به گزارش راهبرد معاصر، پلیفنول موجود در چای سبز میزان گلوکز بدن را تنظیم میکند، همین امر باعث پیشگیری یا کنترل دیابت میشود.
چشمه حفظ جوانی هنوز در هالهای از ابهام است، اما به نظر میرسد که خیلی به آن نزدیک شدهایم، درست است منظورمان چای سبز است.
بیش از قرنهاست که مردم در گوشه و کنار جهان چای سبز مینوشند، چای سبز امروزه جایگاه دومین نوشیدنی محبوب جهان را به خود اختصاص داده است (بعد از آب).
چای، بخشی از این محبوبیت خویش را مدیون فواید نامحدود و شناخته شده خویش است، از آن جمله میتوان به نیروی پیشگیری از سرطان و مشکلات روحی حاد اشاره کرد. اما نوشیدن چای با درمان و پیشگیری از دیابت نیز ارتباط مستقیمی دارد.
دکتر سوزان استینبوم، متخصص قلب و سرپرست مرکز سلامت قلب زنان در بیمارستان لنوکس هیل در نیویورک سیتی میگوید: “ما میدانیم که سوخت و ساز قند در بدن افراد مبتلا به دیابت به درستی صورت نمیپذیرد. انسولین برای کاهش قند خون تزریق میشود اما در دیابت نوع ۲ بدن حساسیت چندانی به انسولین نشان نمیدهد، به همین دلیل میزان قند خون افزایش مییابد.
به واسطه واکنش بیوشیمیایی پیچیدهای، چای و بهخصوص چای سبز، به سلولهای بسیار حساس کمک میکند تا سوخت و ساز بهتری روی قند انجام دهند. چای سبز برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است زیرا شرایطی را فراهم میآورد که متابولیسم بدن عملکرد بهتری داشته باشد.”
در سال ۲۰۱۳ در مجله دیابت و متابولیسم مقالهای به چاپ رسید مبنی بر خواص بالقوه چای سبز در برابر دیابت و مرض چاقی، که زمینهساز دیابت است.
در این مقاله به طور خاص، نتایج مطالعات محققان ژاپنی برجسته شده، این مطالعات حاکی از آن بود که: افرادی که روزانه ۶ فنجان یا بیشتر چای سبز مینوشند، احتمالا ۳۳٪ کمتر از افرادی که در هفته کمتر از ۱ فنجان چای سبز مینوشند در خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
در مطالعات محققان تایوانی آورده شده که افرادی که بیش از ۱۰ سال و به طور مرتب چای سبز نوشیده بودند، سایز دور کمر آنها کوچکتر و توده چربی بدن آنها کمتر بود، در مقایسه با افرادی که به طور مرتب چای سبز مصرف نمیکردند.
نوشیدن چای برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است زیرا چای حاوی مادهای است که پلیفنول نامیده میشود، این ماده آنتیاکسیدانی است که در گیاهان یافت میشود.
دکتر استینبوم معتقد است: “پلیفنول، موجب کاهش فرایند اکسیداسیون شده، موجب اتساع عروق (گشاد شدن رگها) و در نتیجه کاهش فشار خون شده، مانع از لخته شدن خون میشود و کلسترول خون را کاهش میدهد.”
تمام اینها منجر به کاهش خطر بیماریهای قلبی میشود که در افراد مبتلا به دیابت به وفور دیده میشود. پلیفنول موجود در چایسبز میزان گلوکز را در بدن تنظیم میکند، به همین دلیل عامل پیشگیری و درمان دیابت محسوب میشود.
نوشیدن چای و دیابت: چای سبز یا سیاه؟
به باور استینبوم، هنگامی که پای نوشیدن چای برای مقابله با دیابت در میان باشد، انواع چای کارساز است اما به طور قطع چای سبز چیز دیگریست. وی اینطور شرح میدهد که هنگامی که شما چای سبز مینوشید نسبت به زمانی که چای سیاه مینوشید، مقدار پلیفنول بیشتری دریافت میکنید.
پلیفنول موجود در میوهها و سبزیجات است که به آنها رنگ روشن میبخشد، بنابراین هرچه رنگ سبزی و میوه روشنتر، پلیفنول بیشتر، دقیقا مانند چای سبز که بسیار روشنتر از چای سیاه است. وی اضافه میکند که: “در مورد چای سیاه هم همینطور است، هرچه رنگ چای نارنجیتر، میزان پلیفنول آن بیشتر. “
دکتر سوزان استینبوم معتقد است: “چای سبز برای افراد مبتلا به دیابت مفید است زیرا موجب عملکرد بهتر سیستم متابولیک در بدن میشود.”
علاوه بر رنگ آن، چای سبز حاوی مقادیر بیشتری پلیفنول می باشد زیرا از برگهای تخمیر نشده تهیه شده است، وی میافزاید که: “به همین دلیل واقعا خالص است.” اما چای سیاه از برگهایی تهیه شده که کاملا تخمیر شدهاند و در فرایند همین تخمیر برخی از مواد مغذی آن از دست میرود.
وی میگوید: “بعلاوه چای سیاه دو تا سه برابر چای سبز حاوی کافئین میباشد که افراط در مصرف آن برای بدن مضر است.”
سایر پلیفنولها برای دیابت
مزایای چای بر کسی پوشیده نیست، اما علاوه بر چای، خوراکیهای دیگری نیز سرشار از پلیفنول هستند و بالطبع مفید در پیشگیری و درمان دیابت نوع ۲.
میوههایی مانند بریها، انگور، سیب و انار سرشار از پلیفنول هستند و این بواسطه رنگشان است. بروکلی، پیاز، سیر، گوجه فرنگی، بادمجان و اسفناج نیز مانند کرنبری، پرتقال خونی، توت سیاه، بلوبری، تمشک، توت فرنگی، ریواس، لیمو، لیموترش و کیوی منابع خوبی برای تامین پلیفنول میباشند. شراب قرمز هم سرشار از پلیفنول است.
کاکائو هم در دیف خوراکیهای حاوی پلیفنول جای دارد. به همین دلیل گاهی یک تکه شکلات تلخ میل کنید. وی در ادامه میافزاید که: “برای افرادی که گیاهخوارند، خوراکیهایی که حاوی پلیفنول فراوان باشند کم نیست که تامین کننده پروتئین نیز هستند، مانند لوبیا قرمز، لوبیا سیاه، لوبیا چیتی، پسته، گردو، نخود و همه انواع آجیلهای چرب.”
مضافا اینکه، علاوه بر نوشیدن چای سبز برای مقابله با دیابت، پیروی از یک برنامهغذایی که شاخص قند خون را در حد طبیعی نگه دارد چندان پیچیده و دشوار نیست. ابتلا به دیابت نوع ۲ ناشی از سبک زندگی فرد است.
زمانی که درباره پیشگیری صحبت میکنیم بدین معناست که از برنامه غذایی سرشار از پلیفنول پیروی کنید تا بدن عملکرد بهتری نسبت به سوخت و ساز قند از خود نشان دهد. فقط کافیست خوراکیهای حاوی پلیفنول مصرف کنید مانند سیر و میوههای رنگ روشن و سبزیجات، چای بنوشید، به ویژه چایسبز و این تمام راهکارهای مفید برای افرادیست که میخواهند از دیابت پیشگیری کرده یا با آن مقابله کنند.
استینبوم میگوید: “گاهی پرسیده میشود، بهترین برنامه غذایی برای افراد مبتلا به دیابت چیست؟ خوردن میوههای رنگی و سبزیجات، آجیل، نوشیدن چای سبز، خوردن ماهی که سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است و گاهی خوردن کمی کاکائو و شراب قرمز، برنامهای فوقالعاده برای پیشگیری و درمان دیایت است.”
منبع: مجله سلامت