پیشرفت قابل توجه در مذاکرات تجاری آمریکا و چین حماس: اسیر دو تابعیتی آمریکایی اسرائیلی را آزاد می‌کنیم قطر: به روند مذاکرات ایران و آمریکا کمک خواهیم کرد؛ آنها می‌توانند به توافق دست پیدا کنند هند جریان آب سد چناب به سوی پاکستان را باز کرد علت اصلی اختلاف ترامپ و نتانیاهو به روایت رسانه عبری زبان عراقچی به امارات می‌رود واشنگتن: آمریکا و چین برای کاهش کسری تجاری به توافق رسیدند حملات هوایی اسرائیل به سه بندر یمن نتانیاهو: برای طرح‌هایمان در یمن و غزه از کسی اجازه نمی‌خواهیم زلنسکی: پنجشنبه منتظر دیدار با پوتین هستم ویتکاف: اسرائیل در حال ادامه دادن جنگ است رایزنی خرازی و نخست‌وزیر قطر درباره تحولات منطقه عراقچی: از نظر ما غنی سازی باید ادامه یابد و جای مصالحه نیست /رفع تحریم‌ها یکی از پایه‌های مذاکرات ما است وزیر خارجه عمان: مذاکرات ایران و آمریکا دربردارنده ایده‌های مفید و خلاقانه بود رویترز: ترامپ به دنبال جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری عربستان است
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

چرا آلمان به «نقطه صفر» بازنمی‌گردد؟

در صورت حذف کامل حزب آلترناتیو برای آلمان از معادلات قدرت یا تسویه گسترده آن از نئونازیستها، آلمان قطعا به نقطه صفر، یعنی قبل از سال 2013 میلادی و زمان تأسیس این حزب بازنخواهد گشت. 
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۰ - ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 12
کد خبر: ۲۷۷۶۰۴

چرا آلمان به «نقطه صفر» بازنمی‌گردد؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ ششم فوریه سال 2013 میلادی شاهد تأسیس رسمی حزب آلترناتیو برای آلمان ( AFD) در کشور آلمان بودیم. این حزب ضد مهاجرت و ملی گرا با انگاره ها و ریشه هایی ازتفکر نئونازیستی و با رویکرد تسویه نژادی در آلمان وارد معادلات سیاسی و اجرایی این کشور اروپایی شد. 

 

مقامات امنیتی و سیاسی آلمان ظهور این حزب را تبلوری از دموکراسی و احترام به عقاید گوناگون در کشورشان قلمداد و به آن افتخار می کردند. منطق اطلاعاتی نهفته در روند این بود که یک "نئونازیست کنترل شده" به مراتب بهتر از یک "نئونازیست با زیست مخفی اجتماعی-سیاسی" است. گزاره ای که اکنون پس از حدود 12 سال شاهد ابطال رسمی آن از سوی نهادهای قانونی و امنیتی آلمان هستیم. 

باید گزارش اخیر علیه حزب آلترناتیو علیه آلمان را نوعی خودزنی اطلاعاتی در برلین تلقی کرد

اخیرا اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان حزب آلترناتیو برای آلمان را به عنوان سازمان افراطی راست‌گرا که تهدیدی برای دموکراسی و نظم قانون اساسی کشور محسوب می‌شود، معرفی کرد.

 

مقامات آلمانی می گویند دلیل اتخاذ این تصمیم، مواضع مهاجر‌ستیزانه حزب آلترناتیو برای آلمان و بروز مخاطرات امنیتی مزمن در این کشور اروپایی بوده است. در این میان ابهام ساختاری-امنیتی مهمی وجود دارد که نمی توان از آن غافل شد؛ اینکه مگر مصدر پیدایش رسمی حزب آلترناتیو برای آلمان نهادهای رسمی و امنیتی در سرزمین ژرمن‌ها نبوده اند؟ به عبارت بهتر، مقصر اصلی رشد بی رویه و هرمی جریان نئونازیسم در آلمان امروز چه بوده است؟

 

واقعیت امر اینکه موارد و مصادیقی که در گزارش اخیر اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان در خصوص افراطی بودن حزب آلترناتیو برای آلمان به آنها اشاره شده، اساسا موضوعات جدیدی نبوده و بالعکس، بسیاری از کنشگران سیاسی و اجتماعی در برلین نسبت به آن بارها هشدار داده بودند. 

 

با این حال، ارزیابی اخیر اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان نشان دهنده ناتوانی دستگاههای اطلاعاتی و لابی های رسمی و پنهان قدرت در آلمان نسبت به مدیریت خطری است که خود در ایجاد و استمرار آن اصلی ترین نقش را ایفا نموده اند. 

 

از این منظر باید گزارش اخیر علیه حزب آلترناتیو علیه آلمان را نوعی خودزنی اطلاعاتی در برلین تلقی کرد. این خودزنی از یک سو بی سابقه و از سوی دیگر با توجه به واقعیاتی که در جامعه آلمان رخ می دهد اجتناب ناپذیر بوده است. 

 

صورت مسئله گویاست؛ جریان نئونازیسم در آلمان کنترل ناپذیر شده و نه تنها حاضر به استمرار حیات خود در چارچوب معادلات قدرت در برلین نیست، بلکه هزینه ها و تهدیدات ناشی از آن به صورت تصاعدی در آلمان افزایش یافته است. نکته مهم تر اینکه حتی در صورت حذف کامل حزب آلترناتیو برای آلمان از معادلات قدرت یا تسویه گسترده آن از نئونازیستها، آلمان قطعا به "نقطه صفر"یعنی قبل از سال 2013 میلادی (زمان تاسیس حزب آلترناتیو برای آلمان) باز نخواهد گشت. 

 

بدون شک اکنون هزینه های مواجهه با حزبی که در انتخابات سراسری اخیر رتبه دوم را پس از حزب دموکرات مسیحی کسب کرده، از عهده نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آلمان خارج خواهد بود. بهتر است در این خصوص ژرمن‌ها صرفا به سرزنش خود بپردازند. 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار