رسانه ترکیه‌ای: کارتال با پرسپولیس توافق کرد ساکت الهامی استعفا کرد شوک بزرگ به پرسپولیس / بازیکن ازبک دیدار با تراکتور و الهلال را از دست داد جزئیات سقوط هواپیمای نظامی در کبودراهنگ: ۲ خلبان هواپیمای دچار صدمه جزئی شدند آتش سوزی گسترده در بیمارستان «مفتح» ورامین پرسپولیس با سرمربی ترک به توافق نهایی رسید / پیشنهاد ۲۰۰ میلیارد تومانی یک روز عزای عمومی در ترکیه به‌دلیل حادثه آتش‌سوزی دعوت علی‌اف از پزشکیان برای سفر به آذربایجان رسانه عبری: ترامپ از قطر انتقام خواهد گرفت بن فرحان: باید از وقوع جنگ میان ایران و اسرائیل جلوگیری کنیم مسکو: ۷ پهپاد اوکراین بر فراز کریمه منهدم شدند حمایت عربستان از حکومت جولانی / بن فرحان به بیروت می‌رود پسر قاضی مقیسه: قاتل منافق به بهانه عمل جراحی، برای آموزش ترور رفته بود العربیه: حماس برای اولین‌بار پس از ترور السنوار جانشین او در غزه را معرفی کرد تست موفق آمیز جدیدترین تسلیحات و موشک‌ها در رزمایش ارتش

جزییات منتفی شدن دارا دوم/ سهامداران قربانی سودجویی دولت

منتفی شدن دارا دوم و تکذیب عرضه آن در شهریور ماه  صبح امروز باعث شد تا بازار بورس شاهد صف های فروش سنگین در نمادهای پالایشگاهی و سایر نمادها شود.
تاریخ انتشار: ۱۸:۵۰ - ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ - 2020 August 10
کد خبر: ۵۴۲۸۵

به گزارش راهبرد معاصر منتفی شدن دارا دوم و عرضه سهام پالایشگاهی متعلق به دولت به صورت بلوکی اعتراضات بسیاری را به پا کرده است. خبر منتفی شدن عرضه صندوق دارا یکم در حالی امروز منتشر شد که طی یک هفته گذشته مسئولان مختلف از عرضه این صندوق در شهریور ماه صحبت می کردند و هیچ صحبتی از تکذیب  این خبر نبود و همین باعث شده بود تا طی یکی دو هفته اخیر بسیاری از مردم به سمت خرید سهام پالایشگاهی دولت گرایش پیدا کنند اما خبر منتفی شدن عرضه دارا دوم باعث شد تا امروز صف های فروش سنگینی در نمادهای پالایشگاهی و سایر نمادها ایجاد شود و بسیاری از سهامداران متضرر شوند. 

ماجرا عرضه صندوق های ETF از زمانی آغاز شد  که دولت به دلیل کاهش درآمدهای خود به دنبال منابع جدید درآمدی برای خود می گشت که یکی از از راه هکاهای دولت برای کسب درامد واگذاری سهام خود در شرکت های خصوصی از جمله شرکت های پالایشگاهی بود. دولت در مرحله اول واگذاری سهام خود  صندوق دارا یکم را  که شامل سهام بانکهای تجارت، صادرات ، ملت، بیمه اتکایی و بیمه البرز عرضه کرد و در صندوق دارا دوم قرار بود سهام خود در 4 شرکت پالایشگاهی تهران، اصفهان ، تبریز و بندرعباس را را عرضه کند. گفته می شود سهام دولت در پالایشگاه اصفهان 10 درصد و در پالایشگاه های تبریز، بندر عباس و تهران 20 درصد است.

اما گویا اصلا تشکیل صندوق دارا دوم به ثبت نرسیده بود که دولت بتواند آن را ر بازار بورس عرضه کند و دلیل آن هم  مخالفت وزارت نفت با این موضوع بوده است. به گفته حسین علایی یکی از معاونان سازمان خصوصی سازی  صندوق دارا دوم توسط وزارت نفت به ثبت نرسید و به همین دلیل هیات واگذاری  تصمیم گرفت سهام پالایشی ها را به صورت بلوکی به فروش برساند و بر همین اساس هفته گذشته آگهی فروش بلوکی سه پالایشگاه در روزنامه ها منتشر شد.

 

 منتفی شدن دارا دوم

به گفته علایی هفته گذشته آگهی فروش بلوکی سه پالایشگاه در روزنامه ها منتشر شده و نمی شود که همزمان سهام پالایشی هم به صورت بلوکی و هم به صورت صندوق ETF فروخته شود.

در صورتی که دولا سهام خود در شرکت های پالایشگاهی را به صورت صندوق به مردم عرضه می کرد باید این سهام را 20 درصد پایین تر از قیمت بازار به مردم می فروخت که در این صورت مردم نسبت به خرید آن اقبال نشان داده و سود می کردند. اما در عرضه بلوکی دولت نه تنها سهام خود را پایین تر از قیمت اصلی بازار نمی فروشد بلکه 20 درصد  درصد بالاتر از قیمت تابلو به مردم می فروشد.  در واقع در صورت عرضه بلکولی سهام این شرکت ها دیگر خبری از تخفیف نیست.

حال سوال اینجاست که در چنین شرایطی آیا دولت می تواند سهام خود را به فروش برساند آن هم در شرایطی که یک بار تجربه  شکست عرضه بلوکلی سهام شرکت پالایشگاه تبریز را داشته است و بسیاری می گویند به همین دلیل است که نام شرکت پالایشگاهی تبریز در عرضه بلوکی نیست.

آیا پای دعوای بزرگ در مدیریت پالایشگاه‌ها در میان است؟

یکی از گمانه‌زنی‌های جدی نیز به موضوع مدیریت سهام پالایشگاه‌های در معرض عرضه اشاره دارد، بر این اساس ‏به‌نظر می‌رسد در مورد پالایشگاه‌ها دعوای اصلی بر سر مدیریت این صندوق باشد. اگر سهام موجود به‌صورت ETF عرضه شوند به‌نظر می‌رسد مدیریت صندوق به‌عهده وزارت اقتصاد باشد و اگر عرضه به‌صورت بلوکی انجام شود احتمالاً با انجام خرید از سوی زیرمجموعه‌های وزارت نفت مدیریت در نهایت در وزارت‌خانه مذکور باقی بماند.

 

 

تکذیب عرضه دارا دوم

جزئیات اختلاف نظر وزارت اقتصاد و وزارت نفت

گفتنی است، طبق اعلام رسمی دژپسند وزیر اقتصاد "دستگاه مربوطه (وزارت نفت) در روز‌های اخیر اعلام کرد "آمادگی نداریم"، بر این اساس، دارادوم به‌صورت بلوکی عرضه می‌شود و اگر هم نتوانستیم، آن را شناور می‌کنیم. "

 

این درحالی است که شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی توقف عرضه دارادوم را تصمیم وزیر اقتصاد دانست و تأکید کرد در صورت تغییر این تصمیم برای تشکیل صندوق ETF، این شرکت و وزارت نفت آماده بوده و هستند که تمامی اختیارات خود را در این خصوص به وزیر اقتصاد تفویض نمایند.

 

در اطلاعیه شرکت مذکور آمده است، "طبق آخرین نظر جناب آقای دژپسند وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی، قرار شد سهام پالایشگاه‌ها به‌صورت بلوکی فروخته شود و لذا با انتخاب این روش عرضه، دیگر لزومی به تشکیل صندوق ETF نبوده است.

 

احتمال عرضه سهام پالایشگاه‌ها در قالب ای‌تی‌اف همچنان وجود دارد؟

هرچند شرکت پخش و پالایش تمام تقصیر را بر دوش وزیر اقتصاد انداخته است، اما بایستی منتظر ماند تا جزئیات بیشتر از موضوع روشن شود. به هر حال پیگیری‌ها نشان می‌دهد ظاهراً در صورت عدم اقدام وزارت‌خانه متولی برای عرضه سهام در قالب ای‌تی‌اف و عدم‌استقبال در عرضه بلوکی وزارت اقتصاد می‌تواند رأساً نسبت به عرضه سهام در قالب ای‌تی‌اف اقدام کند. هنوز جزئیات این خبر تأیید نشده است، اما پیگیری‌های لازم از سوی خبرنگاران تسنیم در این خصوص انجام خواهد شد.

 

مجلس همچنان پیگیر ارائه سهام عدالت به جاماندگان

نکته جالب توجه دیگر اینکه به‌غیر موضوع عدم‌عرضه ای‌تی‌اف دوم مجلس شورای اسلامی و در رأس آن کمیسیون اقتصادی نیز به‌شدت پیگیر ارائه سهام به جامانده‌های سهام عدالت می‌باشد. ظاهراً تنها منابع باقی‌مانده برای ارائه سهام عدالت به جاماندگان سهام موجود و دارایی همین ای‌تی‌اف‌ها می‌باشد.

 

بر این اساس هنوز تکلیف سهامی که مجلس برای جامانده‌ها در نظر گرفته روشن نشده که موضوع بلاتکلیفی ای‌تی‌اف دوم نیز خبرساز شده است.

 

 

 

متن اطلاعیه روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی درباره منتفی شدن دارا دوم

 

«در پی انتشار برخی اخبار مبنی بر آغاز پذیره‌نویسی دومین صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله موسوم به etf از اوایل شهریورماه امسال، روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی ضمن تکذیب خبر اعلام می‌دارد بر اساس اعلام قبلی قرار بود سهام دولت در چهار پالایشگاه در قالب دومین صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله (etf) عرضه شود لیکن با توجه به اقدام نکردن وزارت نفت در تاسیس صندوق مذکور، هیات واگذاری در آخرین جلسه خود با توجه عرضه قبلی سهام شرکت پالایش نفت تبریز، عرضه باقیمانده بلوک سهام متعلق به دولت در سه شرکت پالایش نفت بندرعباس، تهران، و اصفهان را مصوب کرد.

 

بر همین اساس آگهی عرضه عمده و بلوکی سهام این شرکت‌ها هفته گذشته منتشر شده که پس از هماهنگی با بورس تاریخ دقیق عرضه آن در بازار سرمایه مشخص خواهد شد. سازمان خصوصی‌سازی مجری مصوبات هیات محترم واگذاری است و چنانچه در این خصوص مصوبه جدیدی به این سازمان ابلاغ شود بر آن اساس اقدام خواهد شد. تاکید می‌شود اخبار منتشرشده در سایت سازمان خصوصی‌سازی مبنا و ماخذ اقدام‌های مربوط به عرضه سهام دولت در بازار خواهد بود و شایسته است با مراجعه به پایگاه اینترنت

 

ارسال نظر
آخرین اخبار