آیا بیماری هموفیلی در دوران بارداری قابل تشخیص است؟-راهبرد معاصر

آیا بیماری هموفیلی در دوران بارداری قابل تشخیص است؟

یک فوق تخصص خون و آنکولوژی گفت:بیماری هموفیلی قابل پیشگیری است و می‌توان وقتی تشکیل نطفه صورت می گیرد با نمونه برداری از جفت، آن را تشخیص داد.
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۱ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۲ - 2023 April 18
کد خبر: ۱۸۰۳۱۳

به گزارش راهبرد معاصر، حسن ابوالقاسمی، فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان و عضو فرهنگستان علوم پزشکی درباره این موضوع که آیا بیماری هموفیلی در دوره بارداری قابل تشخیص است، بیان داشت: از آنجا که اکنون بحث ژنتیک اختلالات خونریزی‌دهنده برای بشر شناخته شده و بشر می‌داند که کمبود فاکتورها در بدن روی کدام ژن و کرموزوم وجود دارد، لذا امکان اینکه بتواند تشخیص قبل از تولد داشته باشند وجود دارد.

 

وی ادامه داد: بنابراین در بسیاری از نقاط دنیا از امکانات برای تشخیص قبل از تولد استفاده می‌کنند و از تولد بیش از حد بیماران هموفیلی جلوگیری می‌‌کنند. به عبارتی دو وظیفه برعهده بخش سلامت است. یکی بیمارانی که متولد شده‌اند و باید سرویس درمانی خوبی به آنها ارائه کنیم. یعنی فاکتورهایی که کمبود دارند را دراختیارشان قرار دهیم تا خونریزی نکنند.

 

فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان و عضو فرهنگستان علوم پزشکی گفت: کار دیگری که باید انجام شود این است که از اضافه شدن جمعیت بیماران هموفیلی جلوگیری کنیم که منابع زیادی را در این خصوص به خود اختصاص می‌دهد و سبب می‌شود ما در بخش‌های دیگر با کمبود منابع روبه‌رو شویم؛ در نتیجه اقدامات پیشگیرانه می‌تواند با تشخیص قبل از تولد همراه باشد؛ یعنی وقتی تشکیل نطفه صورت می‌گیرد.

 

ابوالقاسمی افزود: وقتی تشکیل نطفه صورت می‌گیرد می‌توانند با نمونه‌برداری از جفت در هفته‌های اول یعنی ماه‌های دهم تا دوازدهم زندگی با استفاده از تست‌های مولکولی و ژنتیک مشخص کنیم آیا جنینی که در رحم است مبتلا به بیماری هموفیلی است یا خیر؟ در نتیجه اگر مبتلا باشد می‌توانند قطع حاملگی را به خانواده پیشنهاد دهند.

 

وی ابراز کرد: روش‌های گرانتری وجود دارد که قبل از تشکیل نطفه بیایند ژن سالم را انتخاب کنند که این روش نیاز به ختم حاملگی ندارد؛ در نتیجه این روش‌ها می‌توانند از تولد زیاد موارد ابتلا به هموفیلی جلوگیری کنند. موارد جدید اینطور شناسایی می‌شوند که در خانواده‌هایی که آنها نیز شناسایی شدند، مثلا اگر خانم ازدواج می‌کند و برادرش دچار هموفیلی است، این خانم خیلی این شانس را دارد که حامل ژن هموفیلی باشد.

 

فوق تخصص خون و آنکولوژی کودکان و عضو فرهنگستان علوم پزشکی متذکر شد: اگر در خانواده‌ای در فامیل دورشان فرد هموفیلی باشد، باز می‌توانند این را در خدمات مشاوره زمان ازدواج مطرح کند و از این اقدامات پیشگیرانه استفاده کند.

 

ابوالقاسمی یادآور شد: در واقع در مجموع بیماری هموفیلی را قابل پیشگیری می‌دانیم و در بسیاری از کشورها نیز از راه‌های پیشگیری استفاده می‌کنند؛ چون بیماران هموفیلی زندگی پرزحمت و با هزینه بالایی دارند و امیدواریم روزی برسد تا از روش ژن‌درمانی در درمان این بیماران استفاده شود./ فارس

ارسال نظر