جزئیات ساخت خانه های حیاط دار در تهران اعلام شد

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در خصوص ساخت خانه های حیاط دار در تهران توضیحاتی ارائه کرد و گفت:خانه های حیاط دار به معنی خانه های ویلایی نیست.
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۳ - ۱۱ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 02
کد خبر: ۱۹۲۱۸۸

به گزارش راهبرد معاصر، گرانی مسکن و افزایش اجاره بها از جمله مشکلات شهروندان تهرانی است و برخی از شهروندان به دلیل عدم توانایی در پرداخت اجاره بها از شهر خارج شدند. شهرداری تهران در بحث مانع زدایی مسکن ورود کرده و قرارگاهی در این زمینه تشکیل شده است.

 

تاکنون تفاهم نامه های زیادی برای ساخت مسکن بسته شده و قرار است از چند ماه آینده بهره برداری از برخی پروژه ها آغاز شود.فروش متری مسکن، ساخت خانه های حیاط دار، کاهش قیمت و ... در دستور کار است و شهرداری با مداخله گری باعث شد دیگر قیمت مسکن خیلی بالا نرود.

 

در خصوص آخرین اقدامات انجام شده در شهرداری تهران در زمینه مسکن با حمیدرضا صارمی معاون شهرسازی و معمای شهردار تهران به گفت‌وگو نشستیم.

 

در دو سال گذشته چند پروانه در تهران صادر شده است؟شنیده شده در برخی از مناطق تهران در سال جاری صدور پروانه حدود 200 درصد افزایش پیدا کرده است در اینباره توضیح دهید.

در سال 1401 ما حدود 6 هزار و در سال گذشته 10 هزار پروانه ساختمانی صادر شد/افزایش صدور پروانه بیشتر در مناطق 15، 18، 11، 6، 19 بوده است/در مناطق یک و سه صدور پروانه زیاد نبوده است

 

در خصوص صدور پروانه باید بگویم که در دهه 90 ساخت و ساز در کل کشور دچار رکود شده بود و البته در تهران هم وجود داشت. در سال 1401 ما حدود 6 هزار پروانه صادر کردیم و در سال 1401 با اقدامات نوسازی انجام شده آمار صدور پروانه به حدود 10 هزار رسید.افزایش صدور پروانه بیشتر در مناطق 15، 18، 11، 6، 19 بوده است و عمدتا این افزایش صدور پروانه در مناطق جنوبی بوده و در مناطق یک و سه افزایشی نداشته‌ایم.

به دنبال از بین رفتن رکود هستیم/افزایش چشمگیری در صدور پروانه داشته‌ایم/جبران عقب ماندگی های مسکن/در 3 ماه اول سال جاری آمار صدور پروانه در برخی مناطق تا 200 درصد رشد داشت

 

این را بگویم که مناطق هدف ما در نوسازی مناطق جنوبی است و این یک رویکرد مثبت و یک حرکت قابل توجه است. ما به دنبال از بین رفتن رکود هستیم و البته افزایش چشمگیری در صدور پروانه داشته‌ایم؛ این را بگویم که در سه ماه اول سال جاری آمار صدور پروانه در برخی مناطق تا 200 درصد رشد داشته است باز هم تأکید می‌کنم این افزایش صدور در مناطق جنوبی بوده است این موضوع بسیار مهم و قابل اتکاست. ما در بحث مسکن ورود کرده‌ایم تا عقب‌ماندگی‌هایی که وجود داشته را تا حدودی کم کنیم. در گذشته کاهش صدور پروانه‌ داشته‌ایم در نتیجه تولید مسکن هم شکل نگرفته است. تقاضا بالا و عرضه کم بوده است و با توجه به جمعیت شهر و کاهش عرضه قیمت بسیار بالا رفت.

 

شهرداری چه نقشی در تنظیم‌گری بازار مسکن داشته است؟

ساخت 540 هزار واحد مسکونی در تهران/70 هزار واحد مسکونی در شرایط بین صدور پروانه یا مراحل ساخت 4 یا 5 طبقه هستند/اگر امسال هم مداخله‌گری جدی کنیم، بازار مسکن از تنش نجات می‌یابد

 

ما سال گذشته با مداخلاتی که انجام دادیم تنظیم‌گری‌هایی صورت گرفت. بخش تعاونی‌های مردمی،‌ نهادها، سازمان‌ها ورود کردند و ساخت و ساز در مناطق هدف مانند 19، 18 و 16 شروع شد. 540 هزار واحد مسکونی قرار است ساخته شود و 70 هزار واحد مسکونی در شرایط بین صدور پروانه یا مراحل ساخت 4 یا 5 طبقه هستند. اگر امسال هم مداخله‌گری جدی کنیم، بازار مسکن از تنش نجات می‌یابد؛ ما نگاه تنظیم‌گری داریم.

 

یعنی اقدامات شهرداری باعث کاهش قیمت مسکن شده است؟ در حال حاضر قیمت مسکن در تهران چقدر است؟

متوسط قیمت مسکن 60 میلیون تومان است اما 2 سال پیش 25 میلیون تومان بود/در گذشته به دلیل تأخیری که در تولید مسکن داشتیم؛ گرانی‌ها زیاد شد/حداقل 2 تا 3 سال آینده تهران از شوک قیمتی مسکن در امان می‌ماند

 

قیمت مسکن تابع چندین عامل است. در حال حاضر متوسط قیمت مسکن در تهران حدود 60 میلیون تومان است این در حالی است که در دو سال قبل متوسط هر مترمربع مسکن در تهران 25 میلیون تومان بوده است. در گذشته به دلیل تأخیری که در تولید مسکن داشتیم و عرضه هم کم بود گرانی‌ها زیاد شد. بر اساس اقداماتی که شهرداری تهران انجام داده حداقل 2 تا 3 سال آینده تهران از شوک قیمتی مسکن در امان می‌ماند.

 

کلنگ‌زنی‌هایی در خصوص مسکن صورت گرفته است چه زمان این مسکن‌ها آماده بهره‌برداری می‌شوند؟

آغاز بهره برداری از مسکن های تهران از چند ماه آینده/کاهش قیمت مسکن با مداخلات شهرداری تهران/ در بحث مسکن نگاه سودآوری نداریم/تعاونی های مسکن ، خانه را با قیمت تمام شده و سود کم عرضه می‌کنند

 

از چند ماه دیگر مسکن‌ها آماده بهره‌برداری می‌شوند. مداخلات ما باعث شد قیمت مسکن کاهش پیدا کند. ما در بحث مسکن نگاه سودآوری نداریم بیشتر می‌خواهیم با درصد اندکی سود و به قیمت تمام شده مسکن را واگذار کنیم البته تعاونی‌ها در این زمینه ورود کرده‌اند و آنها مسکن را با قیمت تمام شده و سود کم عرضه می‌کنند.

 

چه افرادی از جامعه می‌توانند این مسکن‌ها را تهیه کنند، قیمت‌گذاری چگونه صورت می‌گیرد؟

طی برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته دهک‌های پایین می‌توانند از این مسکن استفاده کنند البته این مسکن استطاعت‌پذیر است.

 

شهرداری تهران در زمینه اجاره‌داری چه اقداماتی انجام داده است، شاهدید که قیمت اجاره در تهران بسیار بالا رفته و بسیاری از شهروندان به حاشیه شهر رفته‌اند چرا که توان پرداخت هزینه‌های اجاره مسکن را نداشتند.

ورود جدی در بحث اجاره داری خواهیم کرد/بخشی از پروژه‌ها را به اجاره‌داری اختصاص می دهیم

 

لایحه‌ای در این زمینه به شورا می‌رود اگر لایحه نهایی شود ما در بحث اجاره‌داری ورود جدی می‌کنیم. باید بخشی از مشکل مسکن را حل کنیم و قرار است بخشی از پروژه‌ها را به اجاره‌داری اختصاص دهیم.

 

فروش متری مسکن در تهران به کجا رسید؟ قرار بود این مسکن در بورس ارائه شود چرا تا کنون کار اجرایی نشده است؟

بعد از رفع موانع فروش متری مسکن در تهران آغاز می شود/در بحث تنظیم‌گری مسکن به صورت گسترده وارد شده‌ایم/به دور از هیاهو و حاشیه کار می‌کنیم/در فروش متری مسکن ظرفیت‌های لازم را داریم و تمام شرایط آماده است

 

مشکلات بورسی (زیرساختی)‌ در این زمینه وجود دارد که اگر حل شود کارها انجام خواهد شد. ما در بحث تنظیم‌گری به صورت گسترده وارد شده‌ایم و به دنبال رفع موانع و چالش‌ها هستیم و به دور از هیاهو و حاشیه کار می‌کنیم. ما در تولید مسکن محکم و با اراده پیش می‌رویم. در فروش متری مسکن ظرفیت‌های لازم را داریم و اگر اجازه دهند وارد می‌شویم چرا که تمامی شرایط مهیا است اگر شورا مجوز را دهد کار با جدیت آغاز می‌شود.

 

تجربه ناموفقی در خصوص فروش متری مسکن در ادوار گذشته شهرداری وجود داشته است برای اینکه دوباره این تجربه ناموفق تکرار نشود چه اقداماتی انجام شده است؟

باید راهبردها را به سمتی ببریم که شکست نخوریم /یکی از مشکلات در گذشته طولانی بودن زمان ساخت مسکن و تکنولوژی یکسان بود/ قرار است پروژه‌ها یک‌ساله ساخته و آماده بهره‌برداری شود

 

ما در این کار نباید سیاه و سفید ببینیم هر پروژه مشخصات خودش را دارد ما باید راهبردها را به سمتی ببریم که شکست نخوریم و باید ابعاد مختلف کار مورد بررسی قرار گیرد. یکی از مشکلات در گذشته طولانی بودن زمان ساخت و تکنولوژی یکسان بود. ما در حال حاضر تغییر تکنولوژی داده‌ایم و قرار است پروژه‌ها یک‌ساله ساخته و آماده بهره‌برداری شود. اگر زمان ساخت کاهش پیدا کند مردم بیشتر به این سمت حرکت می‌کنند. ما مصمم هستیم که در بحث فروش متری مسکن ورود کنیم.

 

اخباری مبنی بر ساخت خانه‌های حیاط‌دار در تهران شنیده می‌شود در این زمینه توضیح دهید.

خانه‌های حیاط دار به معنی خانه های ویلایی نیست/ از منظر کارشناسان ساخت خانه‌های ویلایی در تهران امکان ندارد/از یکسال دیگر واگذاری خانه‌های حیاط دار با متراژ 80 تا 160 در مناطق جنوبی تهران آغاز می‌شود

 

ما به دنبال ایجاد محله الگو هستیم. خانه‌های حیاط دار به معنی خانه های ویلایی نیست. تهران ظرفیت خانه‌های ویلایی را ندارد نه می‌توانیم گسترش دهیم و نه امکان خانه‌های یک طبقه وجود دارد از منظر کارشناسان ساخت خانه‌های ویلایی در تهران امکان ندارد. در حال حاضر حداقل طبقات در تهران 4 یا 5 طبقه است. ما در محلات الگو بگونه‌ای طراحی کرده‌ایم که در هر طبقه خانه‌ها حیاطی داشته باشند و بتوانند از آن حیاط استفاده بهینه داشته باشند. یعنی در هر طبقه یک فضای به عنوان حیاط در نظر گرفته می شود تقریبا حیاط هر خانه سقف خانه طبقه پایین است. 7 محله الگو را آغاز می‌‌کنیم و از حدود یکسال دیگر واگذاری خانه‌های حیاط دار با متراژ 80 تا 160 در مناطق جنوبی تهران آغاز می‌شود.

 

برخی معتقدند که شهرداری شرایط را برای بساز بفروش‌ها آماده کرده است در اینباره توضیح دهید.

بر اساس یک میلیون پارسال در تهران باید سالانه 20 هزار پروانه صادر شود تا شهر فرسوده نشود/اینکه تهران را فریز کنیم در هیچ کشوری مسبوق به سابقه نیست و رد شده است/ در شهرداری قطعا بستر سودآوری را برای بساز بفروش‌ها ایجاد نخواهیم کرد/به دنبال انجام کارهای قانونی هستیم /کاهش 30 درصدی زمان صدور پروانه

 

ما 2 رویکرد در شهر تهران داریم یکی از این رویکردها این است اساسا ساخت و سازی انجام نشود یا محدود انجام شود که از منظر علمی این امر درست نیست اگر عمر ساختمان 50 سال باشد که اینگونه نیست و ما حالت ایده‌ال را در نظر می‌گیریم و تعداد پارسل‌‌های شهر تهران هم یک میلیون باشد و نرخ تخریب و استهلاک هم 2 درصد باشد، در سال باید 20 هزار پروانه صادر شود تا این شهر فرسوده نشود و ما در حال حاضر 10 هزار پروانه صادر کرده‌ایم. اینکه تهران را فریز کنیم در هیچ کشوری مسبوق به سابقه نیست و رد شده است. در تهران باید ساخت و سازها بر طبق روال انجام شود و ما اصلا به دنبال این نیستیم که به بساز بفروش‌ها آوانس دهیم. انبوه‌سازانی که در حال حاضر از آنها استفاده می‌کنیم انبوه‌سازان خرد هستند البته انبوه‌سازان بزرگ هم می‌توانند شرکت کنند. اینکه برخی می‌گویند ساخت و ساز انجام نشود حرف علمی نیست ما در شهرداری بستر سودآوری را برای بساز بفروش‌ها ایجاد نکرده‌ایم بلکه به جد به دنبال انجام کارهای قانونی هستیم و در حال حاضر هم زمان صدور پروانه را 30 درصد کاهش داده‌ایم.

 

در خصوص جزئیات لایحه باغات توضیح دهید. عده‌ای معتقد هستند که این لایحه باعث تخریب باغات می‌شود.

حفظ و گسترش باغات در دستور کار است/ در 2 سال گذشته 3500 هکتار به فضای سبز شهر تهران اضافه شده است/سرانه فضای سبز در تهران از استاندارد هم 2 متر بالاتر است/مالکان در گذشته باغات را خشک می کردند/نباید باغات نابود شوند/در دو سال گذشته حدود 30 تا 40 باغ تملک شد

 

لایحه باغات که در حال حاضر به شورای اسلامی شهر تهران رفته است با هدف گسترش و حفظ باغات است ما در حال حاضر سرانه فضای سبزمان از استاندارد هم دو متر بالاتر است و این اقدامات مربوط به دوره ما نیست و در 20 سال گذشته این امر رخ داده است در 2 سال گذشته 3500 هکتار به فضای سبز شهر تهران اضافه شده و در حال اضافه شدن هم است. باید فضای سبز گسترش پیدا کند ما قطعا اجازه نمی‌دهیم که کسی باغات را تخریب کند و به جای اینکه در سطح اجازه ساخت دهیم در ارتفاع می‌دهیم و قطعا تراکم افزایش نمی‌یابد هدف حفظ باغات و گسترش فضای سبز است . لایحه باغاتی که در گذشته بود به دلیل مشکلاتی که داشت برخی از مردم خودشان اقدام به خشک کردن باغات کردند بهتر است دوستان در مورد باغات زود قضاوت نکنند بگذارند اقدامات انجام شود و بعد بررسی کنند. نگاه حزبی، سیاسی و ... نداشته باشیم و اگر موفقیتی شکل می‌گیرد برای همه شهروندان است. نباید باغات نابود شوند با لایحه‌ای که قبلا در شورا تصویب شده ریشه باغات را خشک کرده‌اند عملا چون سودی باغ برای مالک نداشته اقدام به خشک کردن آن کرده‌اند. ما در دو سال گذشته حدود 30 تا 40 باغ را تملک کرده و با برنامه تملک داریم. باز هم تأکید می‌کنم که برنامه ما حفظ و گسترش باغات است./ فارس

ارسال نظر