درخشش «فتاح» میان موشک‌های هایپرسونیک دنیا-راهبرد معاصر
رئیس‌جمهور فردا به مصر می‌رود تاجگردون: ۱۱ میلیارد دلار برای کالا‌های اساسی تخصیص یافت  بودجه ۱۴۰۴ به شورای نگهبان ارسال شد استاندار تهران: تعطیلی‌ها روزانه اعلام می‌شوند ربیعی: رئیس‌جمهور قانون حجاب و عفاف را در دستورکار شورای امنیت ملی قرار داد وکیل پرونده «کنسرت فرضی»: بازداشت پرستو احمدی در مازندران سخنگوی دولت: افزایش دو یا سه برابری بودجه نیرو‌های مسلح صحّت ندارد امام جمعه موقت تهران: هدف رژیم صهیونیستی از نیل تا فرات است / جامعه جهانی برای توقف این رژیم به پا خیزد  واکنش صمصامی به گران سازی نرخ ارز؛ وزیر اقتصاد استیضاح شود + عکس اطلاعیه سپاه: شبکه ضد امنیت ملی در قزوین متلاشی شد بیانیه سپاه / آغاز دورانی نوین از پروسه شکست دشمنان امت اسلامی و غلبه جبهه مقاومت بر توطئه ترکیبی جبهه باطل سخنگوی دولت: اغلب بنزین تولیدی کشور مطابق با استانداردهای یورو ۴ است ابراهیم‌پور: مطالبات معلمان بازنشسته نیمه دوم ۱۴۰۰ در سال آینده پرداخت می‌شود آملی لاریجانی: در مجمع با شفافیت مخالف نیستیم، اشکال ما مساله خروج مجلس از حدود اختیارات خود بود صبح ۲۱ آذر؛ سخنرانی مهم رهبر انقلاب درباره تحولات منطقه
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

درخشش «فتاح» میان موشک‌های هایپرسونیک دنیا

امروز ایران پس از آمریکا، روسیه، چین، کره شمالی، هند و ژاپن در جمع باشگاه کشورهای صاحب فناوری ساخت موشک هایپرسونیک قرار گرفته است. این موشک تاکتیکی این امکان را برای نیروهای مسلح ایران فراهم خواهد کرد نه تنها از مرز سامانه‌های پدافندی عبور کند؛ بلکه تهران را قادر خواهد ساخت خود سامانه‌های ضدموشکی- پهپادی را هدف قرار دهد.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل سیاسی
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۲ - ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 June 06
کد خبر: ۱۸۷۹۲۸

درخشش موشک «فتاح» میان موشک‌های هایپرسونیک دنیا

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در مراسمی رسمی با حضور آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان، سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه و سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از موشک هایپرسونیک «فتاح» رونمایی شد؛ موشکی که طبق اخبار منتشر شده، نامش به وسیله رهبر معظم انقلاب اسلامی انتخاب شده است.


پس از اعلام انتشار خبر دستیابی دانشمندان هوافضای سپاه به دانش ساخت موشک فراصوت، گمانه‌زنی‌هایی درباره نحوه رونمایی ایران از این موشک راهبردی در رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به وجود آمد. در روزهای نخست انتشار خبر «رونمایی قریب الوقوع از دستاورد بزرگ هوافضا» برخی رسانه‌های غربی سعی در ایجاد تردید در صحت اصل خبر داشتند؛ اما اکنون تنها در حال پوشش اخبار مربوط به رونمای از موشک فراصوت و خطرات احتمالی آن برای پایگاه‌های آمریکایی و رژیم صهیونیستی هستند.


این موشک تاکتیکی به دلیل برخورداری از پیشران سوخت جامد نازل متحرک مرحله دوم، قابلیت دستیابی به سرعت‌ بسیار بالا و همچنین انجام مانورهای مختلف در داخل و خارج از جو زمین با هدف غلبه بر انواع سامانه‌های دفاع هوایی، امکان هدف قرار دادن دشمن را در موقعیت‌های مختلف ایجاد می‌کند. بُرد اعلام شده موشک فتاح یک هزار و 400 کیلومتر (برخی رسانه‌های عربی بُرد آن را تا یک هزار و 650 کیلومتر اعلام کردند) و سرعت آن پیش از اصابت به هدف 13 الی 15 ماخ (15 هزار کیلومتر بر ساعت) است.

موشک فراصوت فتاح این امکان را برای ایران فراهم خواهد کرد تمام پایگاه‌ها و ناوهای آمریکا را در اقیانوس هند، دریای مدیترانه و دریای سرخ هدف قرار دهد


این موشک در فاصله 300 الی 500 کیلومتر فراتر از جو قدرت مانور دارد و می‌تواند بنا به دستورهای مرکز فرماندهی مسیر خود را تغییر دهد. کارشناسان نظامی قدرت موشک ایرانی را معادل و حتی بیشتر از موشک روسی «کینژال» می‌دانند. در جنگ اوکراین، ارتش روسیه بارها به کمک این موشک‌ توانسته است سامانه‌های آمریکایی پاتریوت را هدف قرار دهد و نابود کند. این در حالی است که موشک کینژال تنها هشت ماخ سرعت دارد.


موشک فراصوت فتاح این امکان را برای ایران فراهم خواهد کرد تمام پایگاه‌ها و ناوهای آمریکا را در اقیانوس هند، دریای مدیترانه و دریای سرخ هدف قرار دهد. پیش تر سنتکام به بهانه حفاظت از کشورهای عربی دامنه سامانه‌های پدافندی خود را در کشورهای عرب منطقه پهن کرده بود. به عبارت دیگر، دستگاه تبلیغات سیاسی-رسانه ای غرب با برجسته کردن توان موشکی- پهپادی ایران قصد داشت زمینه لازم را برای رونق بازار فروش تسلیحات آفندی- پدافندی در غرب آسیا گرم نگه دارد.


حال با رونمایی سپاه پاسداران از موشک هایپرسونیک، باید این سؤال از فرماندهان آمریکایی پرسیده شود، آنها با چه سامانه پدافندی می‌خواهند با قدرت موشکی ایران مقابله کنند؟ آیا باز هم امکان مطرح کردن طرح‌هایی همچون «ناتوی خاورمیانه» و ایجاد سامانه یکپارچه پدافندی عربی- عبری در نشست النقب با هدف ایجاد آشوب در منطقه و غارت منابع طبیعی آن وجود دارد؟


رونمایی از موشک فتاح تنها دارای پیامدهای منطقه‌ای نیست و به شکل مستقیم بر روند مذاکرات ایران و غرب تأثیر می‌گذارد. پس از اعلام خبر رسمی دستیابی ایران به فناوری موشک هایپرسونیک، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: نمی‌توان به این موضوعات به صورت جداگانه نگریست و چنین اخباری نگرانی‌ها در زمینه برنامه هسته‌ای ایران را افزایش می‌دهد.


همچنین تروئیکای اروپایی با بازگو کردن مواضع تکراری و ادعایی در زمینه آزمایش‌های موشکی ایران، این اقدام را ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد دانستند. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که ایران بارها از تریبون‌های رسمی توان موشکی خود را بر بخشی از دکترین دفاعی کشور اعلام کرده که توسعه آن صرفاً برای پیشگیری از تهاجم خارجی دنبال می‌شود. دولت‌های اروپایی در حالی در امور دفاعی ایران دخالت می‌کنند که یکی از بزرگ‌ترین تأمین کنندگان سلاح در بازار تسلیحاتی غرب آسیا به شمار می‌روند.


در منطق بازدارندگی و موازنه قوا، دستیابی ایران به فناوری ساخت موشک‌های هایپرسونیک موجب از بین رفتن کارایی سامانه‌های پدافندی آمریکا و ضربه به بازار تسلیحاتی غرب خواهد شد. حال که ایران به فناوری عبور از این سامانه‌های غربی دست یافته است؛ کشورهای عرب حوزه خلیج فارس دیگر انگیزه لازم را برای خرید تسلیحاتی آفندی- پدافندی از کشورهای اروپایی و آمریکایی نخواهند داشت.


شاید نخستین سیگنال در زمینه کارایی نداشتن سامانه‌های غربی در برابر خط آتش مقاومت، با حمله انصارالله یمن به تأسیسات نفتی آرامکو برای حکام خلیج فارس ارسال شد. در نگاه برخی تحلیلگران امور منطقه، یکی از دلایل میانجی گری صلح پکن میان ایران و پادشاهی سعودی اثبات شدن توان نظامی محور مقاومت برای کشورهای بلوک محافظه‌کار عربی است.

در منطق بازدارندگی و موازنه قوا، دستیابی ایران به فناوری ساخت موشک‌های هایپرسونیک موجب از بین رفتن کارایی سامانه‌های پدافندی آمریکا و ضربه به بازار تسلیحاتی غرب خواهد شد


در نظم جدید منطقه غرب آسیا کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به دنبال تشکیل ائتلاف دریایی با ایران هستند تا بدون دخالت قدرت‌های غربی بتوانند امنیت تجارت دریایی و میدان‌های نفتی را در این منطقه راهبردی حفظ کنند. تمایل به همکاری نظامی- امنیتی با ایران البته ایستگاه پایانی این روند نیست. خبر خروج امارات از ائتلاف دریایی آمریکایی نشان دهنده برنامه ریزی کشورهای منطقه برای کاهش وابستگی نظامی به ساختار سنتکام است. تداوم این روند می‌تواند سبب ایجاد نوعی موازنه دریایی در برابر حضور ناوگان پنجم آمریکا در آستانه آب‌های خلیج فارس و دریای عمان شود.

 
بهره سخن

امروز ایران پس از آمریکا، روسیه، چین، کره شمالی، هند و ژاپن در جمع باشگاه کشورهای صاحب فناوری ساخت موشک هایپرسونیک قرار گرفته است. این موشک تاکتیکی این امکان را برای نیروهای مسلح ایران فراهم خواهد کرد تا نه تنها از مرز سامانه‌های پدافندی همچون پاتریوت، تاد، گنبد آهنین، فلاخن داوود، کمان- 3 و باراک عبور کند؛ بلکه تهران را  قادر خواهد ساخت خود سامانه‌های ضدموشکی- پهپادی را هدف قرار دهد.


دستیابی تهران به چنین فناوری ای علاوه بر به چالش کشیدن سامانه پدافندی آمریکا و رژیم صهیونیستی در سراسر منطقه، سبب افزایش آسیب‌پذیری دشمن در هنگامه تجاوز نظامی خواهد شد. به گزارش روزنامه صهیونیستی جروزالم پست، موشک فتاح قادر است تنها پس از 400 ثانیه از لحظه شلیک، از سامانه‌های پدافندی رژیم صهیونیستی عبور کند و اهداف از پیش تعیین شده را در سرزمین‌های اشغالی هدف قرار دهد.


به عبارت دیگر، اگر جنگنده‌های صهیونیستی قصد حمله به تأسیسات هسته ای ایران را داشته باشند؛ پیش از نزدیک شدن آنها به نزدیکی مرزهای کشورمان، سامانه‌های پدافندی آنها باید آماده مقابله با موشک فراصوت فتاح باشند. 

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده