به گزارش راهبرد معاصر، بعد از تحولات خارجی در پرونده ریاستجمهوری لبنان منابع آگاه سیاسی این کشور اعلام کردند که این پرونده همچنان در یک نقطه پیچیده قرار دارد و منابع دیپلماتیک سعودی و بینالمللی نیز همچنان تاکید دارند که احزاب و نیروهای سیاسی لبنان باید ابتدا خودشان برای انتخاب یک گزینه مناسب جهت تصدی پست ریاستجمهوری این کشور توافق کنند؛ اما اقدامات خارجی برای کمک به حل این چالش نیز ادامه دارد.
درحالی که شواهد حاکی از اختلاف شدید دو حزب مسیحی جریان آزاد ملی و حزب نیروهای لبنانی بر سر انتخاب گزینه ریاستجمهوری است، منابع وابسته به جنبش امل و حزبالله در گفتگو با روزنامه الجمهوریه اعلام کردند که در پرونده ریاستجمهوری لبنان توپ در زمین این دو حزب نیست؛ بلکه آنها عرصه را برای معرفی هر نامزد دیگری باز گذاشتهاند و آمادگی کامل برای رفتن به پارلمان و مشارکت در نشست رقابتی بین نامزدهای ریاستجمهوری دارند.
برخی منابع آگاه نیز در این زمینه اعلام کردند که تماسها میان احزاب مختلف سیاسی به شکل جسته و گریخته ادامه دارد. از سوی دیگر منابع دیپلماتیک پاریس گزارش دادند که پرونده سیاسی لبنان در روزهای آینده شاهد تحولات جدی و مهمی خواهد بود.
البته منابع فرانسوی اعلام نکردند که این تحولات دقیقا در چه سطحی خواهد بود و آیا مجددا فرانسه دست به اتخاذ ابتکاری یکجانبه خواهد زد یا اینکه یک اقدام مشترک فرانسوی و سعودی برای فعالسازی پرونده لبنان انجام خواهد شد.
از طرف دیگر منابع دیپلماتیک عربی اعلام کردند، تحرکات دیپلماتیکی که توسط «ولید البخاری» سفیر عربستان در بیروت درباره پرونده سیاسی لبنان آغاز شده ؛ بعد از پایان اجلاس جده که روز گذشته برگزار شد، از سرگرفته خواهد شد.
این منابع تاکید کردند که یک حرکت بینالمللی و عربی برای حل وضعیت لبنان وجود دارد. در مرحله فعلی تحولات منطقه در فضای مثبتی قرار دارد و قطعا آثار آن بر لبنان نیز منعکس خواهد شد و مطمئنا لبنانیها نمیپذیرند که از این فضا عقب بمانند. بنابراین سیاستمداران لبنان باید هرچه سریعتر برای انتخاب رئیس جمهور توافق کنند.
در میان همه موانعی که برای انتخاب رئیس جمهور در لبنان وجود دارد، «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان چند روز قبل اظهارات خوشبینانهای درباره حل چالش انتخاب رئیس جمهور مطرح کرده و متعهد شد که رئیس جمهور این کشور قبل از 15 ژوئن و پیش از پایان دوره ریاست ریاض سلامه در بانک مرکزی لبنان انتخاب میشود. به ویژه اینکه خالی ماندن پست ریاست بانک مرکزی حتی از خلأ ریاستجمهوری نیز خطرناکتر است.
بعد از صدور دستور بازداشت بینالمللی ریاض سلامه، هشدارهای زیادی درباره تداوم خلأ سیاسی در لبنان مطرح شده و انتخاب رئیس جمهور برای معرفی جانشین سلامه یک ضرورت محسوب میشود.
با این تفاسیر میتوان نتیجه گرفت که پرونده انتخاب رئیس جمهور در لبنان از وضعیت رکود خارج شده و در سایه فشارهای داخلی و خارجی، احزاب و نیروهای سیاسی لبنان مجبورند اقدامی برای پایان دادن به بنبست در پرونده مذکور انجام دهند. اما با این وجود نمیتوان قاطعانه درباره اینکه رئیس جمهور لبنان قبل از 15 ژوئن انتخاب میشود یا نه صحبت کرد.
به گزارش منابع آگاه لبنانی، سلیمان فرنجیه همچنان در صدر گزینههای ریاستجمهوری لبنان قرار دارد اما حامیان وی از جمله حزبالله همانطور که شیخ «نعیم قاسم» معاون دبیرکل حزبالله و محمد رعد، رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان تاکید کردند، به دنبال تحمیل هیچ گزینهای نیستند و درها را به روی سایر گزینهها نبستهاند./ تسنیم