چرا دچار نقرس می‌شویم؟-راهبرد معاصر
قتل سه خواهر توسط برادر در بروجرد / قاتل دستگیر شد پرسپولیسی‌ها خواهان اخراج درویش شدند سپاهان قهرمان سوپرجام ایران شد ببینید/ پوتین: آرزوی بهترین‌ها را برای رهبر ایران داریم ببینید/ استقبال رسمی ولادیمیر پوتین از مسعود پزشکیان در کاخ کرملین ببینید/ ادای احترام پزشکیان در میدان سرخ مسکو ببینید/ آرزوی بغض‌آلود ابراهیم نبوی در شب پیروزی پزشکیان در انتخابات ۱۴۰۳ سانحه هوایی مرگبار در کره جنوبی؛ پَر و خون در هر ۲ موتور هواپیما پیدا شد رابطه اوباما و همسرش شکرآب شده؟ / اوباما به سراغ همسر سابق برد پیت رفت؟ درگیری حسینی و رضاییان در اردوی استقلال / صدای کاپیتان استقلال را همه شنیدند برنامه بازی‌های فوتبال امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول ۱۵ زمین‌لرزه در ۳ نقطه فارس طی امروز رخ داد وقوع زلزله ۴.۷ ریشتری «وحدتیه» در استان بوشهر انفجار بقایای جنگی در ایلام ۲ مصدوم بر جا گذاشت صدور دسته چک از ۳۰ دی ماه منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان شد

چرا دچار نقرس می‌شویم؟

فوق تخصص روماتولوژی گفت:گفت:نقرس نوعی بیماری روماتیسمی شایع است که به دلیل تجمع بیش از حد اسید اوریک در بدن ایجاد می‌شود.
تاریخ انتشار: ۱۵:۳۶ - ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 March 04
کد خبر: ۱۷۵۳۶۶

به گزارش راهبرد معاصر، در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما، عبدالرحمان رستمیان، فوق تخصص روماتولوژی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص بیماری نقرس به گفت‌وگو پرداخت.

 

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که نقرس چگونه بیماری است؟، گفت:نقرس نوعی بیماری روماتیسمی شایع است که به دلیل تجمع بیش از حد اسید اوریک در بدن ایجاد می‌شود.

 

وی ادامه داد: این بیماری التهابی با حملات مکرر، درد و تورم مفاصل همراه با سوزش، التهاب و قرمزی تظاهر می‌یابد.

 

این فوق تخصص روماتولوژی افزود:در اغلب موارد التهاب در مفاصل‌ انگشت‌ شست‌ پا دیده می‌شود؛ اگرچه ممکن است سایر مفاصل همچون آرنج‌، زانو، دست‌، پا، بازو و شانه‌ نیز دچار التهاب و سایر علائم بیماری شوند.

 

رستمیان در پاسخ به این سوال که اسید اوریک چیست؟ گفت: اسید اوریک به عنوان ماده زائدی است که در نتیجه سوخت و ساز پروتئین ها در بدن ایجاد می شود، در صورتی که این ماده به مقدار زیادی تولید شود و یا کلیه ها توانایی دفع آن را بطور کامل نداشته باشند در بدن تجمع یافته و منجر به بروز نقرس می شود.

 

این فوق تخصص روماتولوژی افزود: رسوب کریستال های اسید اوریک در مفاصل و همچنین بافت ها و تاندون های بدن، باعث تحریک سیستم ایمنی و بروز التهاب و درد در مفاصل بدن می شود.

 

رستمیان افزود: آرتریت هایی ( التهاب های مفصل) وجود دارند که ناشی از بیماری های متابولیک فرد است. (بیماریهایی که ژنتیک در بروز آنها نقش دارد)

 

وی تاکید کرد:اگر فردی تنها با درگیری یک عضو مراجعه کند، ابتدا باید از احتمال درگیری عفونی مفصل مطمئن شویم، در صورت وجود عفونت، درمان باید سریعتر انجام شود زیرا عفونت باعث تخریب مفصل در همان ناحیه می شود.

 

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که تشخیص سریع این بیماری چگونه امکان پذیر است؟ گفت: از مایع مفصلی نمونه برداری می‌کنیم، در صورت وجود کریستال در این مایع (در زیر میکروسکوپ) بیماری تشخیص داده میشود

 

رستمیان در پاسخ به این سوال که دلیل بالا رفتن اسیداوریک در بدن چیست؟ گفت: گاهی نقائص ژنتیکی باعث بالا رفتن این ماده در بدن میشود همچنین در صورت بالا بودن مصرف مواد غذایی و تولید بیشتر اسید اوریک و یا حتی دفع کمتر آن از بدن، اسید اوریک به حدی بالا می رود که از سطح اشباع بدن بیشتر و در این صورت باعث رسوب در مفاصل و اندام های بدن می شود

 

وی افزود: در بعضی از بیماری‌ها مانند: پسوریازیس (صدف)، میزان اسید اوریک در بدن بالا میرود که در این صورت باید علل ثانویه این بیماری (پسوریازیس)، درمان و کنترل شود.

 

رستمیان افزود: نقرس در آقایان شایع تر است و سن شیوع آن ۳۰ الی ۵۰ سال می‌باشد، اما اگر این بیماری در سن کمتر از ۳۰ سال و یا بالای ۵۰ سال رخ دهد بیشتر علل متابولیک دارد. وی ادامه داد: تا زمانی که بانوان قاعده می شوند و در بدن به اندازه کافی هورمون استروژن وجود دارد اسید اوریک بالا نمیرود زیرا استروژن باعث دفع بیشتر اسید اوریک از بدن می گردد.

 

این استاد دانشگاه گفت: نقرس معمولاً زمینه ژنتیک دارد و علت آن، عدم دفع اسیدچرب اوریک مناسب از بدن است. وی افزود: اسید اوریک ممکن است در کلیه ها رسوب کند که با درد همراه نخواهد بود او یکی از علائم اسید اوریک بالا را وجود سنگهای اسید اوریکی در کلیه ها دانست.

 

رستمیان مردان مبتلا به سندروم متابولیک را مستعد بیماری نقرس دانست و به آنها توصیه کرد: بطور منظم و دوره‌ای، میزان اسید اوریک خود را کنترل کنند.سندرم متابولیک یا نشانگان سوخت و سازی به مجموعه‌ای از شرایط مانند فشار خون بالا، سطوح افزایش یافتهٔ انسولین در خون، چربی انباشتهٔ اضافی در اطراف شکم و سطوح افزایش یافتهٔ چربی خون، چاقی شکمی، دیابت، تری گلیسیرید بالا و HDL ( چربی خوب) پایین، گفته می‌شود که با هم رخ می‌دهند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته و دیابت را افزایش می‌دهند.

 

این استاد دانشگاه یادآور شد: خوشبختانه بیماری نقرس به راحتی درمان می شود اگر میزان اسید اوریک در فرد بالا باشد، با درمان به موقع، به خوبی از بروز عوارض آن جلوگیری می شود.

 

رستمیان تاکید کرد: گوشت قرمز (جگر،دل و قلوه، کله پاچه) و غذاهای دریایی ( ماهی سالمون و ساردین) میزان اسید اوریک بالا تری دارند و به این افراد توصیه کرد در مصرف این غذاها محدودیت قائل شوند.

 

وی ادامه داد: مصرف مشروبات الکلی، آبمیوه های مصنوعی و به طور کلی دریافت میزان زیاد غذا با کالری بالا، اسید اوریک خون را بالا میبرد، او به افراد توصیه کرد: با مصرف نکردن این گونه خوراکی ها و اضافه کردن لبنیات کم چرب به غذای روزانه خود به پایین آوردن میزان اسید اوریک خون خود کمک کنند.

 

رستمیان مصرف بعضی از داروها مانند هیدروکلروکین را با بالا رفتن میزان اسید اوریک خون همراه دانست و افزود: به همین جهت مصرف این گونه داروها باید حتما تحت نظر پزشک متخصص صورت پذیرد.

 

وی به افرادی که با اسید اوریک بالا مبتلا به سنگ کلیه و حملات مکرر هستند توصیه کرد: حتماً باید در اسرع وقت تحت در مان دارویی قرار بگیرند./ فارس

ارسال نظر