جنگ قدرت در سوریه میان پنتاگون و اردوغان-راهبرد معاصر
یادداشت هدی رزق، کارشناس مسائل ترکیه؛

جنگ قدرت در سوریه میان پنتاگون و اردوغان

تناقض در اظهارات وزارت امور خارجه آمریکا، پنتاگون و مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنان حاکی از حمایت مستمر از نیروهای دموکراتیک سوریه و هم زمان، نگرانی‌های امنیتی ترکیه است.
هدی رزق؛ کارشناس مسائل ترکیه
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۴ - ۱۰ دی ۱۴۰۳ - 2024 December 30
کد خبر: ۲۶۶۷۰۶

جنگ قدرت در سوریه میان پنتاگون و اردوغان

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا که در حال آماده شدن برای ورود به کاخ سفید در 20 ژانویه است، خود را بی تمایل به ورود به موضوع سوریه نشان داد و گفت: کاری در سوریه نداریم و می خواهم کارهای مثبت بیشتری دنبال کنم؛ سیاست هایی که از ایجاد پیچیدگی های اضافی برای آمریکا، سوریه و ترکیه جلوگیری  کند، زیرا سناریوهای زیادی وجود دارد که نشان دهنده نگرانی نسبت به تحمیل احتمالی ایدئولوژی سلفی افراطی بر ساختارهای سیاسی و اجتماعی سوریه و خطر اقلیت هاست.

فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) به عنوان نیروی نظامی بزرگ مستقر در قطر عمل می کند، بر منطقه وسیعی به وسعت 4 میلیون کیلومتر مربع نظارت دارد

 

در مقابل، ارتش آمریکا اظهارات ترامپ را به چالش کشید و پت رایدر، سخنگوی پنتاگون فاش کرد تعداد نیروهای آمریکایی در سوریه به 2 هزار نفر رسیده است (بیش از دو برابر تعداد قبلی که 900 نفر بود).

 

 

این اظهارات نگرانی هایی را در آنکارا برانگیخت و به طور قابل توجهی نشان داد آنها به تازگی از افزایش نیروها عبرت گرفته اند. ترامپ در صحبتش درباره خروج از سوریه، بر نفوذ ترکیه در منطقه تمرکز کرد که باعث شد پنتاگون موضع گیری به روز شده ای منتشر کند و فاش کرد، فرماندهی مرکزی آمریکا در قطر بدون اطلاع قبلی تعداد سربازانش را به 2 هزار نفر افزایش داد.

 

فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) به عنوان نیروی نظامی بزرگ مستقر در قطر عمل می کند، بر منطقه وسیعی به وسعت 4 میلیون کیلومتر مربع نظارت دارد که بیش از 21 کشور را از مصر گرفته تا قزاقستان و پاکستان دربر می گیرد.

 

سنتکام مهم ترین کریدورهای تولید و حمل و نقل انرژی جهان را کنترل می کند. همانطور که پنتاگون به عنوان شبه دولت وابسته به آمریکا عمل می کند، فرماندهی مرکزی آمریکا نیز نقش نیروی مستقل از ارتش دارد و نفوذش را در سراسر غرب آسیا مانند فئودال های قرون وسطایی گسترده است.

 

حزب حاکم عدالت و توسعه توانست به عنوان بازیگر اصلی امور سوریه ظاهر شود و جامعه بین المللی به طور فزاینده ای ترکیه را دارای نقشی تعیین کننده در حمایت از فرایند انتقال سیاسی در سوریه، تسهیل بازسازی، جلوگیری از ظهور مجدد داعش و مدیریت بازگشت آوارگان می داند.

 

نیروهای کرد سوریه همچنان مشکل ترکی-آمریکایی است 

آمریکایی‌ها می‌خواهند با نیروهای دموکراتیک سوریه جبهه‌ای در شرق فرات بگشایند، زیرا ابزاری است که می‌توان در زمان مناسب علیه هیئت تحریرالشام استفاده کرد. درباره شورای ملی کردهای سوریه که قرار است کردها را متحد کند باید گفت، به سرویس اطلاعاتی ترکیه نزدیک است و به درخواست برای اتحاد کردها پاسخ نمی دهد، بلکه شروطی نیز تعیین کرده است که آنها مناطق عربی مانند منبج و رقه را ترک کنند.

 

ترکیه که نیروهای نظامی اش را در شرق و غرب مناطق کردنشین افزوده است، نشان داد کوبانی می تواند پس از منبج هدف قرار گیرد. واضح است ترکیه می خواهد پایگاه نظامی در اطراف آرامگاه سلیمان شاه در شمال شهر حلب ایجاد کند. مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دمکراتیک سوریه پیشنهاد ایجاد منطقه غیرنظامی در شهر کوبانی را با بازتوزیع نیروهای امنیتی زیر نظر آمریکا مطرح کرد، اما ترکیه از وی می خواهد از این شهر خارج شود.

 

 نمایندگان اقلیم خودمختار با ارسال نامه ای به ترامپ از وی خواستند رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه را زیر فشار قرار دهد. در این راستا لیندسی گراهام و کریس ون هولن، سناتورهای آمریکایی پیشنهادی مبنی بر حمایت از مظلوم عبدی و آتش بس مطرح کردند.

 

تناقض در اظهارات وزارت امور خارجه آمریکا، پنتاگون و مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنان حاکی از حمایت مستمر از نیروهای دموکراتیک سوریه و هم زمان، نگرانی‌های امنیتی ترکیه است.

 

فرماندهی مرکزی آمریکا با نیروهای دموکراتیک سوریه که ستون فقرات آن، شاخه‌ای از حزب کارگران کردستان سوریه (پ.‌ک.‌ک)، یگان های مدافع خلق کرد و حزب اتحاد دموکراتیک بودند، در 10 سال گذشته نقش پیاده نظام آمریکا را علیه داعش بازی و در عین حال کنترل خود را در مناطق نفتی سوریه حفظ کرده اند.

 

 زمانی که ترامپ خروج از سوریه را در کارزار انتخاباتی اش مطرح کرد، فرماندهی مرکزی آمریکا و پنتاگون مخالفت خود را اعلام کردند. در نهایت، موقعیت فرماندهی مرکزی آمریکا بر موضع رئیس جمهور برتری یافت و حضور نظامی آمریکا در سوریه از حدود 400 به 800-900 سرباز (دو برابر) رسید. اکنون اعلام شده است این تعداد به 2 هزار سرباز رسیده است که مدنظر فرماندهی مرکزی آمریکا بود.

تناقض در اظهارات وزارت امور خارجه آمریکا، پنتاگون و مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنان حاکی از حمایت مستمر از نیروهای دموکراتیک سوریه و هم زمان، نگرانی‌های امنیتی ترکیه است

 

 بیشتر اهداف اصلی آمریکایی ها در سوریه محقق شده است، اما بقیه اصلاحات را می خواهند با همکاری آنکارا انجام دهند. آنکارا می گوید تا زمانی که طرح هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه برای تقویت دست نیروهای متحد وفادار بر سر میز مذاکره در دمشق و استقرار «ارتش ملی» عملی نشود، فشار نظامی ترکیه ادامه خواهد داشت.

 

در حالی که رسانه های بین المللی استقبال جولانی از فیدان را پوشش می دادند، گولر وزیر دفاع ترکیه در حال گفت وگو با فرماندهانش در کیلیس در امتداد مرز سوریه بود تا درباره عملیات های احتمالی رایزنی کند. پیام این اقدام منعکس کننده بیانیه فیدان در دمشق بود؛ «ترکیه با یک شرط یعنی حذف حزب کارگران کردستان و یگان های مدافع خلق از منطقه مرزی آماده همکاری با حاکمیت جدید دمشق است.

 

تنها نیرویی که به نظر می آید می تواند ترکیه را از این کار بازدارد، متحدش در ناتو، یعنی آمریکاست. با وجود این، نیاز اولیه ناتو به ترکیه نه در سوریه، بلکه در جنگ اوکراین است.

 

اردوغان و چالش های پیش رو 

یکی از دشوارترین چالش‌هایی که اردوغان و ترکیه می‌توانند با آن مواجه شوند، ناسازگاری پنتاگون در انحلال نیروهای دموکراتیک سوریه است. اردوغان از حزب کارگران کردستان خواست که خود را منحل کنند و مبارزانش را از کوه های قندیل، جایی که در آن قرار دارند، عقب برانند.

 

سخت ترین چیزی که سوریه با آن مواجه خواهد شد، به تازگی آغاز شده است. رژیم صهیونیستی تقریباً توانایی های نظامی این کشور را از بین برده و بلندی های جولان و منابع آبی و کشاورزی اطراف آن را اشغال کرده است.

 

جولانی به زودی در دمشق میزبان اردوغان خواهد بود که ممکن است جاه طلبی اردوغان برای اقامه نماز در مسجد اموی پس از خروج اسد را برآورده کند. در صورتی که وی شرکت در نماز جمعه را انتخاب کند، این دیدار آخرین هفته سال انجام خواهد شد.

 

در همین حال، وزیر حمل و نقل ترکیه اعلام کرد کشورش طرح پنج مرحله ای را برای کمک به بازسازی سوریه اجرا خواهد کرد که شامل تعمیر و بازسازی تأسیسات حمل و نقل زمینی و دریایی، علاوه بر فرودگاه هاست. ترکیه برای بازسازی سوریه عجله دارد، زیرا می خواهد شرکت هایش آنجا را اداره کنند و با این کار از اقتصاد متزلزل خود حمایت کند. 

 

ارسال نظر
آخرین اخبار