«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

اجماع علیه اشغالگری/ انزوای نتانیاهو در جنگ غزه

با آغاز مخالفت رئیس جمهور آمریکا با عملکرد ضعیف نخست وزیر رژیم صهیونیستی شاهد شنیده شدن صداهای دیگری در قاره اروپا هستیم. با انتشار بیانیه مشترک ۲۸ قدرت جهانی علیه اقدامات اخیر صهیونیست ها، کشورها خواستار متوقف شدن هرچه فوری حملات نظامی ارتش صهیونیستی شده اند.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۶ - ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 26
کد خبر: ۲۷۸۷۸۰

اجماع علیه اشغالگری/ انزوای نتانیاهو در جنگ غزه

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ پرداختن به مؤلفه‌های مختلف جنگ در عرصه نظام‌ بین‌الملل منحصراً محدود به عملکرد طرف های جنگ نیست. در واقع موضوعات مختلف جهانی دارای پیچیدگی‌ها و هم‌پوشانی‌های عمیقی هستند و تحلیل تک بعدی آنها کافی به نظر نمی‌آید. برای بررسی ابعاد منازعه در غربی‌ترین منطقه آسیا نیازمند تحلیل و بازنگری متغیرهای مختلف هستیم.

جنایت انجام شده در نوار غزه در 1.5 سال اخیر موجب اعتراض دولت‌ها، جنبش‌ها و احزاب سیاسی در سراسر جهان شده است

 

موتور حملات رژیم صهیونیستی در زمانه‌ای که حمایت بی‌قید و شرط نظامی کاخ سفید را به دنبال خود داشت، بدون هیچ واهمه‌ای بر روی مناطق مسکونی غزه روشن بود. وجود حامی قدرتمند در هر رزمی از ترس‌های شکست خوردن طرف درگیر جنگ می‌کاهند. این موضوع سبب شده بود برخی کشورهای غربی نیز جرئت نشان دادن مخالفت آشکار خود را علیه تجاوزات رژیم صهیونیستی نداشته باشند.

 

با آغاز مخالفت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با عملکرد ضعیف بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی شاهد شنیده شدن صداهای دیگری در سراسر قاره اروپا هستیم. با انتشار بیانیه مشترک 28 قدرت جهانی ازجمله تروئیکای اروپایی و کانادا علیه اقدامات اخیر نتانیاهو، آنها خواستار متوقف شدن هرچه زودتر حملات نظامی ارتش صهیونیستی شدند و در صورت ادامه‌دار شدن جنگ، تحریم‌های اقتصادی متحمل رژیم صهیونیستی خواهد شد.

 

میزان جنایت‌های رژیم صهیونیستی فراتر از تصور است و دولتمردان سه کشور یادشده اعتراض خود را به میزان اندک انتقال مواد غذایی به غزه به طور کتبی اعلام کردند. در واقع هم‌نظر شدن کشورهای غربی در برابر اقدامات نظامی و انسانی رژیم صهیونیستی ازجمله خودداری این رژیم در انتقال کمک‌های بشر دوستانه و پیش‌روی ارتش صهیونیستی به مناطقی از غزه و کرانه باختری قابل بررسی است.

 

جنایت انجام شده در نوار غزه در 1.5 سال اخیر موجب اعتراض دولت‌ها، جنبش‌ها و احزاب سیاسی در سراسر جهان شده است. در برخی شهرهای اروپا و آمریکا معترضان بارها برای شنیده شدن صدایشان در حمایت از مردم غزه به خیابان‌ها آمده‌اند. شنبه گذشته در شهرهای برلین، اشتوتگارت و کپنهاگ تظاهرات مردمی در راستای حمایت از مردم فلسطین و اعتراض به اقدامات اخیر نتانیاهو انجام شد. معترضان تجاوزات رژیم موسوم به «ارابه‌های گیدئون» را محکوم کردند و خواستار متوقف شدن ماشین‌ جنگی صهیونیست‌ها شدند.

 

مخالفت با اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی تنها مختص به چند کشور غربی نیست، بلکه این بار اتحادیه اروپا قصد بازنگری در توافق تجاری با رژیم صهیونیستی دارد. فجایع جنایت‌های رژیم اشغالگر، هویت قانونی متحدانش را زیر سؤال برده است. در اعتراضات اخیر ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه در جلسه رسمی مجلس از تصمیم اتحادیه اروپا استقبال کرد و گفت: از 27 کشور عضو 17 دولت از تصمیم اتخاذ شده اتحادیه اوپا حمایت کرده‌اند.

 

این موارد نشان‌دهنده انتقال خواسته حمایتی شهروندان اروپایی از مردم غزه به سوی دولت‌های غربی و سپس رسوخ هم‌نظری مقام های اروپایی در مقام تصمیم‌گیری است. متحد شدن و اقدامات پیش‌گیرانه مقام های غربی در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی، اتخاذ تصمیم را برای کابینه نتانیاهو دچار چالش می‌کند. به نوعی رژیم صهیونیستی در شرایط فعلی در انزوای سیاسی قرار گرفته است و به مرور زمان صدمات جبران‌ناپذیری بر پیکره سیاسی آن وارد خواهد شد. در شرایط فعلی اگر تحریم‌های مؤثری بر اقتصاد رژیم صهیونیستی وارد شود، ارکان نظامی آن را نیز سست می‌کند.

 

در چند هفته گذشته رسانه‌ها اخباری از اختلافات ترامپ و نتانیاهو منتشر کردند؛ اختلافاتی که بیشتر ریشه در تصمیمات آمریکا در قبال موضوعات غرب آسیا و به ویژه پرونده‌های یمن و ایران دارد. این موضوع سبب واکنش‌های منفی از سوی نخست وزیر رژیم صهیونیستی شد و اتخاذ تصمیمات راهبردی را از طرف این رژیم تا حدودی سلب کرد. با همین پیش زمینه ترامپ مخالفت خود را در برابر اقدامات نتانیاهو در غزه اعلام، غیرمستقیم ناامیدی اش را از جنگ بی‌پایان غزه ابراز کرده و از طرف صهیونیست خواسته است هر چه سریع‌تر جنگ را تمام و در انتقال کمک‌های بشر دوستانه به نوار غره همکاری کند.

متحد شدن و اقدامات پیش‌گیرانه مقام های غربی در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی، اتخاذ تصمیم را برای کابینه نتانیاهو دچار چالش می‌کند

 

اظهارات جدید ترامپ درحالی مطرح می‌شود که تأثیرات سفر منطقه‌ای وی به غرب آسیا به خوبی قابل مشاهده است. در سفر هفته گذشته ترامپ به سه کشور جنوبی حوزه خلیج‌فارس، پیمان‌های نظامی میان آمریکا و طرف‌های عربی بسته شد و حتی خبری از تأثیرات منطقه‌ای نتانیاهو مشاهده نشد. ترامپ در حال حاضر به دنبال ایجاد منطقه‌ای امن در راستای منافع بلندمدت آمریکاست. بنابراین وقوع جنگ‌های جدید و طولانی‌تر شدن منازعات قدیمی ترامپ را از مسیر برنامه‌ریزی شده کابینه‌اش دور نگه می‌دارد.

 

بهره سخن

بیانیه‌های صادر شده از سوی کشورهای غربی، اعلام  خبر تحریم اقتصادی رژیم صهیونیستی از سوی اتحادیه اروپا و در نهایت بروز اختلافات نظری و عملی میان ترامپ و نتانیاهو تا زمانی که به مرحله اجرایی نرسند و فشارهای حداکثری بر روی سیاست‌های رژیم اعمال نشود، احتمال جلوگیری از اقدامات صهیونیست ها را بسیار ضعیف خواهد کرد.

 

در طرف دیگر سکه احتمال تضعیف بازیگری رژیم صهیونیستی در برابر به نتیجه رسیدن  برنامه‌های کشورهای غربی وجود دارد. هنگامی که عملکرد نتانیاهو و جنایت‌های رژیم از مشروعیت نظام‌های غربی بکاهد و دولت‌های اروپایی را با زیان‌های جبران‌ناپذیر اقتصادی، ژئوپلیتیکی و نظامی مواجه کند، فرضیه دوری جستن دیگر کشورها از برنامه‌های رژیم صهیونیستی به قوت خود باقی می‌ماند. 

 

ارسال نظر
آخرین اخبار