آخرین تحولات عراق/ از مداخله مستقیم آمریکا در امور عراق تا توافق بر تداوم دولت عبدالمهدی-راهبرد معاصر
اروپا کشتیرانی ایران را تحریم کرد ترامپ: مهاجران غیرقانونی را با تجهیزات نظامی بیرون می‌کنم خزانه‌داری آمریکا سه نهاد و سه فرد اسرائیلی را تحریم کرد حزب الله از شهادت ۴ عضو خود خبر داد + عکس عراقچی: اگر قدرت نباشد دیپلماسی ابتر خواهد ماند امانی سفیر ایران در لبنان: هیچ تهدیدی ما را از حمایت از مقاومت باز نمی‌دارد کلینتون: به زودی یک رئیس‌جمهور زن در کشورمان خواهیم داشت واکنش حماس به ادعای خروج رهبران خود از قطر و نقل مکان به ترکیه اخراج صد‌ها هزار مهاجر از آمریکا در ۱۰۰ روز اول دولت ترامپ آنروا: هیچ آژانس دیگر سازمان ملل نمی‌تواند جایگزین ما شود سازمان امنیت فدرال روسیه یک حمله تروریستی را خنثی کرد واکنش عراقچی به تصمیم احتمالی اتحادیه اروپا مبنی بر تحریم خطوط کشتیرانی ایران پیام تسلیت حزب‌الله، حماس و جهاد اسلامی به مناسبت شهادت «محمد عفیف» موافقت بایدن با به‌کارگیری موشک‌های دوربرد توسط اوکراین علیه روسیه کشته‌شدن ۸ تروریست پ‌ک‌ک در سوریه و عراق

آخرین تحولات عراق/ از مداخله مستقیم آمریکا در امور عراق تا توافق بر تداوم دولت عبدالمهدی

شخصیت های مذهبی، سیاسی و نظامی عراق در خلال بیست و چهار ساعت اخیر با انتشار بیانیه های متعددی بر حمایت از خواست معترضین و وضع اصلاحاتی فراگیر در این کشور تاکید نمودند.
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۲ - ۱۱ آبان ۱۳۹۸ - 2019 November 02
کد خبر: ۲۶۶۴۲

به گزارش راهبرد معاصر؛ عراق این روزها شاهد اعتراض های متعددی در اقصی نقاط کشور است. معترضین نسبت به وضعیت معیشتی و فساد حاکم بر این کشور شکوه کرده و خواستار اصلاحاتی بنیادین در عراقند.

 

اعتراض های اخیر عراق در خلال هفته های اخیر گاها رنگ خشونت به خود گرفته و شماری از افراد ناشناس مبادرت به شلیک به سوی معترضین کرده و شمار اندکی از معترضین نیز با طرح شعارهای رادیکال به حمله به مراکز نظامی و امنیتی حمله نموده اند.

 

مهمترین رخدادهای بیست و چهار ساعت اخیر عراق از این قرارند:

 

صدور دستور بازداشت و احضار شماری از مسئولان عراقی به اتهام فساد


هیئت شفاف سازی عراق امروز جمعه از صدور احکام بازداشت شصت نفر از نمایندگان و مسئولان محلی به اتهام فساد و هدر دادن بیت المال خبر داد .

 

هیئت شفاف سازی عراق از صدور احکام بازداشت و احضار شماری از نمایندگان و مسئولان محلی به اتهام فساد و هدردادن بیت المال خبر داد .

 

این هیئت با اعلام صدور احضار یک وزیر و پنج نماینده کنونی پارلمان و دو وزیر سابق به اتهام فساد تاکید کرده است حکم احضار 38 عضو شورای استانی اعم از اعضای فعلی و سابق و همچنین احضار یک استاندار، دو رئیس شورای استان کنونی و 6 مدیرکل و یک معاون وزیر هم صادر شده است.

 

آیت الله سیستانی: کشور عراق نباید به سمت هرج ومرج کشیده شود

نماینده آیت الله سیستانی درباره حوادث اخیر این کشور بار دیگر بیانیه ای صادر کرد. این بیانیه توسط احمد الصافی نماینده ایشان در کربلا قرائت شد .

 

در این بیانیه آمده است: با توجه به استمرار تظاهرات عراق در این هفته، شاهد درگیری های خشنوت بار بین معترضان و نیروهای امنیتی بودیم، که این امر منجر به ریخته شدن خون بی گناهان و زخمی شدگان از هر دو طرف بودیم. همچنین شاهد آتش زدن موسسات دولتی و غیر دولتی بودیم. این خون های ریخته شده برای ما ارزشمند است و نباید کشوربه سمت آشوب و ویرانی سوق داده شود.

 

خون‌های پاکی که طی هفته‌های گذشته بر زمین ریخت، برای همه ما ارزشمند بود و ضرورت دارد تا برای جلوگیری از ریخته شدن خون‌های بیشتر تلاش شود و هرگز اجازه نداد کشور به پرتگاه‌های درگیری داخلی و هرج و مرج و ویرانی کشانده شود و این امر ممکن است در صورتی که همه برای حل بحران کنونی با مقاصد صادقانه و دل‌های پاک با دوستی ورزیدن به عراق و اشتیاق و پایبندی به آینده آن همکاری کنند.

 

مرجعیت دینی بار دیگر بر موضع شناخته شده خود در محکومیت تعدی به تظاهرات مسالمت جو و تمام انواع خشونت غیر قابل توجیه و ضرورت بازخواست کسانی که دست به چنین اقداماتی زدند، تاکید کرده و همچنین بر ضرورت اینکه طرف‌های ذیربط، نیروهای رزمی با هر عنوانی را وارد موضوع تعامل با اعتصابات و تظاهرات مسالمت آمیز از ترس کشانده نشدن به سمت خشونت بیشتر نکنند، تصریح می‌کند.

 

احترام به اراده عراقی‌ها در مشخص کردن نظام سیاسی و اداری کشورشان از طریق برگزاری همه پرسی درباره قانون اساسی و انتخابات دوره‌ای مجلس نمایندگان اصلی است که مرجعیت دینی به آن پایبند بوده و از زمانی که نظام سابق تغییر کرد بر این مسئله تاکید کرده و امروز هم تاکید می‌کند که اصلاحات ضرورت حتمی است، همانطور که قبلا هم بارها در این زمینه صحبت شد، اما هر گونه اصلاحات ضروری که باید در این زمینه انجام شود، به انتخاب ملت عراق با تمام طیف‌ها و قشرهای آن در سرتاسر کشور بستگی ندارد و هیچ شخص یا گروه یا طرفی حق ندارد با دنباله‌روی از دستورات و طرف‌های منطقه‌ای بین المللی اراده عراقی‌ها را در این زمینه مصادره کرده و نظرش را بر آنها تحمیل کند.

 

مرجعیت عالی دینی عراق در پایان آورده است : ما از همه طرف‌ها دعوت می‌کنیم که به حال و آینده عراق بیندیشند و احساسات گذرا یا منافع خاص مانع اتخاذ تصمیم درست از سوی آنها در آنچه خیر و صلاح و شکوفایی کشور در آن است، نشود و خداوند همه را به راستی هدایت فرماید .

 

سخنان مداخله‌جویانه پامپئو درباره تظاهرات عراق

 

وزیر امور خارجه آمریکا امروز جمعه در سخنانی مداخله‌جویانه گفته تحقیق دولت عراق درباره خشونت‌هایی که اوایل اکتبر در این کشور به وقوع پیوست «فاقد اعتبار کافی» بوده است.

 

وزیر خارجه آمریکا که رسانه‌های وابسته به دولت کشورش در عراق نقش بارزی در تحریک معترضان به خشونت‌های خیابانی داشته‌اند از همه طرف‌ها خواست از توسل به خشونت اجتناب کنند.

 

سیاستمداران در عراق در روزهای گذشته بارها از عملکرد شبکه خبری «الحره» که وابسته به دولت آمریکا است در نحوه پوشش اعتراضات در این کشور اعتراض کرده‌اند.

 

شبکه الحره اخیراٌ برنامه‌ای تحت عنوان «تحقیق» درباره نهادهای دینی عراق با عنوان «فساد دینی در عراق» منتشر کرد. در این گزارش، شخصیت‌های دینی اهل تسنن و تشیع عراق آماج حملات تند قرار گرفتند. الحره ادعا کرد که روحانیون در مسائل فساد مالی و اداری دست دارند و هیچکس نمی‌تواند آنان را بازخواست کند.

 

این گزارش واکنش‌های منفی و محکومیت‌های احزاب و سیاستمداران عراقی را به همراه داشت و بیشتر آنان، خواستار پیگیری این تجاوز هدفمند شدند.

 

الحشد الشعبی: معترضان اجازه تعرض به عراق را ندهند

 

سازمان الحشد الشعبی عراق طی بیانیه‌ای ضمن اعلام حمایت از تظاهرات مسالمت‌آمیز در این کشور، از معترضان عراقی خواست همانگونه که الحشد در خطوط مقدم جبهه علیه تروریسم و داعش جنگید، آن‌ها نیز اجازه تعرض به عراق را ندهند.

 

در این بیانیه که جمعه (دهم آبان) منتشر شد، آمده است: «هنگامی که وطن به ما نیاز پیدا کرد و مرجعیت حکیم ما از ما کمک خواست، ما اولین کسی بودیم که به ندای آن لبیک گفته و اولین کسی بودیم کهخ در خطوط عزت و کرامت ایستادیم. ما هرگز چه در گذشته و چه در حال، از موقعیتی که کشومان به حضور ما نیاز داشت، پا پس نکشیدیم و پشت نکردیم».

 

به گزارش وب‌سایت «أین‌نیوز»، سازمان الحشد الشعبی ضمن اعلام حمایت دوباره از تظاهرات مسالمت‌آمیز معترضان عراقی اعلام کردند که در کنار آن‌ها ایستاده و خواهان تحقق مطالبات آن‌ها هستند.

 

الحشد الشعبی در این بیانیه اعلام کرد که آماده است به خاطر معترضان و مطالبات برحق آن‌ها، فداکاری و جان‌فشانی کند.

 

الحشد عراق از وجود برخی دست‌های پشت پرده برای به‌ورطه انداختن عراق خبر داد و گفت: «ما به دقت اوضاع را زیر نظر دارم و اطلاعاتی داریم که تأیید می‌کند خواسته‌های اجنبی،‌ عناصر نفوذی و تمایلات سیاسی وجود دارد که در کمین شما و این کشور نشسته و می‌خواهد عراق را به پرتگاه سقوط سوق دهد و فتنه، هرج‌و مرج، درگیری داخلی و ویرانی ایجاد شود».

 

در ادامه این بیانیه آمده است: «آن‌ها به این طریق، می‌خواهند خواسته‌های شما را منحرف کرده و اعتراض‌های شما را با حملات، کشتار، اظهارات و هتاکی علیه مرجعیت دینی و حشد مقدس شما تخریب کنند».

 

الحشد الشعبی تأکید کرد که به حضور در جبهه‌ها و «سنگرهای شرف» ادامه خواهد داد و سینه‌های خود را برای دفاع از عراق و مقدسات و مرجعیت این کشور سپر خواد کرد.

 

الحشد الشعبی از معترضان حاضر در میادین تظاهرات خواست اجازه ندهند احدی به نیروهای امنیتی عراق حمله کرده یا دست به تخریب اموال عمومی و خصوصی و تعرض به مرجعیت دینی عراق بزند.

 

در پایان این بیانیه، الحشد الشعبی به پایبندی کامل و دقیق خود به همه رهنمودهای مرجعیت دینی عراق تأکید کرد و گفت که الحشد الشعبی «سوپاپ اطمینان» مردم و صلح در عراق خواهد ماند.

 

هادی العامری خواستار تغییر نظام پارلمانی عراق به ریاست‌جمهوری شد

 

«هادی العامری»، رئیس ائتلاف الفتح در عراق می‌گوید نظام پارلمانی در این کشور شکست خورده و باید به دنبال نظام دیگری بود.او شامگاه جمعه (دهم آبان) طی بیانیه‌ای کوتاه، راه حل برون‌رفت از بحران کنونی عراق را اصلاح فرآیند سیاسی زیر نظر قانون اساسی این کشور دانست.

 

عامری با بیان اینکه کشور عرق به اصلاحات و تغییرات ریشه‌ای در قانون اساسی نیاز دارد، گفت: «شکست سیستم پارلمانی در عراق محرز شده است برای همین، چاره‌ای جز تبدیل آن به نظامی که مناسب اوضاع ما باشد، نیست».

 

نظام سیاسی در عراق نظام پارلمانی بوده و نخست‌وزیر در این کشور بالاترین مقام اجرایی است و منصب ریاست‌جمهوری بیشتر تشریفاتی و فاقد قدرت اجرایی است.

 

رئیس ائتلاف الفتح عراق همچنین گفت که شوراهای شهر و استانداری‌ها نیز از جمله سازمان‌هایی است که شکستشان ثابت شده و باید این شوراها لغو شده و مردم بتوانند استاندار را مستقیما انتخاب کنند.

 

تماس بین عبدالمهدی، صدر و هادی العامری؛ گزینه برکناری دولت کنار گذاشته شد

 

دور دوم تظاهرات در عراق از جمعه سوم آبان ماه جاری مجدد آغاز شد و مردم این کشور بار دیگر خواستار مبارزه با فساد و بهبود وضعیت معیشتی شدند.

 

برخی از احزاب سیاسی اما با بهره‌برداری از این تظاهرات و سوار شدن بر موج اعتراضات مردمی اعلام کردند (+) که راه برون‌رفت از بحران کنونی، برکناری عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق است.

 

در صدر کسانی که خواستار برکناری عبدالمهدی از نخست وزیری است، «مقتدی صدر» رهبر معنوی ائتلاف «سائرون» -بزرگترین فراکسیون پارلمانی عراق- قرار دارد که اخیرا بین وی و عبدالمهدی نامه‌هایی دست به دست شد.

 

صدر اعلام کرد که باید عبدالمهدی برکنار شده و انتخابات زودهنگام برقرار شود. وی از «هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح –دومین فراکسیون پارلمانی عراق- خواست که برای برکناری عبدالمهدی با او همکاری کند. العامری هم گفت که برای رفع مطالبات مردمی عراق با صدر همکاری خواهد کرد.

 

روزنامه الاخبار لبنان اما بر خلاف این مسائل، امروز جمعه گزارش داد که طی ساعت‌های گذشته تماس‌هایی بین عبدالمهدی، صدر و العامری برقرار شده است تا «ائتلاف دولتی که اخیرا به نظر می‌رسید در آستانه فروپاشی قرار دارد، تقویت شود».

 

این روزنامه توضیح داد، یک مسیر در عراق می‌تواند نقطه آغازی برای حل بحران عراق باشد. در این مسیر، اختلاف بین صدر و عبدالمهدی و العامری باید از بین می‌رود. در همین راستا، تلاشهایی برای برقراری خطوط تماس بین این سه نفر صورت گرفته است.

 

این تلاش‌ها از چند ساعت گذشته آغاز شده تا بحران کنترل شود و هیچ حادثه امنیتی رخ ندهد. الاخبار به نقل از اطلاعاتی که به دستش رسیده، گزارش داد که «تحول مثبت و قابل توجهی اخیرا در این مسیر ارتباطی که طی روزهای گذشته متشنج شده بود، به وجود آمده است و این مسئله بر ساختار کابینه و عملکرد آن تأثیر مثبتی خواهد گذاشت.

 

به گزارش این روزنامه، قرار است همزمان با این تماس‌ها، اقداماتی جهت فرونشستن خشم مردمی صورت گیرد تا وضعیت به پیش از یک اکتبر –زمان آغاز تظاهرات عراق- بازگردد.

 

بنا بر این گزارش، مقتدی صدر در این تماس‌ها اعلام آمادگی کرده است که با العامری همکاری کند. رئیس ائتلاف الفتح، پیش از این درخواست صدر را برای پس گرفتن رأی اعتماد از عبدالمهدی رد کرده بود. وی همانند برخی از فراکسیون‌های سیاسی معتقد است که باید دولت به کار خود ادامه دهد و تا به پایان نرسیدن مدت زمان قانونی این دولت، نباید برکنار شود. البته این مسئله در دولت «حیدر العبادری» نسخت وزیر پیشین عراق نیز رخ داد.

 

بنا بر این اطلاعات، برکناری دولت یا استعفای عبدالمهدی، به دور از واقعیت است و در حال حاضر تلاش می‌شود تا برون‌رفتی از بحران کنونی صورت گرفت؛ زیرا این اطمینان وجود دارد که سوار شدن بر موج مطالبات مردم برای تحقق اهداف سیاسی، یک بازی نخ‌نما شده است و طولانی شدن بحران نیز فقط به سود آمریکا و همپیمانان این کشور در منطقه است.

 

یک منبع آگاه نیز به این روزنامه گفت که «طرح آمریکا برای ایجاد هرج‌ومرج خونین در عراق همچنان وجود دارد... و برای فراهم‌سازی شرایط جنگ داخلی، تلاش‌هایی صورت می‌گیرد.

 

«محمد البلداوی» نماینده ائتلاف الفتح در پارلمان عراق ضمن انتقاد از اصرار ائتلاف سائرون به برکناری نخست وزیر این کشور، تأکید کرد که این مسئله باعث خلأ قانونی و هرج‌ومرج در عراق خواهد شد.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده