به گزارش «راهبرد معاصر»؛ جشنواره فیلم فجر رویدادی فرهنگی، هنری، تاریخی و بین المللی است که یکی از مهمترین و بزرگترین رخدادهای هنری و سینمایی انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود؛ جشنواره ای که از سال ۱۳۶۱ تاکنون از ۱۲ تا ۲۲ بهمن هر سال در تهران برگزار شده است.
این جشنواره به وسیله بنیاد سینمایی فارابی و زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود که تا امروز ۴۰ دوره برگزار شده و آخرین آن بهمن ۱۴۰۰ بود؛ جشنواره ای که در چهل و یکمین دوره خود در سال جاری قرار است با اکران عمومی فیلم هایی از سراسر خطه ایران رقابت تنگاتنگی ایجاد کند.
فیلم «استاد» به کارگردانی عماد حسینی و تهیهکنندگی بهروز افخمی آغازگر رسمی جشنواره فیلم فجر در دوره چهل و یکم بود
جشنواره فیلم فجر 1401 که روز گذشته (چهارشنبه) با صحبتهای کوتاهی از دبیر این جشنواره در پردیس سینمایی ملت به طور رسمی آغاز به کار کرد، 22 بهمن مقارن با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی پایان خواهد یافت و 24 فیلم در بخش مسابقه و چهار فیلم نیز بهعنوان فیلمهای جایگزین معرفی شدهاند. فیلمهای جایگزین در صورت آماده نشدن فیلمهای بخش رقابت برای نمایش، به این بخش راه پیدا میکنند. فیلم های حاضر در جشنواره فجر در بخش رقابتی برای جوایزی همچون سیمرغ بلورین، دیپلم افتخار و لوح زرین در بخشهای مختلف جشنواره شرکت می کنند و برای تصاحب آن با یکدیگر به رقابت میپردازند.
فیلم «استاد» به کارگردانی عماد حسینی و تهیهکنندگی بهروز افخمی آغازگر رسمی جشنواره فیلم فجر در دوره چهل و یکم بود که در پردیس سینمایی ملت روی پرده رفت. در خلاصه داستان فیلم چنین روایت شده که گلنوش حدادی، دختری ۲۴ ساله و دانشجوی رشته معماری است و قصد دارد از دانشگاهی در اتریش پذیرش تحصیلی بگیرد و … . حسن معجونی، هدیه حسینینژاد و سجاد بابایی از بازیگران این فیلم و آغازگر جشنواره فجر بودند.
جشنواره فیلم فجر میزبان رقابت فیلم هایی شده که قرار است مخاطبان را به سالن های سینما بکشاند. با وجود این، نخستین روز جشنواره در حالی آغاز به کار کرد که همچنان تکلیف آرای مردمی (سیمرغ مردمی) مشخص نیست و نام فیلمهای بخشهای کوتاه و بینالملل نیز معرفی نشدهاند. در خانه رسانه نیز با وجود در نظر گرفته شدن سالن، برای نمایش فیلمهای مستند و کوتاه زمان دقیقی اعلام نشده است.
در میان ۲۴ فیلمی که سودای سیمرغ را در سر می پرورانند، پویانمایی زیبایی با نام «بچه زرنگ» مشاهده می شود که بعد از نمایش موفق و عمومی «پسر دلفینی» و «لوپتو»، قرار است کودکان را نیز راهی سینماهای محل نمایش عمومی فیلم های جشنواره کند. بچه زرنگ به تهیه کنندگی هادی جعفری و کارگردانی هادی محمدیان، بهنود نکویی و محمدجواد جنتی قرار است در جشنواره نقش آفرین شود.
عنوان می شود فجر چهل و یکم اهمیت ویژه ای به نسبت سال های گذشته دارد؛ یکی از مهمترین دلایلی که سبب تمایز آن می شود این است که در جشنواره وجه رسانهای آثار برابر است.
جشنواره فیلم فجر میزبان رقابت فیلم هایی شده که قرار است مخاطبان را به سالن های سینما بکشاند
ویژگی مهم دیگر جشنواره استقرار و تمرکز سینماهای مردمی در پردیسهای سینمایی مختلف با گستره جغرافیایی بالاست. بنابراین، سطح دسترسی مخاطب برای تماشای فیلم در جشنواره به نسبت ادوار گذشته بهبود یافته؛ به ویژه آنکه بهای بلیت نیز بدون تغییر، ۴۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
تمام فیلمها در جشنواره فجر در سطح برابری از شناخته شدن قرار دارند و همین، کنجکاویها را درباره آثار دوچندان کرده است. در سالهای گذشته بسیاری از فیلم اولیها و کارهایی که تبلیغات رسانهای نداشتند، زیر سایه سنگین آثار معروف قرار میگرفتند و همین سبب میشد تا فیلمها، به ویژه در سینماهای مردمی، با استقبال چندانی مواجه نشوند؛ اما این قاعده دست کم برای سال جاری تا حدود بسیاری رنگ باخته و شانس دیده شدن تمام فیلمها تقریباً یکسان است.