«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ایستگاه سوم فجر ۴۳ سینما/ آتش و گلستان در اسفند

سومین روز جشنواره فیلم فجر چهل و سوم با داستان‌های تازه‌ای همراه بود، داستان‌هایی که هر کدام تلخی و شیرینی‌هایی همراه دارد و روایتگر زندگی آدم‌هایی است که قصه دراماتیکی داشتند و حالا در قاب سینما برای نمایش عمومی به تصویر درآمده اند.
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۲ - ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ - 2025 February 03
کد خبر: ۲۷۰۰۷۹

ایستگاه سوم فجر ۴۳ سینما/ آتش و گلستان در اسفند

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سومین روز جشنواره فیلم فجر از بوی باران و عطر خاک نم خورده تا صدای گلوله های دفاع مقدس در خود جای داده و میزبان مخاطبان و سیاسیون بسیاری بود که برای تماشای زندگی و تلاش های سرداری شهید در مهمترین عملیات جنگی دفاع مقدس«خیبر» از قاب سینما در برج میلاد صف کشیده بودند.

 

در این روز، جشنواره شاهد حضور پررنگ چهره‌های سیاسی بود که برای تماشای آثار اجتماعی و دفاع مقدس آمده بودند. از میان این چهره‌ها می‌توان علی ربیعی دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور، سید ضیاء هاشمی معاون فرهنگی معاون اول رئیس جمهور  و عضو شورای پروانه ساخت آثار سینمایی، محسن رضایی عضو تشخیص مصلحت نظام و مهدی شفیعی معاون توسعه مدیریت سازمان سینمایی را نام برد.

نخستین نمایش متعلق به «رها» بود، فیلمی  به کارگردانی حسام فرهمند که روایتی تلخ دنبال می‌کند

 

یکی از تغییرات در صف داوران، خارج شدن بهرام رادان به دلیل حضور نداشتن در کشور بود. سومین روز جشنواره با نمایش فیلم هایی چون «رها»، «بچه مردم»، «اسفند» و «آبستن» همراه بود.

 

«رها»، درامی تلخ

نخستین نمایش متعلق به «رها» بود، فیلمی  به کارگردانی حسام فرهمند که روایتی تلخ دنبال می‌کند و در نشست خبری شاهد حضور عوامل فیلم و طرح مباحث مختلف از سوی خبرنگاران بود.

 

فیلم رها داستان زندگی مردی ۵۵ ساله را به نام توحید روایت می‌کند که با خانواده اش زندگی متوسطی دارد، اما وقوع اتفاقی ساده زندگی آن‌ها را به‌طور غیرمنتظره‌ای دچار تغییرات و بحران‌هایی می‌کند. این روایت، با نگاهی انسانی و اجتماعی به بررسی چالش‌ها و پیچیدگی‌های روابط خانوادگی می‌پردازد.

 

رها به نویسندگی مشترک محمدعلی حسینی و حسام فرهمند و تهیه‌کنندگی سعید خانی ساخته شده است. گروه بازیگری این فیلم علاوه بر شهاب حسینی و غزل شاکری شامل ضحی اسماعیلی‌فر، آرمان میرزایی، محمدرضا سامیان، محمد اشکان‌فر، هادی افتخارزاده، ماهنی مهرپرور، سپیده پهلوان‌زاده و بردیا دیانت است. مشاوره کارگردانی این پروژه نیز برعهده مرضیه برومند، یکی از چهره‌های ماندگار سینمای ایران است.

 

فرهمند در پاسخ به انتقادات درباره تلخی فیلم، گفت: بخشی از تلخی به شرایط قصه و زیست شخصیت ها بازمی‌گردد، ولی فیلم سیاه‌نمایی نمی‌کند.

 

شهاب حسینی نیز با بیان قدرت قصه‌گویی فیلم، عنوان کرد: متن اثر نتیجه سال‌ها زیست و دغدغه شخصی کارگردان و نویسنده است.

 

نویسنده فیلم نیز عنوان کرد، علاقه‌اش به نوشتن قصه‌های تلخ ناشی از نگاهش به زندگی است. رها یکی از پرحرارت‌ترین نشست‌های روز سوم جشنواره بود و بازتاب‌های مختلفی میان منتقدان و رسانه‌ها داشت. روایتی تلخ، اما واقعی از زندگی آدم هایی که می‌خندند، اما قصه شیرینی برای خنده ندارند.

 

«بچه مردم»، داستان بچه سر راهی

دومین نمایش روز سوم جشنواره متعلق به فیلم «بچه مردم» به کارگردانی محمود کریمی بود. فیلم قصه کودکی است که مادرش وی را سر راه می‌گذارد و اتفاقاتی برایش می‌افتد که محور داستان فیلم می‌شود.

 

در خلاصه داستان این فیلم آمده است، «تاجی: هر قصه‌ای رو دقت کنید می‌بینید قهرمانش از یه جایی رو پای خودش وایساده. الیورتوییست یه جور، سهراب و فریدون اون جور، حضرت یوسف (ع) چهار سالش بود رفت عزیز مصر شد. حضرت موسی (ع) رو بگو؛ همین دنیا که اومد دادنش به آب. ماشالا نره غول شدین، پاتون اینجاس سرتون اونجا. وقتشه خودی نشون بدین…».

 

بچه مردم به روایتی از قصه های بچه ای پرورشگاهی می پردازد و مورد توجه مخاطبان بسیاری قرار گرفت تا جایی که  با تشویق پرحرارت اهالی رسانه بعد از پایان فیلم مواجه شد. این اثر که در ژانر ملودرام اجتماعی قرار می‌گیرد، داستانی احساسی و درگیرکننده روایت می‌کند.

 

در  نشست فیلم بچه مردم، کارگردان درباره پیام فیلم و ارتباط آن با واقعیت‌های اجتماعی ایران سخن گفت و تأکید کرد، تلاش کرده است روایت را از کلیشه‌های رایج ملودرام‌های اجتماعی دور کند و تصویری واقعی‌تر ارائه دهد.  برخی از منتقدان به روند فیلم و تأثیرگذاری احساسی آن پرداختند.

بچه مردم به روایتی از قصه های بچه ای پرورشگاهی می پردازد و مورد توجه مخاطبان بسیاری قرار گرفت تا جایی که  با تشویق پرحرارت اهالی رسانه بعد از پایان فیلم مواجه شد

 

گوهر خیراندیش، رضا کیانیان، حسن معجونی، بهروز شعیبی، سیامک صفری، سیاوش چراغی‌پور، امید روحانی، زهرا داوودنژاد، سیدجواد یحیوی، ونوس کانلی، کامبیز امینی، سیامک ادیب، زری کریمی، سیاوش جامع و همچنین مهبد جهان‌نوش، احسان احمدی، فرزین فلسفین و ایلیا یعقوبی در بچه مردم ایفای نقش کرده اند.

 

«اسفند»، بازتابی از حماسه و ایثار

سومین نمایش متعلق به فیلم «اسفند» ساخته دانش اقباشاوی درحالی روی پرده رفت که پذیرای چهره‌های سیاسی بود. این فیلم با روایتی متفاوت، فضایی خاص را برای مخاطبانش ترسیم کرد.

 

«اسفند» روایتی از زندگی و تلاش‌های شهید علی هاشمی در شناسایی و طرح‌ریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت است. این عملیات که یکی از مهم‌ترین نبردهای ایران در دوران جنگ تحمیلی بود، با هدف فتح جزایر مجنون انجام شد و به واسطه نقش ویژه سرداران بزرگی چون علی هاشمی، ابراهیم همت و حمید باکری، در تاریخ جنگ ایران ماندگار شده است. فیلم اسفند تلاش دارد جنبه‌های کمتر شناخته شده این رویداد تاریخی و شخصیت‌پردازی دقیق شهید هاشمی را به تصویر بکشد.

 

فیلم اسفند روایتگر بخش مهمی از دوران دفاع مقدس است، جایی که مشکلات متعددی میان بومیان خوزستان و رزمندگان به وجود آمده بود. این چالش‌ها، اگر بدون مدیریت و تدبیر باقی می‌ماند، می‌توانست به بحرانی جدی تبدیل شود. شهید علی هاشمی با برقراری گفت وگو و همکاری با بومیان منطقه توانست اختلافات را کاهش دهد، مردم عرب‌ خوزستان را به یاری دفاع مقدس انقلاب اسلامی ترغیب کند و این اتحاد به شکل‌گیری قرارگاهی سری متشکل از نیروهای عرب برای شناسایی، طراحی و اجرای عملیات آبی خاکی انجامید که درنهایت به فتح جزایر مجنون منجر شد.

 

این فیلم به طور خاص به مقطعی از زندگی شهید علی هاشمی، یکی از فرماندهان برجسته دوران دفاع مقدس می‌پردازد که به اجرای عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت اختصاص دارد. گستردگی این عملیات و حضور شخصیت‌های برجسته در آن، زمینه‌ساز روایت سینمایی حماسی شده است که مخاطب را با جزئیاتی تازه و غافلگیرکننده همراه می کند.

 

در این اثر سینمایی مهدی زمین‌پرداز، رضا مسعودی، سعید آل‌بوعبادی، خیام وقار کاشانی و محمدرضا عقدایی یزدی در نقش‌های اصلی ظاهر شده‌اند.

 

«آبستن» و پرسش‌های اجتماعی

آخرین فیلمی که در سانس چهارم روز سوم به نمایش درآمد، «آبستن» بود.

 

در خلاصه رسمی داستان فیلم آبستن آمده است: شده یه کاری کنی بعدش تا سر حد مرگ پشیمون شی؟ شده پشیمون شی ولی دلت نذاره بی‌خیال شی؟ من کاری کردم مثل سگ پشیمونم… .

 

فیلم، قصه چند انسان سرگشته است که هر کدام درگیر مشکلی شخصی هستند و در مرز آستارا در کلبه‌ای در کنار آب جمع شده‌اند تا به کمک آدم‌پران به صورت قاچاقی از مرز خارج شوند، اما… .

 

عباس غزالی، سوگل خلیق، توماج دانش بهزادی، رها خدایاری، مجتبی شفیعی، تیما تقی‌زاده، عماد درویش و ملیسا چوپانی در فیلم «آبستن» نقش‌آفرینی کرده‌اند.

 

مصطفی و محمد تنابنده کارگردانان فیلم سینمایی «آبستن» هستند. محمد تنابنده و وحید جعفری فیلمنامه‌نویسان این اثرند و جلال تیموری تهیه کنندگی آن را برعهده دارد.

 

آتش و گلستان

سانس پایانی به نمایش فیلم مستند داستانی «آتش و گلستان» به تهیه‌کنندگی و کارگردانی علی روئین‌تن اختصاص یافته بود که به دلیل مشکلات فنی نمایش داده نشد. این فیلم که درباره زندگی شهید ابراهیم هادی ساخته شده، مستند داستانی است که هفت محقق در آن تلاش می‌کنند درباره شهید ابراهیم هادی حقایقی را که دریافت و برداشت کرده‌اند، برای کارگردانی که قصد نوشتن فیلمنامه‌ای بر مبنای زندگی این شهید دارد، ارائه کنند.

 

روز سوم جشنواره چهل و سوم فیلم فجر در ۴۶ سالگی بهار انقلاب ورق خورد و روایت های درام و تلخ و شیرین خود را به نمایش گذاشت، اما به اذعان بسیاری از مخاطبان فیلم «اسفند» نقطه عطف نمایش های روز سوم بود؛ فیلمی که روایت عمیق و جذابی از حماسه و ایثار رزمندگان اسلام در دفاع مقدس دارد و با به تصویر کشیدن تلاش های سرداری شهید به نقاط حساس تاریخ این مرز و بوم می پردازد.

 

ارسال نظر