود گفت، اگر جهاد شکل نگیرد و همه اعم از خواص و عوام از کنار دروغ‌ها، شبه افکنی‌ها، تحریم‌ها و ... جبهه رسانه‌ای غرب بی‌تفاوت باشیم چه گوهری را از دست می‌دهیم و چه نکبتی را به دست خواهیم آورد.


آیا رواست آنجا که لازم است تا زبان ها و قلم‌ها به کار آیند و به حرکت در بیایند خاموش باشند و از حرکت باز ایستند یا درخدمت به جبهه‌ای دیگر جانفشانی کنند؟ شکی نیست در صورتی که در عرصه این جهاد، احساس تکلیف نشود و خاموش باشیم و روایتی از واقعیت‌ها را نسازیم، دشمن بی‌درنگ کار ناتمام ما را تمام خواهد کرد و افکار عمومی را در دست می‌گیرد و طبق سخنان رهبر انقلاب، وقتی افکار عمومی یک ملت در اختیار بیگانه قرار گرفت، حرکت آن ملت نیز طبق میل بیگانگان پیش خواهد رفت.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار