محسنی اژه‌ای: قرارداد‌های حاکمیتی نباید با تغییر دولت‌ها مخدوش شوند واتس اپ برای آی پد عرضه شد جستجوی وب برای کاربران رایگان «کلود» در دسترس قرار گرفت وزیر آموزش و پرورش: ۳۰ هزار نفر را استخدام خواهیم کرد ۷۸ درصد ردشدگان گزینش معلمان در مرحله تجدیدنظر تأیید شدند هواشناسی ایران ۱۴۰۴/۳/۷؛ رگبار و رعدوبرق در ۱۵ استان پدرام مدنی جاسوس رژیم اسرائیل اعدام شد سیگار، قاتل خاموش مغز و عامل زوال عقل هشدار درباره خطرات شباهت ظاهری دارو‌ها اساسنامه مدرسه مجازی تصویب شد واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ادعای علیرضا بیرانوند درباره پذیرش در دوره دکتری برخورد قاطع سازمان امور دانشجویان با گلوگاه‌های فساد در جذب دانشجو جهانگیر: ایران در مذاکره بر حق غنی‌سازی مُصر است / آزادی ۲ بازداشتی پرونده بندر رجایی/ تشکیل پرونده برای میرسلیم واکنش وزیر آموزش و پرورش به ماجرای لو رفتن سوالات امتحانات نهایی: کذب محض است مجوز استخدام ۲۷۰۰۰ نیرو در وزارت بهداشت / جذب ۹۵۰۰ پرستار جدید

۱۵ درصد ایرانی‌ها سیگار می‌کشند / افزایش مصرف دخانیات در بین بانوان ایرانی

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان این‌که ۱۵ درصد از جمعیت کشور سیگار مصرف می‌کنند، گفت: علیرغم ممنوعیت ورود و توزیع سیگار‌های الکترونیک شاهد فروش آزادانه آنها در مغازه‌ها هستیم.
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۱ - ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - 2025 May 26
کد خبر: ۲۷۹۱۲۷

به گزارش راهبرد معاصر؛ محمدرضا مسجدی به مناسبت هفته بدون دخانیات اظهار کرد: حدود ۱۵ درصد از ایرانی‌ها سیگار می‌کشند که این مسئله تهدیدی جدی برای سلامت جامعه است.

۲۲ درصد مردان و ۵ درصد زنان ایرانی دخانیات مصرف می‌کنند

وی افزود: براساس آمار‌هایی که احصا شده، بین ۲۰ تا ۲۲ درصد آقایان و ۴ تا ۵ درصد خانم‌ها در کشور دخانیات مصرف می‌کنند و سالانه ۷۰ هزار ایرانی به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند.

۱۶ درصد جوانان سیگاری به دام اعتیاد می‌افتند

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با هشدار نسبت به این‌که استعمال دخانیات دریچه‌ای برای ورود به بزهکاری‌های دیگر است، بیان کرد: براساس آمار‌های موجود، ۱۵ تا ۱۶ درصد جوانانی که دخانیات مصرف می‌کنند، به دام اعتیاد می‌افتند که معضلی بزرگ برای خانواده‌ها و جامعه است.

مسجدی با بیان این که مصرف دخانیات در بانوان افزایش یافته است، گفت: بر اساس آخرین مطالعات، مصرف دخانیات در دانش‌آموزان دوره اول متوسطه نسبت به سال گذشته افزایش یافته و این افزایش بیشتر در میان دختران مشاهده می‌شود.

دختران جوان، گروه هدف مافیای دخانیات داخلی و بین‌المللی

وی با بیان این‌که نوجوانان و جوانان و به ویژه دختران جوان، گروه اصلی هدف مافیای دخانیات داخلی و بین‌المللی قرار دارند که با تبلیغات فریبنده در فضای مجازی آنها را به مصرف این مواد ترغیب می‌کنند، خاطرنشان کرد: مصرف دخانیات در دختران امروز، به معنای کاهش توانمندی آنها به عنوان مادران آینده است. باید جدی‌تر مراقب باشیم، چرا که کانون خانواده و نسل آینده در خطر است.

نیمی از بیماری‌های قلبی به مصرف دخانیات مربوط است

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات درباره مضرات استفاده از مواد دخانی گفت: دخانیات یکی از مهم‌ترین عوامل ابتلا به شایع‌ترین بیماری‌های غیرواگیر یعنی فشار خون، سکته قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های ریوی و سرطان‌هاست. بر اساس آمار‌های جهانی، ۵۰ درصد بیماری‌های قلبی به مصرف دخانیات ارتباط دارد و ۸۵ درصد موارد سرطان ریه ناشی از استعمال دخانیات است. همچنین دخانیات یکی از مهم‌ترین علل بروز آسم و بیماری‌های مزمن ریوی به شمار می‌رود.

۶۰ درصد سرطان‌های ریه در کشور ناشی از دخانیات است

این فوق تخصص ریه افزود: برخی افراد خود مصرف‌کننده دخانیات هستند و برخی دیگر در معرض دود آن قرار می‌گیرند که آنها هم از مضرات مواد دخانی در امان نیستند. ۶۰ درصد سرطان‌های ریه در کشور مربوط به مصرف‌کنندگان دخانیات است و ۲۰ درصد آن در افرادی دیده می‌شود که خود دخانیات مصرف نمی‌کنند، اما در معرض دود آن قرار دارند، مانند افرادی که همسر یا اطرافیانشان در خانه سیگار می‌کشند بنابراین افرادی که در معرض دود دست دوم قرار می‌گیرند نیز در معرض خطر هستند و باید از حق خود برای داشتن هوای پاک دفاع کنند.

دروغ بزرگ مافیای دخانیات به جوانان

مسجدی با بیان این که باید زمینه‌های تفریح سالم برای جوانان توسط خانواده‌ها ایجاد شود، تأکید کرد: توصیه ما به دختران و پسران جوان، دانش‌آموزان دبیرستانی و دانشجویان، این است که از مصرف سیگار و قلیان خودداری کنند. متأسفانه فرآورده‌های جدیدی مثل سیگار الکترونیک و ویپ به صورت اغواکننده و فریبنده تبلیغ می‌شوند و به دروغ به جوانان گفته می‌شود که ویپ و سیگار الکترونیکی عوارض کمتری نسبت به سیگار واقعی دارد، در حالی که این تبلیغات محصول مافیای جهانی دخانیات است که در همه کشور‌ها از جمله در کشور ما نیز فعال است و ارکان این مافیا تنها به دنبال سود جیب خود هستند.

انتقاد از نمایش دخانیات در شبکه نمایش خانگی

وی با انتقاد از نمایش مصرف دخانیات به عنوان یک ارزش در فیلم‌ها و سریال‌های شبکه نمایش خانگی تصریح کرد: در سریال‌ها و فیلم‌هایی که در فضای مجازی به راحتی در دسترس همه قرار می‌گیرد، شاهد استعمال دخانیات توسط بازیگران هستیم که این موضوع نیز باعث ترغیب جوانان به استفاده از سیگار می‌شود. به همین دلیل انتظار می‌رود خود هنرمندان به این موضوع ورود کرده و برای کاهش مصرف دخانیات فرهنگسازی کنند. متأسفانه برخی از هنرمندان و افراد سرشناس کشور به علت مصرف دخانیات و بیماری‌های ناشی از آن مثل سکته قلبی، سکته مغزی و سرطان از بین رفته‌اند.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر راهکار کاهش مصرف دخانیات در کشور، به عدم رعایت قوانین موجود در حوزه دخانیات به عنوان چالش اصلی اشاره و بیان کرد: از نظر قانونی، ایران یکی از سخت‌گیرانه‌ترین قوانین کنترل دخانیات را دارد که از سال ۱۳۸۵ تصویب شده است، اما متأسفانه نه مجریان و نه ناظران این قانون، چه در دولت و چه در مجلس، به آن به طور جدی نگاه نمی‌کنند.

ممنوعیت مصرف دخانیات در اماکن عمومی اجرا نمی‌شود

وی توضیح داد: برای مثال مصرف دخانیات در اماکن عمومی ممنوع است؛ این اماکن شامل مراکز آموزشی، فرهنگی، بهداشتی و وسایل نقلیه عمومی و حتی شخصی می‌شود. یعنی حتی در اتومبیل شخصی هم نباید سیگار کشید و در صورت مشاهده، جریمه وجود دارد، اما این قانون به درستی اجرا نمی‌شود. از سوی دیگر شما در هر قهوه‌خانه، کافی‌شاپ یا رستورانی می‌بینید که مصرف سیگار و قلیان رواج دارد، اما این موضوع خلاف قانون است و اوضاع به حدی رسیده که اگر خانواده‌ای هم اهل سیگار کشیدن نباشند برای یافتن رستورانی که در آن دخانیات مصرف نمی‌شود باید کل شهر را بگردند.

ورود سیگار الکترونیک به کشور ممنوع است

وی گفت: ورود و توزیع سیگار الکترونیک در کشور ممنوع است، اما در هر کوچه و خیابان، در مغازه‌های عرضه‌کننده قلیان، توتون و سیگار مشاهده می‌شود که نشان می‌دهد قانون اجرا نمی‌شود و وقتی قانون رعایت نشود کم‌کم اهمیت آن از بین می‌رود و مردم نیز به خطرات دخانیات بی‌تفاوت می‌شوند.

وی تأکید کرد: یکی دیگر از راهکار‌ها فرهنگسازی و اعتراض خود مردم نسبت به رایج شدن استفاده از مواد دخانی است. وقتی کسی می‌خواهد در یک رستوران یا کافی‌شاپ سیگار یا قلیان بکشد، باید اعتراض کنیم و از حق سلامت خود دفاع کنیم. ۸۵ درصد مردم سیگار نمی‌کشند و حق دارند در مکان‌های عمومی هوای پاک تنفس کنند، اما سلامت آنها نیز قربانی ۱۵ درصدی می‌شود که از دخانیات استفاده می‌کنند بنابراین همه ما وظیفه داریم برای حفظ سلامت خود و نسل آینده، از گسترش مصرف دخانیات جلوگیری کنیم. / تسنیم

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار