جزئیات افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی اعتبار کالابرگ برخی دهک‌ها قیمت رسمی میوه و سبزی اعلام شد/ قیمت خیار به ۱۰۰ هزار تومان رسید + جدول سناریوی محتمل قیمت مسکن پس از تفاهم ایران و آمریکا/ شرط کاهش محسوس قیمت مسکن اعلام شد آزادسازی دارایی‌های مسدود شده ایران به روایت بلومبرگ/ دارایی‌های ایران چقدر است؟ پیش‌بینی بازار ارز، طلا، مسکن و بورس با توافق ایران و آمریکا/ سطح تغییر قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟ قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه ۴ تیر ۱۴۰۵ خبر مهم برای دارندگان دلار | بانک مرکزی از یک تضمین خاص ارزی رونمایی کرد قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه ۴ تیر ۱۴۰۵ قیمت سکه امروز پنجشنبه ۴ تیر ۱۴۰۵ / سکه امامی صعودی شد موجودی سد‌های تهران/ این سد در استان تهران بیشترین آب را دارد قیمت طلا امروز پنجشنبه ۴ تیر ۱۴۰۵ / طلای ۱۸ عیار به کانال ۱۶ میلیون تومان بازگشت قیمت دلار امروز پنجشنبه ۴ تیر ۱۴۰۵ / دلار به کانال ۱۶۱ هزار تومان بازگشت خبر مهم برای مشمولان کالابرگ/ کدام خانوار‌ها در اولویت افزایش اعتبار هستند؟ پیش‌بینی جدید درباره قیمت خودرو در ماه‌های آینده/ موج جدید گرانی در راه است؟ تغییر مهم در واریز یارانه نقدی/ این گروه یارانه دریافت نمی‌کنند اعلام محدودیت‌های عملیاتی فرودگاه‌های کشور همزمان با مراسم تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب از 13 تا 17 تیر
محمد کهندل، تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» پاسخ داد:

واقعی‌سازی حقوق چه نقشی در رونق تولید دارد؟

محمد کهندل، تحلیلگر مسائل اقتصادی با بیان اینکه واقعی شدن حقوق و دستمزد مهار کننده اثرات تورم است، گفت: حمایت از حقوق و دستمزد مبتنی بر رضایت اجتماعی باعث خارج نشدن نیروهای ماهر بازار کار از کشور و رونق تولید می‌شود.
محمد کهندل؛ تحلیلگر مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۱۷:۳۵ - ۱۴ بهمن ۱۴۰۴ - 2026 February 03
کد خبر: ۳۰۰۷۳۹

واقعی‌سازی حقوق چه نقشی در رونق تولید دارد؟

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دهه‌ها سرکوب دستمزدها موجب کاهش قدرت خرید نیروی کار، افزایش نابرابری، مهاجرت سرمایه‌های انسانی و بی‌ثباتی اجتماعی شده است. ️دستمزد شایسته و نظام‌های جمعی می‌توانند نه تنها رشد اقتصادی و بهره‌وری را افزایش دهند، بلکه انسجام اجتماعی و عدالت اقتصادی را نیز تضمین می کنند.

در صورتی که بخشی از اقتصاد اصلاح شود و بخش های دیگر با این عنوان که درآمدزایی برای جبران کسری بودجه انجام شود، اصلاح نشوند؛ مشکل به وجود می آید

اگر روند اقتصاد کشور سال های پس از جنگ تحمیلی بررسی شود، یکی از مشخصه‌های ثابت، سرکوب مستمر دستمزد نیروی کار بوده و نرخ تورم به‌مراتب بالاتر از نرخ رشد سالانه دستمزدها قرار داشته است.

محمد کهندل، تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره حذف ارز ترجیحی برای جلوگیری از توزیع رانت و اینکه باید سیاست سرکوب دستمزد کنار گذاشته شود، به «راهبرد معاصر» گفت: در ادبیات اقتصادی اثر آزادسازی قیمت ها در همه کالاها با افزایش نرخ خود را نشان می دهد، یعنی برخلاف برخی اظهارات که بعد از حذف ارز ترجیحی، فقط چند قلم کالای اساسی گران می شود، قیمت همه کالاها افزایش می یابد، بنابراین برای عبور از بحران افزایش قیمتها و جبران افزایش نرخ اقلام اساسی و غیر اساسی باید به سمت منطقی کردن حقوق و دستمزد حرکت کرد.

وی افزود: در صورتی که قصد منطقی کردن قیمت ها یا آزادسازی و واقعی سازی نرخ ها وجود داشته باشد، باید به سمت منطقی کردن دستمزد نیز رفت، زیرا اصلاحات اساسی در یک حوزه انجام نمی شود، بلکه زمانی می توان اصلاحات اساسی را کلید زد که همه بخش های اقتصاد اصلاح شده باشند، نه اینکه ارز ترجیحی حذف شود، اما حقوق و دستمزد سرکوب شده باقی بماند.

تحلیلگر مسائل اقتصادی عنوان کرد: در صورتی که بخشی از اقتصاد اصلاح شود و بخش های دیگر با این عنوان که درآمدزایی برای جبران کسری بودجه انجام شود، اصلاح نشوند؛ مشکل به وجود می آید. زمانی اصلاح اقتصادی جواب می دهد که رابطه منطقی بین قیمت ها و حقوق و دستمزد ایجاد شود.

کهندل با بیان اینکه اصلاحات اساسی در اقتصاد با اتکا به عملیاتی سازی دو مؤلفه اساسی شفافیت و رقابت انجام می شود، گفت: زمانی که هدف بزرگی مانند آزادسازی قیمت ها دنبال می شود، به هیچ وجه نباید سرکوب سازی نرخ ها را همچون گذشته در دستور کار قرار داد، زیرا تداوم این وضعیت به نفع دولت و مردم نیست.

وی تصریح کرد: نباید گمان کرد با آزادسازی نرخ ارز یا تک نرخی کردن ارز که به آزادسازی قیمت ها منتهی می شود، منبع درآمدی قابل توجهی کسب می شود و از این محل می توان درآمدهای دولتی را تراز کرد. مردم با قیمت های بالا و دستمزدهای پایین تنها مانده اند. چنین هدفی شاید در مقطع کوتاهی آورده مالی داشته باشد، اما با افزایش نرخ ها بعد از مدت کوتاهی مشکلات مالی جدیدی به وجود می آید. دولت و مجلس شورای اسلامی هم زمان یا بعد از آزادسازی قیمت ها باید نگاه دقیقی به تقویت قدرت خرید مردم داشته باشند تا فرآیند آزادسازی قیمت ها با رضایت و همراهی مردم انجام شود.

تحلیلگر مسائل اقتصادی عنوان کرد: افزایش نیافتن حقوق و دستمزد پیامدهای منفی دارد، بنابراین اگر سیاستی اتخاذ می شود باید به صورت جامع ناظر بر همه موضوعاتی که آن سیاست می تواند ایجاد کند، تصمیم گرفت.

کهندل با بیان اینکه واقعی کردن حقوق و دستمزد مانع از مهاجرت نخبگان می شود، گفت: سرکوب نکردن دستوری حقوق و دستمزد بسیار حائز اهمیت است، زیرا مانع مهاجرت نخبگان از کشور می شود. دستمزد و حقوق واقعی شده به نوعی مهار کننده اثرات تورم در زندگی مردم است؛ بنابراین این بخش موضوع نباید از دید سیاست گذاران و مسئولان مغفول بماند که سرکوب نکردن دستوری حقوق و دستمزد به رضایت اجتماعی، خارج نشدن نیروهای ماهر بازار کار از کشور و رشد و رونق تولید منتهی می شود.

ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار