هشدار نارنجی و زرد هواشناسی صادر شد/ تشدید سامانه بارشی در ۷ استان/ ۲۳ استان درگیر طوفان درمان فوری سکته قلبی: توصیه حیاتی متخصص زمان پرداخت ارز حج اعلام شد چراغ سبز رئال به آنچلوتی برای مذاکره با برزیلی‌ها به یک شرط پزشکیان: مشکلات بانکی کارگران را حل می‌کنیم/ موظف به تامین سلامت همه مردم هستیم آشتی تاریخی در مشهد/ تاج و عزیزی اختلافات را کنار گذاشتند تعیین محل مذاکرات ایران و آمریکا/ رم میزبان دور جدید گفت‌وگوها سقوط جاسوس ارشد موساد/اعدام عامل کلیدی ترور شهید صیادخدایی+ نخستین عکس منتشر شده بازخوانی سخنان رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز ملی خلیج فارس ادعای اسرائیل: ترامپ ممکن است بازه زمانی مذاکرات با ایران را تمدید کند انفجار بندر شهید رجایی/ خرابکاری رد شد، اما سهل‌انگاری تأیید شد! دیه جان‌باختگان حادثه بندر رجایی ظرف ۲ روز پرداخت می‌شود گروسی: در تماس دائمی با تهران و واشنگتن هستم فوری/ کشف قصور ایمنی در حادثه بندرعباس/ کمیته ویژه مقصران را احضار کرد جدیدترین وضعیت مصدومان حادثه انفجار بندرعباس

خطر بیماری آلزایمر از فرزند به پدر منتقل می‌شود؟ یافته‌ای جدید

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد خطر آلزایمر می‌تواند از پدر به فرزند منتقل شود و باعث تغییرات مغزی خاصی گردد. این خطر آلزایمر با افزایش پروتئین تاو در مغز افرادی مرتبط است که پدرشان به این بیماری مبتلا بوده‌اند. این یافته، باور پیشین مبنی بر انتقال ریسک عمدتاً از مادر را به چالش می‌کشد و بر اهمیت نقش پدر در وراثت آلزایمر تأکید می‌کند.
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۸ - ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 April 30
کد خبر: ۲۷۶۸۸۷

به گزارش راهبرد معاصر؛ یک پژوهش تازه نشان می‌دهد داشتن پدری مبتلا به آلزایمر، فرزندان را بیشتر در معرض خطر تغییرات مغزی مرتبط با این اختلال دژنراتیو قرار می‌دهد. این یافته درک ما از الگوهای وراثت ژنتیکی آلزایمر را تغییر می‌دهد.

بر اساس نتایج منتشر شده، افرادی که پدرشان سابقه ابتلا به آلزایمر داشته‌اند، با احتمال بیشتری تجمع و گسترش پروتئین‌های تاو را در مغز خود تجربه می‌کنند. تجمع سمی پروتئین تاو یکی از نشانه‌های کلیدی پیشرفت بیماری آلزایمر، نوعی شایع از زوال عقل، محسوب می‌شود.

محققان این مطالعه تأکید کردند که تا پیش از این، تصور غالب بر این بود که ریسک ژنتیکی آلزایمر عمدتاً از طریق مادران مبتلا به فرزندان منتقل می‌شود و نقش پدر کمتر مورد توجه قرار گرفته بود.

«سیلویا ویلنوو»، محقق ارشد از دانشگاه مک‌گیل کانادا، اظهار داشت: «مشاهده آسیب‌پذیری بیشتر افرادی که پدرشان آلزایمر داشته در برابر گسترش تاو در مغز، برای ما شگفت‌انگیز بود. ما انتظار داشتیم تغییرات مغزی بیشتری را در افرادی ببینیم که مادرانشان مبتلا بوده‌اند.»

در این مطالعه، ۲۴۳ فرد با سابقه خانوادگی آلزایمر (والدین یا حداقل دو خواهر و برادر مبتلا) که در ابتدای تحقیق (با میانگین سنی ۶۸ سال) فاقد مشکلات شناختی یا حافظه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. شرکت‌کنندگان تحت اسکن مغزی و تست‌های شناختی قرار گرفتند.

این افراد به طور متوسط نزدیک به هفت سال تحت نظر بودند. در طول این دوره پیگیری، ۷۱ نفر از شرکت‌کنندگان دچار اختلال شناختی خفیف (MCI) شدند که اغلب به عنوان یکی از علائم اولیه آلزایمر در نظر گرفته می‌شود.

تحلیل داده‌ها نشان داد افرادی که پدرشان مبتلا به آلزایمر بود، گسترش بیشتری از پروتئین تاو را در ساختارهای مغزی خود نشان دادند. این یافته ارتباط مستقیم بین سابقه پدری آلزایمر و یکی از مکانیسم‌های اصلی آسیب مغزی در این بیماری را برجسته می‌کند.

علاوه بر این، نتایج حاکی از آن است که در میان افرادی که سطح بالاتری از تاو در مغزشان داشتند، آن‌هایی که پدرشان سابقه آلزایمر داشت، با سرعت بیشتری دچار افت شناختی شدند. این موضوع نشان‌دهنده تأثیر مضاعف وراثت پدری بر روند بیماری است.

یافته دیگری از این مطالعه نشان داد که به طور کلی، زنان تجمع بیشتری از پروتئین تاو را در مغز خود داشتند. محققان معتقدند این امر می‌تواند توضیحی برای بالاتر بودن شیوع آلزایمر در زنان باشد و لزوم توجه به تفاوت‌های جنسیتی در تحقیقات آلزایمر را نشان می‌دهد./ایسنا

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده