به گزارش راهبرد معاصر؛ دیری نپایید که «سرا» یا همان «سامانه رأیگیری اصلاح طلبان» نیز عامل یک اختلاف تازه در میان اصلاح طلبان شده است. شاید برای کسی چون «غلامحسین کرباسچی» مخالفت با هر نوع خروجی حاصل شده از شعسا (شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان) به نوعی یک پیام روشن دارد. کارگزاران سازندگی، خواهان جدا شدن از کشتی اصلاح طلبان هستند. این ادعا را اگر بخواهیم کمی وارونه بخوانیم، خواهیم دانست که حتی کارگزاران خود را منجی اصلاح طلبان، نگاهبان آرای خاتمی در انتخابات 1376، لنگرگاه دولت های هفتم و هشتم (2 دولت اصلاحات) و غیره می دانند.
به طور نمونه دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی در حساب توییتری خود به نسرا» واکنش نشان داده است. غلامحسین کرباسچی به فرزند نوظهور شعسا یعنی سرا (!) انتقاداتی وارد کرده و می نویسد: «واگذاري تهيه ليست انتخاباتي اصلاح طلبان به بدنه اجتماعي: آن چه انتخابات را معنادار می کتد و به مردم رغبت رای دادن می بخشد ، نتیجه ی رای دادن است و نه مناسک آن . شکل گرایی و مناسک گرایی سیاسی چه برای حکومت چه برای اصلاحات بیراهه است . به فکر کارآمدی اصلاحات باشیم ...»
«سرا» چیست؟
سامانه رأی گیری اصلاح طلبان به زبان ساده ، یک ساز و کار اینترنتی است که طی آن فعالان مدعی ورورد به بهارستان از جناح اصلاح طلبان در آن ثبت نام کرده و با توجه به آرای عمومی در فضای مجازی، برخی لیست ها با وجود آنها بسته می شودو در نهایت نمایندگان سیاسی جناح اصلاح طلب در انتخابات مجلس 98 مشخص می شوند. در همین خصوص «پرستو سرمدی» عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان در مصاحبه با ایسنا می گوید: « شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در جلسه یکشنبهشب (12 آبان)، تصمیمگیری درباره لیستهای انتخاباتی را به بدنه اجتماعی اصلاحطلبان واگذار کرد. با تصویب طرح "سرا" در جلسه امشب شورایعالی، بدنه اجتماعی اصلاحطلبان شامل اعضای احزاب اصلاحطلب و همه فعالان سیاسی و مدنی اصلاحطلب با عضویت در یک سامانه رایسنجی میتوانند در گزینش نامزدهای اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس شرکت کنند. با اجرای این طرح، تصمیمگیری در مورد انتخابات از نهاد بالادستی شورایعالی به بدنه اجتماعی اصلاحطلبان منتقل میشود». سرمدی اما در پایان به نکته مهمی اشاره می کند. سرمدی با بیان این که اصلاحطلبان با این تغییر نشان دادند، تغییرات اجتماعی را درک میکنند و امکان افزایش انسجام جبههای بر پایه دموکراسی درونی در آنها وجود دارد، مدعی شد: «محمد خاتمی، رهبر جریان اصلاحات از موافقان این طرح است».
ترس از محو شدن جایگاه رئیس دولت اصلاحات
سخنان سرمدی نشان دهنده رضایت خاتمی از طرح جدید است. البته مناسک گرایی اصلاح طلبان نسبت به سامانه سرا همان پاشنه آشیلی بود که غلامحسین کرباسچی در میان رشته توییت های خود به آن اشاره کرده است. اما در میان این اختلافات بین کارگزاران و مشارکتی ها که پتانسیل تبدیل شدن به یک عادت را داشته، شاهد آن بودیم که سردبیر سایت انصاف نیوز که از منظر حقوقی (مالکیت سایت) نزدیک به «مسعود پزشکیان» و از نظر سیاسی و پشتیبانی نزدیک به امنیتیچی های جریان اصلاح طلب است در توییتر خود می نویسد: « یک عضو شعسا گفته خاتمی «از موافقان طرح سرا است». نباید آقای خاتمی را برای طرحی که در آن شورا رای آورده است هزينه کرد. تا جایی که میدانم آقای خاتمی در جریان نیست و ناراحت خواهد شد. چرا از او هزینه میکنید؟ معمولا آقای خاتمی خودش دربارهی موضع حرف میزند». شاید برای کسانی که از خطبه های عقد تا دوران شیرین دانشجویی همواره نام خاتمی را بر پیشانی خود داشته اند، محو شدن تدریجی اعتبار رئیس دولت اصلاحات مانند یک کابوس باشد. «علی اصغر شفیعیان» یکی از چهره های شناخته شدهی اصلاح طلبان که در دوران دولت های اصلاحات در مهمترین رسانه های این جریان فعالیت داشته و سابقه همکاری با برخی گعده های امنیتی اصلاح طلبان را نیز در کارنامه ی خود دارد. وی به روشنی دریافته که هزینه کردن خاتمی برای طرحی که اساساً پر از اشکالات ساختاری در ابعاد سیاسی و حقوقی هست بیشتر شبیه یک معامله دو سر سوخت و یک قمار خطرناک بوده و از این روی تمام قد سعی بر القای موضوع بی خبری خاتمی و قداست تراشی برای او را دارد.
تجربه تلخ «تکرار می کنم»
شفیعیان و دیگر دوستان دور و نزدیک وی در میان اصلاح طلبان به این نکته آگاه هستند که اعتبار خاتمی با نمایش ضعییف فراکسیون امید در میان بدنه اجتماعی اصلاحات از بین رفته و او عملاً در یک پاتیناژ بسیار پرپیچ و پر فراز و نشیب، به نام انتخابات مجلس یازدهم قرار دارد. این نکته را شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان یا متوجه نشده اند و یا گمان می کنند این «خرده اعتبار» خاتمی می تواند به مناسک انتخاباتی آنها (به گفته کرباسچی) رنگ و بوی مردمی و اصلاح طلبانهتر بدهد(!). تصور غلط شعسا از «سرا» و حضور خاتمی به عنوان ناجی این طرح ِ برآمده از میان ملی – مذهبیون ِ شعسا می تواند فرزند ناخلفی را برای آن ها به بار آورد که اساساً عجیب الخلقه بوده و به دلیل ناسازگاری با روزهای پر تب و تاب انتخابات مجلس 98، نه عمر خود، بلکه اعتبار مرد سالخورده اصلاح طلبان را نیز با خود بگیرد.